Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sumie to jestem zdecydowany na zakup sprzętu do przeznaczenia na statyw, zatem chyba lepiej dołożyć 100zł do celestrona 25x70 i kupić celestrona ultima 65. W związku z tym pytanie czy przy powiększeniu powyżej 25x nie będzie ona za ciemna? Jaki statyw i za ile do tego dokupić, żeby swobodnie śledzić samoloty?
Ultima to moim zdaniem dobra jakość. Do obserwacji dziennych nie powinna być za ciemna.
Dobrą jakość prowadzenia lornetki powinien zapewnić żuraw, np.
http://www.astrokrak.pl/p...products_id=243
Do Ultimy często poleca się montaż typu AZ3 ale moim zdaniem jest zbyt masywny nawet do 80-ki. Potrzebę powinien zaspokoić statyw fotograficzny - niestety słabo znam temat aby coś konkretnego polecić.
Jednak pomysł zakupu lunety padł trupem i przymierzam się do zakupu Celestrona 25x70. Niestety nie wiem gdzie w Rybniku, czy też okolicy niedalekiej mógłbym znaleźć sklep w którym bym mógł go sobie obejrzeć. Byłem dziś w mm i porównywałem lornetki klasy 10x, nikon, olympus i bodaj bresser , no i moim zdaniem najlepiej wypadł pod względem obrazu nikon, olympus żółtawo, a bresser jakoś tak brudno, nie potrafię dokładnie określić...
ABS widzę, że jesteś z mojej okolicy może się orientujesz gdzie zlokalizować taki sklep?
Ps. Ten "artykuł" zdążyłem już przeczytać wcześniej Natomiast co do statywu to stwierdziłem, że pokręcę się z lornetką trochę po fotografach i będę dopasowywał... Mimo wszystko nie chciałbym inwestować w statyw tej samej kasy co w lornetkę...
Wysłany: Nie 09 Sty, 2011
O Celestrona można pytać w Fotojokerze w Plazie (mają 15x70), w MM być może na zamówienie...W Fotozakupach w Tarnowskich Górach powinien być dostępny od ręki...
Kupiłem skymastera 25x70 w fotozakupach Można powiedzieć, że jestem w 90% zadowolony z tego sprzętu, liczyłem na trochę większe powiększenie naziemne, bo kupiłem ją wkońcu do obserwacji samolotów na wysokościach przelotowych:) Co do możliwości astronomicznych to jak na lornetę wydaje mi się że daje bardzo dobry obraz nocnego nieba:) Tylko nie wiem czy nie lepiej jeżeli ktoś chce podglądać niebo w tej samej cenie kupić sobie jakiś teleskop z rodziny skymastera.
a ja zauważyłem ostatnio - wcześniej tego nie było ale teraz bardzo dużo samolotów lata na niskich wysokościach; pierwszy raz widzę coś takiego w tym roku. Zawsze jak leciały to malutkie jak palec a teraz to tak około( pięć palców i więcej ). Tak że nawet słabsze lornetki się sprawdzą.
kryzys i cęcie kosztow; obliczono, ze samolot podczas lotu zuzywa kilkakrotnie wiecej paliwa niz na ziemi i teraz beda jezdzic po autostradach, a za oderwanie od ziemi trzeba bedzie doplacic oplate startowa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9