Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Paelius, poniżej pewnego poziomu finansowego nie ma sensu kupować lustrzanki. Zastosowania takie jak makro wyczerpią Ci budżet kupnem samego obiektywu, czyli nie zostanie nic na aparat, nie wspominając o innych dodatkach, które przydają się przy makro i innych rodzajach fotografii, takich jak np. lampa błyskowa czy statyw.
Z architekturą to już różnie, jednym kojarzy się tylko z bardzo szerokim szkłem (też wyczerpie budżet), innym z użyciem dedykowanych obiektywów tilt&shift (tu już budżet dobre razy kilka trzeba pomnożyć). Ale można i kitowcem zrobić wiele rzeczy, szczególnie przedłużonym kitowcem typu 18-105 czy Sigmą 17-70.
Ale wszystkiego tego nie da się zrobić jednym, podstawowym zestawem za minimalną cenę.
zaden oferowany w fabrycznym zestawie obiektyw nie da ci mozliwosci wykonywania zdjec makro bez dodatkowych akcesoriow. lustrzanka to nie kompakt, nie ma przelacznika w tryb makro. ten Tamron powyzej oferuje maksymalne powiekszenie jedynie 1:3.9. lepsze to niz nic ale makro to w zasadzie nie bedzie, co najwyzej fotografia zblizeniowa
te najlepsze wg mnie to juz podalam na samym poczatku. i nadal uwazam, ze lepiej teraz kupic lepsze body i jakikolwiek obiektyw, zwlaszcza jak sie ma konkretne plany na przyszlosc jesli chodzi o rodzaj uprawianej fotografii. te zazwyczaj wymagaja obiektywow zaprojektowanych z mysla o takich wlasnie zastosowaniach, nie o fotografowaniu wszystkiego po trosze
Że tak się zapytam. Widzieliście może jak wygląda zdjęcie Olympusem X-42 w trybie supermakro (jedyny wchodzący w rachubę ze względu na odległość od obiektywu) na ISO 100 (jedyny odpowiedni ze względu na szumy) przy średnim oświetleniu? Otóż marnie wygląda... nawet po pewnej obróbce.
ad moronica: nie potrzebuję jakiegoś dużego zoomu, raczej byłyby to zdjęcia tak jak pisałem 15-20 cm, czasami 50 cm od obiektu wielkości małej filiżanki
ad komor: na tej zasadzie to w zasadzie można nic nie kupować. A od czegoś chcę zacząć, choćby od syfiastego najtańszego body
Edit: ad. moronica: niestety opcja lepsze body+jakikolwiek obiektyw nie wchodzi w grę, musi być taki, który na wejściu oferuje takie możliwości jak powyższe. I raczej zrezygnuję z obiektywu lepszego do architektury na wstępie.
Niestety zdjęcia makro to sprawa technicznie dość uciążliwa. By móc się cieszyć przyzwoitymi rezultatami, oprócz korpusu potrzebujesz: obiektywu do makro, pierścieni pośrednich lub mieszka, statywu do aparatu, głowicy do statywu (najlepiej z sankami), lamp błyskowych i/lub oświetlenia ciągłego (plus statywy lub bracket, ew. lampa pierścieniowa). Zwykły obiektyw nie złapie ostrości przy zbliżeniach. Do czego służy cała reszta sprzętu to przekonasz się jak już zaczniesz robić tego typu zdjęcia i uświadomisz sobie jak niełatwe to zadanie.
Co do architektury to nie jest tak źle. Da się ją fotografować z powodzeniem obiektywem typu 18-55. Może Ci brakować szerokiego kąta (możesz zbierać na Tokinę 11-16/2.8), a na pewno szybko przekonasz się, że w ciemnych wnętrzach nie ma jak statyw. Obiektywy Tilt-Shift to wyższa szkoła jazdy (i niemałe koszty).
Na dzień dzisiejszy potrzebuję obiektywu kitowego, który mi zrobi zdjęcie przynajmniej takie samo jak tania "małpa" na makro/supermakro. Czy mam rozumieć, że nie ma czegoś takiego?
Na dzień dzisiejszy potrzebuję obiektywu kitowego, który mi zrobi zdjęcie przynajmniej takie samo jak tania "małpa" na makro/supermakro. Czy mam rozumieć, że nie ma czegoś takiego?
