Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mój wybór sprowadza się do 4 aparatów :
Canon SX230 HS
Sony Cyber-shot DSC-HX7V
Lumix DMC-TZ10
Samsung WB5500
Który polecacie ?? A może polecicie coś lepszego ? Górna granica cenowa to jest ok 1000 zł
Najlepiej żeby kręcił dobre filmy i tutaj raczej sony ma przewagę nad resztą. Poza tym dobry zoom, dobry tryb auto - tutaj sony ( mam hx5 ) czasami robi zbyt jasne zdjęcia, liczba opcji do wyboru - tutaj sony chyba też dobrze wypada. Póki co waham się między Canon SX230 HS, a Lumix DMC-TZ10. Na aparatach nie znam się zbyt dobrze więc ciężko mi wymienić co powinny mieć itd. pojęcie, że " powinien robić dobre zdjęcia " jest zbyt rozległe ;P
Aparat będzie używany bardziej na jakieś wypady, wakacje, imprezy i może czasami na zdjęcia krajobrazu i przyrody. Raczej głównie przy dobrym świetle, rzadziej w nocy.
HX5 jest aparatem domowym więc i rodzice go używają.
Kolejny aparat będzie mój i dziewczyny, a ona jakoś nie przepada za firmą Sony ( do której ja mam sentyment ). Więc jeśli mamy się zdecydować na HX7 to musi naprawdę zrobić na niej wrażenie i być lepszy od konkurencji. W/g Niej HX5 robi zbyt jasne zdjęcia w trybie.
Oglądałem w necie prezentacje Canon SX230 HS i jego zoom robi wrażenie tylko ciekawe jak zdjęcia.
Dziś jeszcze znalazłem Nikon Coolpix p500 niby fajnie ale opinie troszkę słabe.
Filmy najlepiej w HD
Dory zoom ma Canon, a on chyba ok 14 ma
A tryb auto to chodzi o to żeby zdjęcia nie były zbyt jasne lub ciemne.
I jeszcze ważną cechą jest żeby aparat robił dobre zdjęcia w ruchu, żeby zdjęcia się nie rozmazywały. Wiem, że bardzo ogólne pojęcia wymieniam ale nie znam się na aparatach i profesjonalnych określeniach... dlatego proszę was o pomoc
Czyli istotna jest rozdzielczość a nie kompresja. OK
FcDavids napisał/a:
Dory zoom ma Canon, a on chyba ok 14 ma
Dobry zoom ma też np Samsung EX-1 ale on ma tylko 3x zoom...
FcDavids napisał/a:
A tryb auto to chodzi o to żeby zdjęcia nie były zbyt jasne lub ciemne.
Tzn zwykle to np zdjęcie śniegu wyjdzie szare, a ciemnej groty - jasne, ale rozumiem, by w typowych sytuacjach było w miarę ok? Tu jest pewien problem, bo pewnie chodzi CI o przepały na niebie - przy dzisiejszej technologii matryc zawsze będzie coś za coś.
Np mój kolega robiąc takie zdjęcia kompaktem nauczył się robić je tak, że naciska do połowy spust migawki kadrując trochę więcej nieba, ale przed wciśnięciem do końca - przekadrowuje. To daje mu ciemniejsze niebo przy nie do końca jeszcze czarnych cieniach. Sprytne.
FcDavids napisał/a:
I jeszcze ważną cechą jest żeby aparat robił dobre zdjęcia w ruchu, żeby zdjęcia się nie rozmazywały.
Jak będzie ciemno będzie musiał na dłużej otworzyć migawkę a to spowoduje że się rozmaże obraz. Nie ma światła - nie ma zdjęcia. Nie ma na to siły ...
Co do aparatów myślę, że nie ma znaczenia, który weźmiesz...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10