Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011 Nikon AF-S 24-120 f/4G ED VR - czy to ma sens ?
Jestem użytkownikiem kita 18-105 VR , body D90 , chciałbym coś lepszego , jasniejszego . Czy zamiana na Nikon AF-S 24-120 f/4G ED VR ma sens . Zoom jest mi niezbędny . Zdjęcia robie z lampą nissin di622 , bo inaczej sie nie da w warunkach jakie mam . Więc.....
Hm... szkoda no ale mówi sie trudno. Na szerokim kącie mi nie bardzo zależy a inny Nikkor AF-S 24-70mm f/2.8G ED jest bez stabilizacji i tego sie trochę obawiam, robiąc z wolnej ręki . Za namowa dobrych ludzi na innym wątku jutro odbieram 50/f1.8 i bede testować "85". ale zoom to jednak zoom
Kolega spinoo to nasz świeżo poznany „kociarz”, więc jak pamiętam z poprzedniego wątku na szerokim końcu mu nie zależy. Ja osobiście do APS-C i kotów szukałbym lepszego sposobu na wydanie 4 kilozłotych. To już prędzej bym Tamrona 28-70/2,8 wziął, a za pozostałe pieniądze albo wymienił lampę na SB-900 albo kupił jakąś stałkę. Ale kolega coś obawia się stałek.
ok. ale nawet jelsi szeroki kąt nie jest priorytetem ani nawet trochę potrzebny to i tak wymiana na ten obiektyw ( tj 24-120) to niekoniecznie dobry pomysł.
spinoo napisał/a:
ale zoom to jednak zoom
no da Ci możliwość szybkiej zmiany ogniskowej , ale światła trochę zabierze
jeśli 2,8 nie jest problemem to propozycja komora warta rozpatrzenia. a jak nie to pozostaje zaprzyjaźnić sie ze stałkami
W sklepie Nikon umówiłem sie na jutro z Panią ze popstrykam "50" i raczej na pewno ja zakupie , jako że robię tez kociaste w domu a tu przyda się jak nic . To prawda trochę sie obawiam jak wszystkiego czego sie nie zna , no chyba ze z zamierzchłych czasów aparatu Druch . Co do SB900 już bym ja dzis kupił ale Pani mi trochę namieszała , , ze niby liczba przewodnia taka sama / nissin di622/ , to nie wielkie korzyści osiągnę per saldo . Co prawda to wątek o obiektywach ale jakby jednym zdaniem ze mam isc i kupić lampę byłbym wdzięczny
jaad75 A konkretnie ..?
Podoba mi sie ten Tamron 28-70/2,8 , cena tez nie powala , ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie . Czytałem też o BF . Czy lampa nikona będzie własciwie współpracować z Tamronem ? Bo propozycja
Tamron 28-70/2,8 , SB900 , nikkor 50/f1.8 idealnie zmieściła by sie w moim budżecie
czyli jak wydać mądrze pieniądze.
ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie
nie. po prostu będziesz musiał naświetlać z nieco krótszymi czasami
[ Dodano: Pon 05 Wrz, 2011 19:26 ]
spinoo napisał/a:
Czytałem też o BF
jest i FF. no i tu warto sprawdzić jak ostrzy dany obiektyw z puszką. czy AF trafia w punkt. ale nie jest powiedziane ze jakieś problemu muszą wystąpić. nie mniej warto to sprawdzić.
ale obawiam się tego braku stabilizacji , czy słusznie
Nie - szczególnie jak będziesz robić zdjęcia z lampą - wtedy VR w obiektywach raczej też na nic się nie przyda.
Zamiast stabilizacją martw się AFem - to tu tamki są dość rozbrykane
spinoo napisał/a:
Czy lampa nikona będzie własciwie współpracować z Tamronem ?
Z tym tamkiem - tak. Współpracować będzie zasadniczo z każdym obiektywem, który poda do korpusu swoje ustawiania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9