Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Na soczewce mogą być mikro ziarenka piasku, zawsze w pierwszej kolejności przedmuchuje się gruszką Klik potem można użyć specjalnego pędzelka LensPen Klik jeśli to nie pomogło to dopiero na sam koniec używam szmatki zwilżonej w specjalnym płynie, wystarczą 2-3 ruchy okrężne i wszystkie tłuste plamy (głównie odciski palców) znikają bez śladu
Wysłany: Sro 31 Sie, 2011
Czyścić jak najrzadziej, delikatnie aby nie zetrzeć powłok. Domowy sposób - podmuchać, obchuchać i delikatnie tkaniną do czyszczenia szkła (okularów, TV). Za drobne można nabyć taką szmatkę np. u okulisty.
Z domowych/ latwiej dostepnych rzeczy: Waciki do uszu i alkohol izopropylowy (izopropanol). Kulki bawelniane tez daja rade. Okulary brudza sie czesciej bo rzesy zostawiaja na nich tluszcz wiec od czasu do czasu mozna je delikatnie przetrzec. Nigdy nie uzywaj wszelakich plynow czyszczacych bezposrednio na okular/obiektyw, lepiej tak jak pisal Dale: pedzelek, potem lekko zwilzona szmatka/wacik/kulka tam gdzie jest cos tlustego (odcisk palca, tluszcz etc). Jesli uzywasz szmatki do czyszczenia optyki umyj najpierw rece woda z mydlem. Waciki sie przydaja jesli przy krawedziach okularow zbierze sie brud sprowadzany wczesniejszymi czyszczeniami z centrum czyszczonego okularu, dobrze je wczesniej skrecic miedzy (czystymi) palcami, by nie zostawialy wloskow na szkle.
Jeszcze jedno, nigdy nie uzywaj do czyszczenia optyki:
Tej samej szmatki ktora przecierales wczesniej elementy mechaniczne, gdzie np mogl byc smar
Jakichkolwiek domowych plynow czyszczacych np. Do szyb
Patent z chuchaniem moze byc ryzykowny jesli jie usunelismy wczesniej kurzu ze szkla, wiec lepiej zawsze przedmuchac, przejechac pedzelkiem zanim zaczniesz czyszczenie szmatka.
Wysłany: Sro 31 Sie, 2011
Przez 3 miesiące byłem właścicielem dość drogiej lornetki. Na jej obiektywach były wyraźne ślady po kropelkach wody, powłoki były nienaruszone a ślady subiektywnie nie miały większego znaczenia w odbiorze obrazów. Nie czyściłem, tak poszła na sprzedaż. Oczywiście niekoniecznie polecam tę metodę ale zalecam ostrożność, szczególnie z substancjami chemicznymi.
czyścić niezbyt często i niezbyt intensywnie, ściereczką z mikrofibry. Preparaty do szkieł okularowych z powłokami się jak najbardziej nadają, ale jak zejdzie ' na sucho' to też piknie. Przedmuchać powierzchnię soczewek przed aplikowaniem ścierki koniecznie. Jakieś wątpliwości co do stanu powierzchni - wypędzelkowac lekko. Nie trzec ścierką na sucho do oporu, bo porysujesz. Nie schodzi - uzyć preparatu. I tak po kilku latach jakies rysy od czyszczenia beda. Tyle, że trzeba się bedzie trochę powgapiać w szkło aby zauważyć. Drobne (i całkie niedrobne zreszta tez) rysy od strony obiektywu nie przeszkadzają w obserwacji, zabrudzenia zresztą też.
Nieczyszczenie jest też metodą, ale nieczyszczone okulary lornetki potrafią juz dokuczliwie przeszkadzać w obserwowaniu.
Ja czyściłem alkoholem izopropylowym a potem wacikiem kosmetycznym jak polecał yossarian222 ale zawsze zostaje niewielka smuga, mgiełka na okularze a na sucho nie chcę trzeć więc zostawiam tak jak jest, zresztą nie przeszkadza to w ogóle w oglądaniiu...
Najpierw wymyć ręce mydłem i wodą. Potem sprężone powietrze i czysty pędzelek, żeby usunąć drobiny brudu. Jeśli są zabrudzenia przyklejone, to umyć destylowaną wodą. Dopiero jak to nie pomoże, bo jakiś smar się przykleił, to alkohol izopropylowy, ale rozcieńczony wodą destylowaną 1:4. Pędzelek co jakiś czas trzeba umyć.
Zamiast mikrofibry może być miękka, dobrej jakości ircha.
Mam pytanko. Mam w posiadaniu starą lornetkę PZO LP8x40:http://www.optyczne.pl/881-PZO_LP8x40-specyfikacja_lornetki.html, która parę lat postała sobie na strychu i jest zanieczyszczona w środku na wewnętrznej stronie obiektywu, to jest jakaś pleśń czy coś takiego. Czy jest jakaś możliwość domowego oczyszczenia tego czegoś domowymi sposobami czy lepiej oddać do profesionalistego zakładu???
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9