Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
przejrzystość w ACR
Autor Wiadomość
lukemeng 
Bywalec

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011   przejrzystość w ACR

Witam. Przy obróbce RAWa wydaje mi się stosowne podciąganie tego suwaka. "Wyostrza" to w moim odczuciu zdjęcie. A jak Wy go używacie? Ile można za uszy pociągnąć rawa żeby nie docelowego jpga nie zepsuć?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 09 Wrz, 2011   

Ja Clarity mam domyślnie ustawione na 20 i bardzo rzadko stosuję większe wartości. Jak pędzluję skórę w LR to używam wartości ujemnych.

Przy okazji: ten suwak kontroluje kontrast lokalny a nie ostrość.

lukemeng napisał/a:
Ile można za uszy pociągnąć rawa żeby nie docelowego jpga nie zepsuć?
Co masz na myśli?

komor 
Moderator

hijax_pl napisał/a:
Ja Clarity mam domyślnie ustawione na 20

U, to ja domyślnie mam tylko 10. Takie nieostre masz szkła? :twisted:

:wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A to aż tak duża wizualna różnica jest między +10 a +20? :o

komor 
Moderator

Oj tak zaczepiam. :) Różnica jest pewnie zależna od zawartości zdjęcia. A w sumie przecież też co kto lubi.

lukemeng 
Bywalec

hijax_pl napisał/a:
Ile można za uszy pociągnąć rawa żeby nie docelowego jpga nie zepsuć?
Co masz na myśli?

czego się wystrzegać przy "suwaniu" suwaków? w ACR?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

lukemeng napisał/a:
czego się wystrzegać przy "suwaniu" suwaków?
A to już zależy od efektów jakie chcesz uzyskać. Np jak chcesz mieć naturalne zdjęcie to nie walił bym FillLighta i Clarity na maxa.

Myślę, że podstawa to zrozumienie do czego dany suwak jest i jakie efekty za pomocą jego używania można uzyskać. No ale to w dokumentacji Adobe jest przecież...

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

No na pewno zależy od zdjęcia. Czasami zbyt wysoka wartość generuje obwódki wokół obiektów.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Na pewno należy unikać wysokich wartości Fill i Recovery jednocześnie i a także przekraczania wartości 50 dla Recovery w przypadku zdjęć gdzie istnieją wyraźne wysokokontrastowe przejścia (światła w bokeh, gałęzie, krawędzie budynków na tle nieba). Osobiście nigdy nie używam wysokich wartości Clarity (max 30), niskich zresztą też. Wyjściową pozycją dla Blacks w przypadku normalnie naświetlonych zdjęć powinno być 0, lepiej modelować krzywą, niż ciąć cienie tym suwakiem. Zazwyczaj też domyślny kontrast 25 jest nieco zbyt wysoki i lepiej kształtować go na krzywej niż używać tego suwaka. Należy unikać większej zmiany kolorów w palecie HSL przy użyciu przy użyciu pojedynczego suwaka - zawsze lepiej nieco ruszyć również sąsiadujące.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Wyjściową pozycją dla Blacks w przypadku normalnie naświetlonych zdjęć powinno być 0,
no właśnie, a jest zawsze 5 co wydaje mi się wartością zbyt dużą, za bardzo odcina czernie. myślałem ze to może kwestia mojego monitora , ale po ustawieniu blacks =0 jest ok. nie wiem tylko czemu Adobe cały czas ustawia te wartość jako defaultową. fakt ze w Lr można ustawienia spersonalizować i zmienić...