Są, i okazuje się ,że obiektywy macro dające skalę odwzorowania 1:1 daleko prześcigają kompakty.
Zrób zdjęcie linijki, tak by wzdłuż dłuższej krawędzi obrazka było widać miarę. Na macro i supermacro.
To powiem Ci jakiego obiektywu poszukujesz....
nie ma obiektywu kitowego z makro, jakimkolwiek makro. w malpie masz tryb makro, w lustrzance musisz miec obiektyw ktory umozliwi ci robienie zdjec makro. to zdjecie linijki na maksymalnym przyblizeniu moze wyjasnic, czym dla ciebie jest makro, jednakze musisz sie pogodzic z tym ze decydujac sie na zakup aparatu z wymienna optyka bedziesz zazwyczaj zmuszony dobierac obiektywy pod katem tematyki. obiektywy uniwersalne uniwersalny maja tylko zakres ogniskowych a to tylko jeden z parametrow obiektywu
[ Dodano: Sro 07 Wrz, 2011 19:23 ]
swoja droga mozesz poprzegladac specyfikacje interesujacych cie obiektywow na optycznych zwracajac uwage na wartosc maksymalnego powiekszenia. jesli jest to przykladowo 1:4 to znaczy, ze obiekt o dlugosci i szerokosci 4-krotnie wiekszej od wymiarow matrycy w aparacie wypelni caly kadr. wykaz sie wtedy wyobraznia i zdecyduj, czy takie makro ci wystarczy czy jednak wolisz 1:2 czy 1:1
De facto nie chodzi o to, żeby był duży, tylko, żeby był ostry. Wychodzi na to, że fotografując obiekt 5cm x 7 cm 1:4 jest aż nadto... ale może coś mieszam...
az nadto nie do konca, przy skali 1:4 klatke wypelni obiekt o wymiarach 9.44x6.24cm. tyle ze jak juz wspominalam to w zasadzie zadne makro. do calych kwiatkow sie nada o ile nie sa bardzo drobne, do detali flory i do robaczkow juz nie, wiec zalezy co chcesz uwieczniac. ze specyfikacji wynika, ze obiektywy klasy 18-55 juz oferuja 1:3.2 czyli nieco lepiej niz Tamron oznaczony jako obiektyw makro (tyle te oznaczenia sa warte czasami, jak widac). 18-105mm nie wychodzi poza 1:5
na tej zasadzie to w zasadzie można nic nie kupować. A od czegoś chcę zacząć, choćby od syfiastego najtańszego body
Paelius, nie obrażaj się. My Cię tylko ostrzegamy, że to nie jest tak, że po kupnie podstawowej lustrzanki świat od razu staje się lepszy i wszystko wychodzi lepiej niż na kompakcie. Moim zdaniem, żeby spełnić te wymagania, które wypisałeś w pierwszym swoim poscie, potrzebujesz jakiekolwiek lustro (może być najtańsze), do którego od razu lub niedługo potem dokupisz sobie Sigmę 17-70, która jakość ma lepszą od kita, na szerokim kącie jest jaśniejsza i ciut szersza niż kit, ma „zoom” do 70 mm, czyli nieco dalej niż kit oraz pozwala osiągnąć odwzorowanie 1:2,3, czyli nadaje się do zabawy w makro. Powtórzysz wtedy moją własną drogę jeśli chodzi o wejście w świat lustrzanek.
Ale tego nie da się zrobić za 2000 zł, musisz więc mierzyć siły na zamiary, albo zamiar podług siły. I tyle tylko chciałem przekazać w moim poprzednim poscie.
ad. Komor: ja-ć się nie obrażam tylko wyszło, że się w ogóle nie znam na budowie obiektywu i się cokolwiek zacukałem Co do obiektywów raczej myślałem w drugim rzędzie o kupnie jakiegoś dedykowanego obiektywu - czyli albo do makro (jak rozumiem to co ja chciałem uzyskać to fotografia zbliżeniowa) albo do "mrocznych" kościołów i nie bawić się w półśrodki. Nie ukrywam, że raczej będę liczył się z każdą pięćdziesięciozłotówką.
ad. moronica: czyli rozumiem, że powinien być to obiektyw 18-55 ze specyfikacją od 1:4 wzwyż.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10