Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon - Nikon - który system (zdjęcia makro i architektura)
Autor Wiadomość
moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Sro 07 Wrz, 2011   

czy powinien... te obiektywy dodaja do zestawu tak tanio ze nie stracisz. pobawisz sie, poeksperymentujesz, pocwiczysz kadrowanie, opanujesz obsluge korpusu i za kilka miesiecy juz bedziesz wiedzial na co przeznaczyc zaoszczedzone w tym czasie pieniadze ;)

Reklama

komor 
Moderator

Paelius, te dwie wypowiedzi są ze sobą sprzeczne:
Paelius napisał/a:
nie bawić się w półśrodki

oraz:
Paelius napisał/a:
będę liczył się z każdą pięćdziesięciozłotówką

Ja tylko ostrzegam… :)

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

komor dobrze Ci napisał.
Musisz kupić najtańszy aparat, do tego np. Sigmę 17-70 i do tego statyw (do wnętrz np. kościołów :wink: )
Niestety kilka stów musisz dołożyć. :smile:

Paelius 
Nowy

Statyw to ja mam... nie jakiś full wypas, ale jest, z namiastką poziomicy... even.
Na body i obiektyw niekitowy naraz nie da rady... nie dołożę czegoś czego nie mam :(

ad komor: w marzeniach napalam się na f1.4, ale to marzenia...

PS. Podobno canon ma tańsze obiektywy niż nikon prawda-li to? Nie ukrywam byłaby to pewna zachęta.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Paelius napisał/a:
Podobno canon ma tańsze obiektywy niż nikon prawda-li to?
A sprawdzić samemu w sklepach internetowych to nie łaska? :roll:

sklepfotograficzny.pl
foto-net.pl
fotoaparaciki.pl
e-cyfrowe.pl
fotobasia.pl
i inne...

Paelius 
Nowy

Ano trochę nie łaska ;) Bo nawet nie za bardzo wiem, które obiektywy są odpowiednie do promowanych przeze mnie zastosowań.

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011   

Paelius napisał/a:

nie potrzebuję jakiegoś dużego zoomu, raczej byłyby to zdjęcia tak jak pisałem 15-20 cm, czasami 50 cm od obiektu wielkości małej filiżanki

Takie zbliżenie zapewni Ci każdy kit.
https://picasaweb.google.com/118437012341723022522/MakroCanonEOS1000D#5562021524980424098
i wypełni całą klatkę.
Do zdjęć w ciemnych wnętrzach potrzebujesz statywu.
Wg mnie kup na razie z kitem, a później sam się zorientujesz czego Ci brakuje

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011   

Paelius napisał/a:
Podobno canon ma tańsze obiektywy niż nikon prawda-li to?

Nie da się tak uprościć. Bo np. Nikon ma fajnego plastikowca 18-105 VR, który jest naprawdę tani a wart swoich pieniędzy. U Canona odpowiednik, np. 18-135 IS jest trochę droższy (owszem, trochę dłuższy). U Canona średnia półka jest tańsza, kiedy już najtańsze plastikowce nas nie zadowalają, a nie myślimy o profesjonalnych szkłach za 3-4 tysiące lub więcej. Ale zawsze diabeł tkwi w szczegółach.

Paelius 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Paź, 2011   

Trochę się niestety zakup odwlecze - tak pewnie do po nowym roku ciut :( . Mam natomiast pytanie co do obiektywów: jeśli będzie robiona fotografia zbliżeniowa/produktowa to lepiej wybrać kita z 18-55 czy 18-105 (Nikon). Czy, z tego co bowiem jest mi wiadome/wydaje mi się, ten 18-105 na tych niskich ogniskowych (czyli do bliży) może mieć gorsze parametry niż 18-55, tj. większe aberracje, itp. Prawda li to?

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

18-55 oferuje nieco wieksza skale odwzorowania z tego co pamietam

Paelius 
Nowy

moronica napisał/a:
18-55 oferuje nieco wieksza skale odwzorowania z tego co pamietam

Uhm... tam powyżej coś pomieszałem, czy jest dobrze? Napisałem, ale potem mi się wydało, że coś pokręciłem. Nie rozumiem tych obiektywów :( .

[ Dodano: Pią 07 Paź, 2011 16:12 ]
Już w porządku. Coś mi się zaczęło rozjaśniać. Niestety, dopiero po wizycie w NIKKOR Lenses Simulator, ale przynajmniej już mniej więcej wiem co i jak. I sprawa obiektywu zasadniczo rozbija się o kwestię ostrzenia. Wychodzi, że w grę wchodzi i tak jedynie 18-55, bo 0.5 m ostrzenia to ciut za daleko. Inna sprawa, że najlepsze byłoby coś w okolicach 0.15 m :( .

[ Dodano: Pią 07 Paź, 2011 16:24 ]
Ekhem, to ja jednak nie rozumiem :(
Ze specyfikacji: "Ostrość od 0.28 m"
Z komentarza pod specyfikacją (U32): "Zalety: Lekki, mocowanie filtru 52mm, przyzwoita jakość optyki, stabilizacja, makro ok. 10cm od obiektywu, wewnętrzne ogniskowanie przy zmianie powiększenia... "
To jaka jest w końcu minimalna odległość od czubka obiektywu, żeby toto ostrzyło?

Drol 
Nowy

Minimalną odległość ostrzenia liczy się od matrycy/filmu, a nie od czubka obiektywu.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011   

Dokładnie, bo jest to jakiś stały punkt odniesienia, a "mordka" obiektywu może się wysuwać.
I po raz kolejny wypada napisać, że makrofotografia nie polega na wjeżdżaniu przednią soczewką w fotografowany obiekt. Nie bez powodu najpopularniejsze obiektywy makro to teleobiektywy o ogniskowych z zakresu 90-105mm co zapewnienia przyzwoitą odległość przedmiotową przy odwzorowaniu 1:1.

Odpowiedz do tematu