Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Czy w związku z tym kupić lunetę z okularem "na wprost" czy "45 st" ? Jaki jest lepszy do jakiego rodzaju obserwacji.
Według mnie zdecydowanie 45 st ,tez stałem przed takim wyborem i zdecydowałem się na 45 st i nie żałuje.Myślę ze jednak 45 st jest lepsza do przyrody zwłaszcza do ptaków w locie tak jak wspomniał wcześniej RB, z początku będzie problem z wyszukaniem celu.Lecz to na prawdę kwestia wprawy i już po kilku wypadach w teren nie będzie stanowić żadnego problemu.
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Jeszcze pytanie - jak wygląda kwestia patrzenia na "cel" z wysokości przez okular 45st np z wieży , z ambony, z wysokiej góry lub z 6 piętra w dół? Czy nie jest to kłopotliwe? Wydaje mi się , że może być to dość niewygodne szczególnie patrząc pod ostrym kątem. Może się jednak mylę....
Dziękuję wszystkim za cenne rady. Jeszcze pytanie - jak wygląda kwestia patrzenia na "cel" z wysokości przez okular 45st np z wieży , z ambony, z wysokiej góry lub z 6 piętra w dół? Czy nie jest to kłopotliwe? Wydaje mi się , że może być to dość niewygodne szczególnie patrząc pod ostrym kątem. Może się jednak mylę....
W większośći lunet możesz ja obrócić wokół własnej osi - względem stopki. Gdy obrócisz o 90 stopni - okular będzie starcza w bok. O 180 stopni - w dół. Obróć lunete o taki kąt aby ci było wygodnie (np. w miare poziomo) i patrz w dół.
Czy ruchoma stopka jest w tych dwóch koreańskich - nie mam pojęcia, nie miałem tego w ręku. (BTW - np. w Nikonach Fieldscope tego nie ma )
Ostatnio zmieniony przez RB Sob 10 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
Witam, jestem tu nowy i prawdę mówiąc jestem laikiem w dziedzinie optyki ale jesli ktos z państwa byłby tak miły i odpowiedział mi na nastepujące pytanie : czy średnica okularu wpływa na jego zdolność rozdzielcza teleskopu? Pozdrawiam i z góry dziekuję...
Patrzenie w dol nigdy mnie nie frapowalo, ale zdecydowanie bedzie trudniej niz na wprost. Na ambonie moze byc problem malego okienka. Wtedy katowa sie kipsko patrzy. Moze dlatego mysliwi uzywaja tych na wprost...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10