Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011 King Mieszek do makrofotografii Canon
Witam
Chciałem się zapytać jak dokładnie działa Mieszek do makrofotografii. Chodzi mi o to jak się ustawia parametry i czy w każdej chwili można je zmienić np. przysłonę?
Obiektyw to Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM.
Styków czyli ?
Przyznam się że się nie znam na mieszkach, ale chciałbym ponieważ mnie interesuje macro i niekiedy chciałbym bardziej przybliżyć jakiś obiekt.
Po pierwsze to 100L daje Ci już 1:1. Na mieszek jak założysz jakiś obiektyw o ogniskowej 100mm właśnie, i ustawisz ostrość na nieskończoność - to po maksymalnym wysuwie mieszka uzyskasz skalę ciut ponad 1:1. Możesz założyć obiektyw 50mm - wtedy skala dojdzie już do 2:1, ale pojawią się problemy z GO i ilością światła.
Co chcesz fotografować z większym powiększeniem niż 1:1?
Tak chciałbym fotografować z większym niż 1:1, i nawet chciałem kupić Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ale powiedzieli mi że dla początkującego to lepsze rozwiązanie jest np. 100l niż 65 mm
A do mieszka można np. dać ob. Canon EF-S 18-55mm IS
A do mieszka można np. dać ob. Canon EF-S 18-55mm IS
Jeśli mieszek nie przenosi elektryki (nie ma styków) tonie będziesz miał kontroli nad przysłoną, a co więcej - nie będzie AF i dalmierza (aparat będzie się zachowywał tak, jakby nie miał żadnego obiektywu przypiętego).
Inna sprawa, że pewnie odległość od soczewy spadnie tak bardzo, że by uzyskać owe 2x to motyw wejdzie gdzieś w soczewki układu optycznego obiektywu
dark_wojtek napisał/a:
i nawet chciałem kupić Canon MP-E 65 mm f/2.8 1-5X Macro Photo ale powiedzieli mi że
I bardzo dobrze powiedzieli.. No chyba, że wiesz dokładnie jak taki mikroskop używać.
No to mieszek zasadniczo odpada. Tak jak i 65ME...
jak już chcesz się z czymś pobawić - poszukaj kompletu pierścieni pośrednich ze stykami. Można je dostać za ok 250zł bodajże (dawno nie sprawdzałem ceny)
zakladajac ze tych mrowek nie przyniesiesz do studia, w terenie bedzie ci bardzo trudno uzywac mieszka. skala 1:1 jest do wiekszosci owadow wystarczajaca, zawsze mozna przyciac i jesli zdjecie jest ostre to w rozmiarze odpowiednim do publikacji w internecie bedzie wygladalo tak dobrze jakby bylo pomniejszane z calego kadru. powinienes najpierw opanowac obsluge tej setki a nie wina obarczac niewystarczajaca skale odwzorowania
Zamiast w mieszek zainwestowałbym w jakieś światło lub system jego modyfikowania/utrzymania. Bo mrówka… Obiektyw przymknięty do f/16 będzie wymagał dużo światła, więc albo długi czas (odpada przy ruchomych owadach, szczególnie mrówkach), albo wysokie ISO albo… światło błyskowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9