Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011 Obiektyw do Nikona d90, dla amatora
Hej! Jestem totalnym amatorem w kwestii fotografii lecz planuję zakup lustrzanki, od czegoś trzeba zacząć Wybór padł na d90, nie wiem jednak jaki obiektyw byłby dla mnie odpowiedni.
Chciałabym aby aparat z obiektywem były odpowiednie do robienia zdjęć moich zwierząt. Mają one wielkość od 3-30cm. Nie zależy mi na fotografowaniu poszczególnych ich łusek i ogromnych powiększeniach, ale chciałabym uzyskać chociaż ładne i ostre zdjęcia portretowe. Jeśli w czymś to pomoże i przybliży moje potrzeby to zwierzaki są na mojej stronce internetowej www.geckosempire.com (Kolekcja, Galeria).
Po drugie chciałabym, aby zestaw miał zastosowanie standardowe Czyli zdjęcia okolicznościowe, wakacje itp.
Jednocześnie nie chciałabym aby obiektyw był bardzo drogi - powiedzmy w okolicach 500zł +- 200zł.
W tej cenie to chyba tylko 18-105. Gorzej będzie z okazami o wielkości 3 cm, bo tu już jakieś makro by się przydało, ale to nie ten budżet.
Jak okaże się, że powiększenie jest niewystarczające, to można ewentualnie dokupić pierścienie pośrednie...
Rozumiem, a w takim razie coś droższego? Czy czy taki droższy obiektyw do makro będzie również dobry do zdjęć większych zwierząt i zdjęć okolicznościowych?
ciezko bedzie w tym budzecie. rozumiem, ze d90 planujesz kupic sam korpus? wez go chociaz z 18-55 VR, dodaja go praktycznie za darmo. a obiektyw do makro najtanszy sensowny to zdaje sie sigma 70-300 APO za 750zl. jest ciemna ale oferuje odwzorowanie 1:2. sa jasniejsze standardowe zoomy macro ale one daja mniej wiecej 1:4. obiektywy staloogniskowe do macro to juz koszt ponad 1000zl
To chyba najtańsza sensowna opcja - tzn. 18-55 + sigma 70-300. Tylko czy to powiększenie 0.5 nie jest przypadkiem na ogniskowej 300 mm? To może trochę zmniejszać użyteczność takiego rozwiązania, szczególnie przy słabym świetle.
Ostatnio zmieniony przez mozer Nie 04 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy
18-55 VR jak mniemam do zdjęć standardowych? Wychodzi na to, że do małych zwierzaków będę musiała zakupić osobny obiektyw. W takim razie powiedzcie proszę jaki byłby odpowiedni tylko do robienia zdjęć moich gadzin, zarówno tych 3-centymetrowych jak i 30? Taki powiedzmy do 1000zl +-200. Chyba, że są jakieś o kilka stówek droższe, do których warto dołożyć ze względu na jakość zdjęć.
Generalnie niestety nie orientuję się w cenach obiektywów, więc może zapytam jeszcze inaczej: który powinnam kupić, aby spełniał moje oczekiwania co do zdjęć zwierząt. Cena jest nieistotna, lecz nie chciałabym aby był to obiektyw dla profesjonalistów za kilka tysiaków
albo Tamron 60mm f/2 - nieco krotszy ale tez o dzialke jasniejszy
mozna tez poszukac uzywek, mysle ze tego Tamrona 90mm mozna by znalezc za 1200-1300zl w dobrym stanie
ten Nikon ma matryce o wymiarach 23.6x15.8mm. na zdjeciu o skali odwzorowania 1:1 obiekt o wymiarach matrycy wypelni caly kadr. o wieksze zwierzaki nie musisz sie martwic. ten maly calego kadru nie wypelni ale na takie ujecia jak powyzej mozesz liczyc (oczywiscie nalezy pamietac ze przy takiej skali obiektyw bedzie sie mocno trzasl, swiatlo musi byc dobre by czas naswietlania byl krotki i glebia ostrosci bedzie bardzo plytka, macro wymaga sporych umiejetnosci)
Tylko czy to powiększenie 0.5 nie jest przypadkiem na ogniskowej 300 mm? To może trochę zmniejszać użyteczność takiego rozwiązania, szczególnie przy słabym świetle.
Tak, 300 mm, odległość od matrycy 95 cm, więc zdjęcia praktycznie tylko ze statywu (dodatkowy element układanki do kupienia… ). Ja bym na początek optował jednak za tym Tamronem 60/2 lub klasycznym 90/2.8.
empiu napisał/a:
Mogę się jeszcze tu dopytać jaka lampa byłaby odpowiednia do zestawu z tamronem, czy muszę się przenieść do innego działu?
Najlepiej w odpowiednim dziale, ale tam ostatnio był podobny temat, więc na początek poczytaj parę podobnych tematów i jak nadal będą pytania to możesz podłączyć się pod któryś z nich.
Generalnie przy zabawie w miarę przyzwoite zdjęcia lustrzanką tanio nie jest, a elementów potrzeba więcej niż tylko lustrzanka i uniwersalny obiektyw do wszystkiego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9