Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zgadzam się. Żyjemy w rzeczywistości zreprodukowanej. Liczy się zapisany obraz, który można pokazać,
eeee, czyli liczy się show off a nie wrażenia? Co można będzie pokazać z lornetki z aparacikiem? Mizerię... Pamiętaj, że zyjemy w elektronicznym zalewie miernych fotografi na których costam cośtam widac jak się dobrze czowiek przypatrzy (sam się do tego przyczyniam) oraz mnóstwa stron z 'cudownymi' zdjęciami kaczki krzyżówki... naprawde o to niby chodzi?
To nie chodzi o to, że będę się chwalił wszemi i wobec, że widziałem orłosępa, wazne że go kilka razy widziałem To naprawdę było bezcenne. Na mierne foty tego ptaszyska, które popełniłem i tak nie spoglądam.
Jakość zdjęć i filmów w necie jest w większości zła, robiona telefonem komórkowym.
Dzieci nie chcą na prezenty, np. I komunię, aparatów fotograficznych, to jest wręcz obciach chodzić z aparatem. Zdjęcia robi się telefonami.
Zapis obrazu wyłącznie w ludzkiej pamięci nie ma większego znaczenia. Taki obraz jest nietrwały, często zafałszowany i może być wręcz wykasowany przez jakiegoś Alzheimera.
Reasumując. Dobra, tradycyjna lornetka staje się produktem niszowym.
Jakość zdjęć i filmów w necie jest w większości zła, robiona telefonem komórkowym.
Jakość zdjęć z netu przedstawiających np. ptaki potrafi być obiektywnie kiepska, mimo, że robi się je przez lunetę Swarovskiego całkiem drogaśnymi kompaktami. A problemem wcale nie jest niewiedza operatora, tylko ograniczenia takiego systemu. Powiedzmy, że digiskoping (a w sumie o tym Ty poprzednio pisałes) daje dobre zdjęcia z max. 10-20 metrów... Potem nie ma zmiłuj.
Generalnie zaś jakość zdjęć w necie jest jaka jest... bo fotografowanie się upowszechniło. Niestety... nie każdy facio z dłutkiem i kawałkiem kamola od razu jest Buonarottim...
BTW systemy z wbudowanym aparatem stosuje kilka firm, w tym zeiss i meopta. U Zeissa takie cudo kosztuje 6 tysięcy. Dolarów hamerykańskich. Zeiss mimo wszystko nie zechciał zastąpic pryzmatu i okularu matrycą z displejem...
na dtrugim końcu skali cenowej Bushnell robi lornetki i lunety z aparatem za 100-300 USD i... o jakos tez nie pali się do wstawiania displeju.
Jesli chcemy mowic o trendach, to popatrzmy co wybiera mlodziez a przy czym tkwia starzy ludzie. Mysliwi to towarzystwo zaawansowane wiekiem. Do tego grupa jest hermetyczna i hierarchiczna, a strzelanie do zywych istot to nie jest juz atrakcyjny model spedzania wolnego czasu. Mlodzi sie tam zatem nie garna. Wyjatkiem sa grupy zawodowe, gdzie szef poluje a podwladny tez w to idzie, zeby sie przypodobac. Albo syn wchodzi z wysokiej pozycji po ojcu. (oj, dostanie mi sie za to uogolnienie)
Mlodych aktywnych (20-30 lat) z duzych miast w mysliwstwie nie uswiadczysz. Ida w sport albo fotografie. Z obserwacja ptakow jest podobnie. W Polsce wciaz srednia wieku obserwatora jest niska, moze nawet ok. 30. Ale ogromnie bylem zdziwiony, ze w Niemczech, Kanadzie nie ma obserwatorow ponizej 50. To jest zajecie emerytow. Sadze, ze trend sie do nas przeniesie.
Co do zdjec, to mam w pamieci kiepskiej jakosci obserwacje rzadkosci, jak i kiepskiej jakosci zdjecia dokumentacyjne. No i zdjecia wymiataja na rynku towarzyskim. Bo po prostu nikt sie nie musi zastanawiac, czy sciemniam czy nie. Ja funkcjonuje w srodowisku od lat wiec nie musze pewnych rzeczy udowadniac, jesli ktos jednak dopiero wchodzi, to kto mu w sepa, orla itp. uwierzy, jak nie da zdjecia? Jak chcesz sie wykazac, to mozesz deptac 20lat z lornetka (jak ja), lub zrobic w ciagu roku pare zdjec i wchodzisz na ta sama pozycje. Fotografia zatem powoduje, ze jestes oceniany za rzeczywiste osiagniecia, a nie mgliste zaangazowanie. Ja to rozumiem.
