Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II ?)
Autor Wiadomość
wezsiewez 
Początkujący

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II ?)

Cześć wszystkim. Zacznę od tego, że jestem na poziomie początkującym ;) .
Posiadam Canona 500d z 18-55. Cały czas poluję na Sigmę 70-200 f/2.8 tą z macro, czytam i czytam i nie mogę się doczytać, już głowa mnie boli od tych forów, jedni piszą tak, drudzy tak i ja już sama nie wiem na kogo opinii mam polegać. Może ktoś stąd miał ją i może mi szczerze powiedzieć, lub może polecić coś lepszego w tej cenie? Zależy mi na tym, żeby nie był to obiektyw, który zaraz zacznie szwankować.
Mam zamiar kupić Sigmę na allegro albo ebayu (może polecacie inną stronę?),więc nie będę miała możliwosci "sprawdzenia" (niektórzy piszą, że trzeba dobrze trafić, że sigmy nie są wykalibrowane, czy coś). Zdjęcia jakie chcę robić sigmą to sport(piłka nożna), portret, jakieś zwierzaczki. Kwota jaką mogę wydać to maksymalnie(już i tak naciągane) 2000zł, no niestety sama nie zarabiam, a rodzice więcej mi na to nie przeznaczą.

Podaje linki do aukcji jakie znalazłam i prosiłabym Was też o opinie na ich temat:
http://cgi.ebay.pl/Sigma-...=item2a13c41b71
http://allegro.pl/sigma-7...1796692707.html
http://allegro.pl/super-o...1811089719.html
Bardzo prosiłabym o pomoc :)

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   

sam używam i jestem bardzo zadowolony.
macro jako takie jest, ale na muchy i osy się nie nastawiaj.
bardziej jakiś motylek na kwiatku.

jeśli chodzi o ostrość, to musisz pamiętać,
że od f4 dopiero zaczyna się akceptowalnie dla cropów.

już chyba wygodniej jeśli myślisz o macro to kupić canona 70-200 f4
i do tego raynoxa dcr-250. przednia zabawa gwarantowana.

oczywiście musisz pamiętać o tym, że Sigma ma 2.8,
o ile zabraknie światła to w ostateczności korzystam z dobrodziejstw jaśniejszego obiektywu niż canonowska mała eLka.

ostatnie co dodam to że Sigma trochę waży i po całym dniu spacerku z nią, może boleć nadgarstek. canon jest lżejszy.

p.s. jak zalałem swoją Sigmę i oddałem do serwisu na wyczyszczenie
(nie wymianę, ale wyczyszczenie szkiełek w środku)
to wycenili naprawę (czyli wymianę szkieł w środku) na kwotę 2999 zł.

osobiście nie chcę mi się z nimi walczyć żeby po prostu wyczyścili szkiełka w środku,
a obiektyw nowy zakupiłem za 2300-2400 zł.

Ostatnio nabyty ten Canon 70-200 f4 kosztował mnie 1900 zł (też nowy).
Wybór oczywiście pozostawiam Tobie.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 11 Wrz, 2011   Re: Canon 500d + Sigma 70-200 f/2.8 EX APO DG MACRO HSM (II

wezsiewez napisał/a:

Posiadam Canona 500d z 18-55. Cały czas poluję na Sigmę 70-200 f/2.8 tą z macro

To makro to w praktyce tylko napis na obudowie, także nie nastawiaj się na to.
IMHO Sigma 70-200/2.8 II jest ok już od pełnej dziury, ale wiadomo że mozna trafić na jakiś gorszy egzemplarz (jak i każdego innego szkła). Dodatkowo jak wieść gminna niesie Sigma + Canon to może być niezbyt szczęsliwe połączenie - firma dba co by kupować akcesoria jej a nie kogoś innego ;)
Sprawdź sobie jeszcze Sigmę 50-150/2.8 i Canona 70-200/4L.
Pierwszy krótszy ale bardziej poręczny pod APS-C (chyba, że zalezy Ci bardziej na dłuższej ogniskowej), do tego mniejszy i lżejszy.
Drugi także mniejszy i lżejszy, ale ciemniejszy - no i produkcji Canona, czyli teoretycznie mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia problemów...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

edmun napisał/a:
jeśli chodzi o ostrość, to musisz pamiętać,
że od f4 dopiero zaczyna się akceptowalnie dla cropów

