Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Yongnuo YN565EX - mini recenzja
Autor Wiadomość
Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Po dlugich zapowiedziach w koncu pokazala sie w sprzedazy YN565EX. Poniewaz cena jest bardzo atrakcyjna (ok.340PLN) zanabylem jedna w drodze kupna

YN565EX to kopia C580EX, wiec ponizej male porowanie do flagowego Canona

Jak widac lampy niewiele sie roznia, plastik uzyty w YN nie ustepuje temu w C (no moze maly + dla C).

Stopka metalowa, jednak w YN nieuszczelniona i brak zatrzasku, mocowanie za pomoca zakrecanego kolka jak w poprzednich YN

Rozmieszczenie gniaza PC i zasilajacego troche sie roznia, dodatkowo w YN jest jedna klapka i uzywajac ktoregokolwiek gniazda trzeba otworzyc obydwa. Dodatkowo w YN nie ma do czego przykrecic bracket'a

Nawet pokrowce sa identyczne, ale w C material lepszy

Panele sterowania niewiele sie roznia. YN ma przyciski zamiast kolka nastaw, dzieki temu moc nastawia sie lewo/prawo z krokiem 1EV, gora dol z 1/3EV, co jest calkiem wygodne. Jakosc przyciskow w obydwu lampach porownywalna (widac zdecydowany postep w stosunku do YN468, gdzie przyciski byly bardzo kiepskie.
Wyswietlacz dokladnie taki sam jak w C, nie ma zadnych opoznien (tak jak w YN468). Informacje wyswietlane na obydwu sa w tych samych miejscach.

Moc YN jest identyczna z C. Ponizej w pierwszym rzedzie C580EX, w dolnym YN565EX. Od lewej odpowiednio moce 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32. W obydoch mozna zjechac moca do 1/128.

Nie wiem skad sie wziela roznica w pierwszej i ostatniej kolumnie (moze to Auto WB), ale przyjmijmy to za blad pomiarowy :mrgreen: .

Lampa jest wpelni kompatybilna z Canonem i mozna zmieniac nastawy z menu aparatu. Pomimo ze w instrukci napisano ze HSS mozna nastawic z menu aparatu, to jednak ta funkacja nie istnieje w YN (to duzy minus)

Palniki wygladaja dokladnie tak samo (zastanawiam sie czy sa kompatybilne), dokladnie taka sama nakladka rozszezajaca strumien swiatla i biay odblysnik.

Glowica w YN nie da sie przekrecic o 360 stopni tak jak w C, jest tylko 270 (90 w prawo i 180 w lewo). W pionie odchylaja sie tak samo. YN nie ma blokady glowicy.

Na plus dla YN jest sygnalizacja dzwiekowa naladowania (strasznie glosna, ale chyba mozna gdzies to przyciszyc), a takze fotocela, w obydwoch trybach, z przedblyskiem pomiarowym i bez.

Troche postrzelalem ETTL i wszystko gdziala bez zarzutu, multishots tez. Z powodu braku drugiego kompletu baterii nie testowalem najwazniejszej funkcji czyli slave dla C580EX. O tym w nastepnym odcinku...

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 04 Wrz, 2011   

Bardzo pięknie dziękujemy za recenzję, pozwoliłem sobie jednak wydzielić do osobnego tematu, bo przecież (jak widać z opisu) YN565EX to zupełnie inna lampa niż YN560. Czekam na opis działania funkcji master/slave z Canonem 580EX II, ze szczególnym uwzględnieniem manualnej pracy, czyli ustawiania parametrów błysku z poziomu menu aparatu. :)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 05 Wrz, 2011   

Gdyby tylko miała HSS :oops:

Jasio 
Bywalec

Cena 340 zł ? bo widzę w Polsce cenę ok 690 zł. Oprócz HSS (może będzie później ?) przydałoby się sprawdzić czy działa ettl z pixel knightami do canona. Wiem, że raczej manualu się używa z 2 lampami (mam już 580EXII) ale taka opcja też by się przydała.

Usjwo 
Optyczny

Jasio napisał/a:
Cena 340 zł ?

http://item.taobao.com/item.htm?id=12749112750
760RMB = 84EUR = 340PLN

Jasio napisał/a:
bo widzę w Polsce cenę ok 690 zł.

clo, podatek , marza - kazdy musi zarobic (cena 340 to tez nie z fabryki tylko od handlarza)

Jasio napisał/a:
przydałoby się sprawdzić czy działa ettl z pixel knightami do canona.

Niestety nie mam, ale dlaczego mialaby nie dzialc, przeciez to lampa "canona"

Jasio napisał/a:
Wiem, że raczej manualu się używa z 2 lampami (mam już 580EXII) ale taka opcja też by się przydała.

Tylko po co 580EX na aparacie, chyba trzeba kupic ST-E2 :mrgreen:

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
clo, podatek , marza - kazdy musi zarobic

No jasne, ale żeby zaraz razy dwa? :) A ile w HK kosztuje YN560? W Polsce okolice 300 zł.

Usjwo napisał/a:
dlaczego mialaby nie dzialc, przeciez to lampa "canona"

Bo diabeł tkwi w szczegółach. :) Trzeba sprawdzić. Skoro starsze PixelKnighty są niezgodne z nowszymi, to co dopiero zupełnie nowa linia produktu.

Usjwo 
Optyczny

komor napisał/a:
A ile w HK kosztuje YN560? W Polsce okolice 300 zł.

http://item.taobao.com/item.htm?id=6930249937
czyli 145PLN , czyli tez dwa razy :mrgreen: .
Tak po prawdzie Yongnuo to Shenzhen (nie HK), a taobao to takie chinskie allegro.

komor 
Moderator

Usjwo napisał/a:
http://item.taobao.com/item.htm?id=6930249937
czyli 145PLN , czyli tez dwa razy :mrgreen:

:evil:

Jasio 
Bywalec

Gdzie napisałem, że na aparacie lampa :) ?
Pisałem o radiowych knightach (mam nadajnik + 2 odbiorniki) więc STE-2 niepotrzebne :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor, nie udawaj, że dopiero dzisiaj się dowiedziałeś, że kupując w PL zazwyczaj jesteś okradany...

komor 
Moderator

jaad75, nie, nie dzisiaj. Ale cena YN560 była na tyle niska (300 zł), że nawet nie sprawdzałem za ile mogę mieć z HK, bo wolałem gwarancję, fakturę i spokój. Ale jest różnica między 300 a 600-700 zł…

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2011   

Za 340 PLN to trzy poprosze.
komor napisał/a:
Skoro starsze PixelKnighty są niezgodne z nowszymi
to plotki czy zweryfikowana informacja?

MC 

Niestety, znalazłem tylko u Ciechego, 690 zł. Bardzo szkoda.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MC napisał/a:
Niestety, znalazłem tylko u Ciechego, 690 zł. Bardzo szkoda.
Etyka zawodowa nie pozwala Ci kupić z innego kraju?... :razz:

MC 

Nie rozumiem co może mieć wykonywany przeze mnie zawód z zakupami z innego kraju...

Odpowiedz do tematu