Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
A właśnie, zapytajmy Fatmana czemu kupił Sigmę, mając już całkiem konkretny sprzęt i warsztat w głowie? fatman, Sigmę targasz zamiast czy oprócz lustra?
Powody były dwa:
1) Nie taszczyć po górach lustra ze szklarnią.
2) Mieć coś małego zawsze ze sobą. Dużo jeżdżę po kraju a czasami trafia się takie światło
że tylko siąść i płakać, że się sprzętu ze sobą nie ma.
A teraz - jak doszło do decyzji:
Jeden kolega pokazał mi wieczorkiem na ostatnim zlocie na notebooku zdjęcia nasłonecznionego lasu z przebijającymi promieniami przez korony drzew oraz zdjęcia soich dzieci bawiących się zimą w słońcu na śniegu zrobione tym aparatem...
Jak wiadomo kontrasty przy takich zdjęciach są masakryczne. A tu... spox. I jeszcze te kolory!
Pełna dynamika mieściła się w jednej fotce. Nie potrzeba HaDeeRzyć.
I to mnie zainteresowało !!!
Poczytałem w sieci, pooglądałem fotki i zaryzykowałem 700 pln kupując prawie nówkę
na znanym portalu aukcyjnym.
Gościu, który mi sprzedawał traktował tę Sigmę jako drugi aparat. Na codzień foci Nikonem D700. Przesłał mi na moją prośbę swoje zdjęcia nocne. Szczena mi opadła...
Byłem świadomy wszystkich wad tego aparatu przed zakupem: wolnej mulasto pracy, dźwięku wysuwającego się obiektywu i... to w zasadzie wszystkie wady.
Zaletami dla mnie są: APS-C przy wadze 250g, dynamika matrycy Faveon, niezdejmowalny dobry obiektyw (więc nie ma jak zapaprać matrycy) i cena...
Kosztował mnie tyle co zwykła małpeczka.
Używam go tylko do scen statycznych o dużej rozpiętości tonalnej i krajobrazów ze względu na dynamikę (w 90% ze statywu) więc wolna praca nie ma dla mnie znaczenia. Więcej czasu spędzam nad kadrowaniem i czekaniem na światło
Nie polecam "do miasta", do sportu, do reporterki. To nie ten aparat.
sigmiarz napisał/a:
Sigmy dp to mógł być przebój w dniu premiery dp1
niestety pierwsze wersje firmware'u były tak trefne że każdy kto kupował się zrażał,
stąd niska cena dp1
Mam załadowany ostatni firmware co pozwoliło mi nawet przedefiniować klawisze i teraz bez wchodz3enia w menu zmieniam: ISO, punkt AF, czas, przesłonę i koryguję naświetlenie.
Wszystko obsługuję 4 klawiszkami.
Proste niczym kamera otworkowa.
Mam załadowany ostatni firmware co pozwoliło mi nawet przedefiniować klawisze i teraz bez wchodz3enia w menu zmieniam: ISO, punkt AF, czas, przesłonę i koryguję naświetlenie.
Wszystko obsługuję 4 klawiszkami.
niemożliwe, w pierwszej dp1 nie ma takiej mozliwości.
Kamera otworkowa nie jest prostym narzędziem.
ok, na upartego, ale dopiero w dp2x i w dp1x jest to zrobione dobrze.
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 21:28 ]
fatman napisał/a:
1) Nie taszczyć po górach lustra ze szklarnią.
nie musisz taszczyć, po prostu bierzesz do torby aparat + jedno szkło.
ja kupiłem dp1 bo nie miałem pieniędzy na nic innego,
bałem się kupować używane lustro na al***o
dp jest niezła jako drugi aparat, ale jeszcze lepszy jest fuji x100,
kosztuje ale jak ktoś ma wybór brać dp za gotówkę albo kredyt na fuji
lepiej brac fuji z wszystkim co się wiąże z kredytem.
Szkoda tylko że nie robią czarnej, ale zawsze mozna ją sobie okleić
czarną izolacyjną
[ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 21:30 ]
cp do kolorów sigmy, kiedyś zrobiłem sobie preset w lr,
miałem kilka zdjęć z innego aparatu i chciałem żeby pasowały do tych z dp
miały być razem w serii, jakieś 10 minut suwania
dp jest niezła jako drugi aparat, ale jeszcze lepszy jest fuji x100,
kosztuje ale jak ktoś ma wybór brać dp za gotówkę albo kredyt na fuji
lepiej brac fuji z wszystkim co się wiąże z kredytem.
Nie ma sensu. Zanim spłacisz kredyt na x100 wyjdą już nowe zabawki.
Kupując taką np.DP1 (nowość z rocznika 2009) niczym nie ryzykujesz.
Znasz opinie z forow, są update'y firmwareów.
Stare przysłowie Apaczów mówi: "Plecy pionierów... pełne są strzał"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9