...co powoduje, że sensowność takiego zakupu jest wątpliwa,
edmun napisał/a:
wygodniej jeśli myślisz o macro to kupić canona 70-200 f4
i do tego raynoxa dcr-250

... i takie rozwiązanie też bym polecał - IMO jest lepsze, tym bardziej, że:
wezsiewez napisał/a:
Zależy mi na tym, żeby nie był to obiektyw, który zaraz zacznie szwankować.

:smile:

wezsiewez 
Początkujący

Ale czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu? Napisałam, ze głownie chodzi mi i sport(piłkę nożną), portrety i jakieś zwierzaczki w lesie, na polu z odległości (może ptaki?). Stąd mój wybór sigmy z światłem 2.8, bo Canon z tym światłem całkowicie odpada(cena). Nie zależy mi na macro wcale, chodzi o to żeby był to dobry obiektyw, który mogłabym wykorzystać do kilku, ze tak powiem kategorii fotografii z naciskiem na sport. :)

+ Może to głupie pytanie, ale wspominałam, że jestem początkująca. Czy jeżeli chcę robić portrety to ta sigma się nada? I chodzi mi też o to żeby tło było fajnie rozmyte, bo w przypadku KITu którego teraz posiadam (18-55 od canona) efektów takich brak.

Sunders 

wezsiewez napisał/a:
czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu?

To zależy od oświetlenia :smile:
wezsiewez napisał/a:
Napisałam, ze głownie chodzi mi i sport(piłkę nożną)...Stąd mój wybór sigmy z światłem 2.8

Biorąc pod uwagę, to co napisał edmun, sigma też jest używalna od f4, a canon dodatkowo ma celniejszy AF.
wezsiewez napisał/a:
Canon z tym światłem całkowicie odpada(cena).

Używki canona 70-200/2,8L w niezłym stanie bywają "w okolicy 3kpln, niestety 1tys.pln trzeba by dozbierać - IMO warto.
wezsiewez napisał/a:
Czy jeżeli chcę robić portrety to ta sigma się nada?

Tak.
wezsiewez napisał/a:
I chodzi mi też o to żeby tło było fajnie rozmyte

IMO canon 2,8 lepiej rozmywa tło od sigmy, ale to kwestia gustu :smile:

wezsiewez 
Początkujący

Sunders napisał/a:
wezsiewez napisał/a:
czy ten Canon 70-200 f4 nie za ciemny do sportu?

To zależy od oświetlenia :smile:

No tak : ) w tym przypadku będzie to światło dzienne, na dworzu, w południe więc w miarę dobre. Co do zwierzaczków to już trochę gorzej, bo wiadomo jak jakiegoś koziołka czy coś chciałoby się "ustrzelić" to one wychodzą pod wieczór i dlatego pytam o to światło.

Hmm. Skoro sigma jest używalna od f4 to właściwie po co jest te 2.8? Gdzie nie przeczytam to mówią że im jaśniejszy obiektyw tym lepsze zdjęcia (tak przynajmniej wnioskuję), czy jak to jest? Może to wydawać się głupie, ale nie ogarniam tego. :)

lotofag 
Optyczny

Nie traktuj zbyt dosłownie tego co ta czy inna osoba pisze - to tylko kolejne forum z jego zaletami i wadami, a większość osób miała styczność zwykle z jednym egzemplarzem danego szkła, a bardzo często nie miała w ogóle tylko przepisuje internetowe testy i opinie ;)
O Sigmie 70-200/2.8 utarła się opinia, że jest słaba na pełnej dziurze. Wyszła wersja II, która znowuż niby powiela tę przypadłość - pewnei jak zwykle trafiają sielepsze lub gorsze sztuki, można wysłąć też szkło do kalibracji. Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8, etc. itp. itd. - wystarczy poczytać komentarze pod tutejszymi testami - nigdy wszystkim nie dogodzi. ;)