Jesli chcemy mowic o trendach, to popatrzmy co wybiera mlodziez a przy czym tkwia starzy ludzie. Mysliwi to towarzystwo zaawansowane wiekiem. Do tego grupa jest hermetyczna i hierarchiczna, a strzelanie do zywych istot to nie jest juz atrakcyjny model spedzania wolnego czasu. Mlodzi sie tam zatem nie garna. Wyjatkiem sa grupy zawodowe, gdzie szef poluje a podwladny tez w to idzie, zeby sie przypodobac. Albo syn wchodzi z wysokiej pozycji po ojcu. (oj, dostanie mi sie za to uogolnienie)
Brawo dobrze napisane ,może to pobożne życzenia ale mam nadzieje ze z czasem zaniknie forma takiego spędzania czasu .
Tak czy inaczej ja tam jestem otwarty na nowości ,pod warunkiem ze będę odczuwał wymierne korzyści z obserwacji przez ten sprzęt.
Chmm.... Sądząc po nowościach przez 20 lat wolałbym pozostać przy starych metodach spoglądania... prawie wszystko co nowe teraz wychodzi nie jest najlepsze... powiedzmy telefony dotykowe... niby bajer super ekstra a i tak wolałbym korzystać póki co z tradycyjnych... oczywiście myślę że to się zmieni ale na pewno nie szybko
Jeśli miałbym takie coś posiadać to jako bajer a nie jako główny instrument
Ja tez wole klawiature od dotykowego w telefonach.. Tyle, ze to wynika scisle ze sposobu uzytkowania. Jak telefon ma byc tylko do dzwonienia, a u mnie tak jest i bedzie, to jest to prostsze. Tyle, ze znow to jest spojrzenie dinozaura Wszystkie znaki na ziemi i niebie wskazuja, ze telefon ma byc mala konsola gier, telewizorkiem lub przegladarka internetowa. I wtedy klawiatura jest jak smiglo przy kajaku.
Ja tez wole klawiature od dotykowego w telefonach.. Tyle, ze to wynika scisle ze sposobu uzytkowania. Jak telefon ma byc tylko do dzwonienia, a u mnie tak jest i bedzie, to jest to prostsze. Tyle, ze znow to jest spojrzenie dinozaura
Dyskusja poszła w stronę świetlanej przyszłości, nowoczesnych przetworników itp.
Tymczasem wracając do zadanego pytania, jeżeli chodzi o autofocus w lornetce to od jakiegoś czasu istnieje rozwiązanie nazywane przez jednych "sport focus" lub "no focus" przez innych dużą głębią ostrości.
Sam mam lornetkę ATN Omega 7x30 RF która tak działa. Wystarczy tylko wstępnie dostroić do wady wzroku i już nic nie trzeba kręcić bez względu na odległość.
http://teleskopy.pl/lornetki%20ATN-cat-25_78.html
Wiem, że takie lornetki robi też Steiner i William Optics.
Pewnie parę osób zjedzie takie rozwiązanie za jakieś parametry optyki które np. dyskwalifikują taki sprzęt w jakiejś konkretnej dziedzinie, ale dla mnie jest on super jako sprzęt turystyczny.
Lornetki bardzo jasne, bardzo wyraźny obraz, mają szerokie pole. Dla mnie obraz jest bardzo dobry. Można ustawić oba okulary na "0" i dać dziecku do zerkania. (Mój syn jest za mały i nie załapał jeszcze jak kręcić lornetką ale tej lubi używać).
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2011
Moja radziecka 7x50 także ostrzy od kilku metrów do + nieskończoność. Popularnego Fujinona 10x50 nie miałem w ręce ale podobno jest tak samo czyli bez konieczności dostrajania przy zmianie odległości.
Jakiś czas temu dyskutowaliśmy tu na forum na temat głębi ostrości i doszliśmy do wniosku, że lornetki o tych samych parametrach muszą mieć taką samą głębię ostrości.
Praw fizyki pan nie zmienisz, jak mawiał hydraulik w skeczu.
Głębia ostrości zależy natomiast od jakości oczu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9