jaad75 napisał/a:
Należy unikać większej zmiany kolorów w palecie HSL przy użyciu przy użyciu pojedynczego suwaka - zawsze lepiej nieco ruszyć również sąsiadujące.
nie pamiętam jak w acr ale w Lr jest to fajnie rozwiązane: za pomocą myszki regulujemy odcień koloru. w zależności jakie barwy wchodzą w jego skład to tyle suwaków podczas regulacji ulega zmianie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
nie wiem tylko czemu Adobe cały czas ustawia te wartość jako defaultową
IMHO, defaultowym presetem powinno być Zeroed, ale wtedy byłoby jeszcze więcej narzekania, jakie to brzydkie zdjęcia wychodzą z LR/ACR w porównaniu z wołarką systemową, czy JPG-ami... :razz:
kufel napisał/a:
w Lr jest to fajnie rozwiązane: za pomocą myszki regulujemy odcień koloru. w zależności jakie barwy wchodzą w jego skład to tyle suwaków podczas regulacji ulega zmianie.
Tak, wiem, tyle, że wg mnie dobrze jest jeszcze bardziej rozszerzyć zakres zmiany, niż wynikałoby to z tego, co jest "pod myszką".

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
IMHO, defaultowym presetem powinno być Zeroed, ale wtedy byłoby jeszcze więcej narzekania, jakie to brzydkie zdjęcia wychodzą z LR/ACR w porównaniu z wołarką systemową, czy JPG-ami... :razz:
no fakt, trzeba by sie było bardziej namachać suwakami. w sumie to już chyba bardziej wole tak jak jest standardowo ;)

jaad75 napisał/a:
Tak, wiem, tyle, że wg mnie dobrze jest jeszcze bardziej rozszerzyć zakres zmiany, niż wynikałoby to z tego, co jest "pod myszką".
jaad75, ja wiem ze Ty wiesz ale kolgea lukemeng możliwe ze nie ;)

no i nie wiem czy się rozumiemy, chodzi mi o to, ze jak np chce zmienić odcień zielonego , tu użycie tej opcji ( za pomocą myszki) rusza nie tylko kolor zielony ale i żółty a czasem i pomarańczowy.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
no i nie wiem czy się rozumiemy, chodzi mi o to, ze jak np chce zmienić odcień zielonego , tu użycie tej opcji ( za pomocą myszki) rusza nie tylko kolor zielony ale i żółty a czasem i pomarańczowy.
Tak, tylko z mojego doświadczenia wynika, że czasem trzeba ruszyć je nieco bardziej, bo "wąska" equalizacja często powoduje mało naturalne efekty na przejściach. Trochę to zresztą podobne do machania suwakami w zakładce Basic - naturalniejsze efekty i łagodniejsze przejścia daje zazwyczaj gięcie krzywej, suwaki mają zbyt ostre cięcia zakresu działania.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Tak, tylko z mojego doświadczenia wynika, że czasem trzeba ruszyć je nieco bardziej, bo "wąska" equalizacja często powoduje mało naturalne efekty na przejściach.
masz na myśli to żeby, poza zakresem , który jest zmieniany za pomocą myszki, ruszyć dodatkowe kolory , będące " w pobliżu" tego zmienianego?

jaad75 napisał/a:
Trochę to zresztą podobne do machania suwakami w zakładce Basic - naturalniejsze efekty i łagodniejsze przejścia daje zazwyczaj gięcie krzywej, suwaki mają zbyt ostre cięcia zakresu działania.
przyznam ze tego akurat nie zauważyłem.

zresztą, czasem uzyskuje dobre efekty mieszając tylko w zakładce basic , czyli de facto ograniczając sie do kilku suwaków. no ale nie zawsze tak sie da.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
masz na myśli to żeby, poza zakresem , który jest zmieniany za pomocą myszki, ruszyć dodatkowe kolory , będące " w pobliżu" tego zmienianego?
Tak, lub po prostu mocniej ruszyć te suwaki, które zmieniane są bardzo delikatnie, choć oczywiście nie zawsze jest to potrzebne.
kufel napisał/a:
przyznam ze tego akurat nie zauważyłem.

zresztą, czasem uzyskuje dobre efekty mieszając tylko w zakładce basic , czyli de facto ograniczając sie do kilku suwaków. no ale nie zawsze tak sie da.
Często robię tak, żeby osiągnąć zgrubnie efekt jaki mi się podoba suwakami Basic, a potem kopiuję sobie ten stan historii do Before, zeruję After i staram się osiągnąć te same efekty ogólne z większą dbałością o szczegóły i brak artefaktów, przy użyciu krzywych.

Odpowiedz do tematu