A jaśniejsze szkło to np. lepsze warunki pracy dla układu AF. A zdjęcia tym lepsze im lepszy fotograf ;)

wezsiewez 
Początkujący

OK, chyba rozumiem. Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?
Tak więc jednak zostanę chyba przy Sigmie, bo na Canona zwyczajnie mnie nie stać :grin: . Teraz jeszcze o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

Sunders 

lotofag napisał/a:
Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8

Ci co narzekali na tego canona najczęściej tej sigmy wogóle nie brali pod uwagę :smile:
wezsiewez napisał/a:
Skoro sigma jest używalna od f4 to właściwie po co jest te 2.8?

Dużo zależy od tego co kto uważa, za akceptowalne :smile: Canon 70-200/4 na dłuższych ogniskowych jest bezsprzecznie znacznie ostrzejszy od sigmy/oczywiście od f4/ i do tego ma celny AF nie wymagający z reguły regulacji. AF sigmy, którą bierzesz pod uwagę często ma problemy BF/FF, a regulacja nawet jak da pomyślne rezultaty, to dodatkowy koszt = celność AF sigmy warto sprawdzić przed zakupem, co biorąc pod uwagę to co napisałeś, nie wchodzi w rachubę.

[ Dodano: Nie 11 Wrz, 2011 15:16 ]
wezsiewez napisał/a:
o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

Wysyłasz obiektyw kurierem na swój koszt razem z body do serwisu/Gdynia/.Tam dokonują regulacji/nie zawsze w pełni skutecznie i odpłatnie/.

lotofag 
Optyczny

wezsiewez napisał/a:
OK, chyba rozumiem. Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?

Nie :)
Na szybkość ostrzenia wpływa też kilka innych czynników, po prostu większa dziura to więcej światła m.in. dla czujników AF - aż tyle i tylko tyle.

wezsiewez napisał/a:

Teraz jeszcze o tej kalibracji, "z czym to się je", ze tak zapytam?

Zdarza się, że obiektyw nie chce poprawnie współpracować z korpusem - ostrość jest ustawiana za albo przed fotografowanym obiektem. Wtedy konieczna jest kalibracja szkła do danego korpusu, korpusy ze średnio-wyższej półki oferują pewien zakres takich ustawień, ewentualnie wysyła się zestaw do kalibracji w serwisie producenta.
Sunders napisał/a:
lotofag napisał/a:
Na Canona 70-200/2.8 L też niektórzy narzekali, że mydło na 2.8

Ci co narzekali na tego canona najczęściej tej sigmy wogóle nie brali pod uwagę :smile:

Ja bym powiedział, że to byli "standardowi narzekacze potestowi", którzy nie tylko tej Sigmy ale i tego Canona nie będą nigdy w ręku trzymać :)
Ostatnio zmieniony przez lotofag Nie 11 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

wezsiewez 
Początkujący

Jeju, teraz to ja znów jestem w kropce.
Co wy byście zrobili mając do wydania 2tys, chcąc fotografować sport, portret i zwierzaki?

Sunders 

wezsiewez napisał/a:
Im jaśniejszy obiektyw, tym szybciej ostrzy, tak?

W tym przypadku nie.Ta sigma wcale nie ostrzy szybciej od canona 70-200/4USM.

patigol 
Uczestnik

Ja brałbym zdecydowanie Canona 70-200 f4 L. Nie będziesz żałowała tego wyboru.

Sunders 

wezsiewez napisał/a:
Co wy byście zrobili mając do wydania 2tys, chcąc fotografować sport, portret i zwierzaki?

Jesli
wezsiewez napisał/a:
będzie to światło dzienne, na dworzu, w południe więc w miarę dobre
, to kupiłbym canona 70-200/4L USM.

Odpowiedz do tematu