Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale drukarka i tak zrobi z tego 300 dpi a przecież:
Tak - włączy tzw dithering Ale co do ma do rzeczy? Jak liczy się rozmiar w cm i mam zdjęcie o określone rozdzielczości w pikselach to nie mam wyjścia - muszę żonglować DPI.
siosio napisał/a:
No i jeszcze to pytanie czy mogę sobie tak dowolnie zmniejszać i czy też zwiększać rozdzielczość bez względu na pierwotną rozdzielczość zdjęcia.
A jak myślisz - skąd się biorą duże wydruki zdjęć w galeriach?
siosio napisał/a:
Przy zmniejszaniu rozdzielczości od tej pierwotnej nie tracę, przy mniejszym wydruku.
Tracisz przy każdej zmianie.
siosio napisał/a:
A gdy zacznę zwiększać rozdzielczość od tej pierwotnej - i zamiast zmniejszać gęstość pod format wydruku zacznę zwiększać rozdzielczość....?
To tylko Ty będziesz kontrolował proces w jakim ten resampling będzie wykonany. A masz do wyboru np algorytmy fraktalowe, czego drukarki nie zrobią... Oczywiście jest to kosztem wielkości pliku.
Zmieniając sygnaturę DPI nie zmieniasz rozmiaru pliku w MB. Po prostu masz ten sam plik, tą samą rozdzielczość w pikselach i inna definicję gęstości.
Przy okazji - by więcej zamieszać - nie ma sensu drukować 300dpi obrazów o wielkości 1x2m. I tak szczegółów nie zobaczysz (no chyba że nosem będziesz jeździć po plakacie)
Jak będziesz kiedyś przechodził obok kina podejdź do plakatu blisko i zobacz z jaką "dziadowską" linaturą są drukowane..
Robiąc zdjęcie w 10mln pixeli, później zmniejszam rozdzielczość i robi się z tego powiedzmy 5mln pixeli - bo potrzebuję rozdzielczości do druku z 5mln pixeli. Czy taka obróbka od pierwotnie zapisanej rozdzielczości ma jakiś wpływ na jakość zdjęcia (gdy mam rawy i robię jpg)?
A gdy matryca ma 15mln pixeli? To wtedy robiąc zdjęcie w np 8 mln pixeli w mRaw dla eos 50d to już sztucznie zaniżam wartość matrycy - czy ma to znaczenie dla jakości zdjęć?
Chodzi mi o to czy taka dowolna zmiana rozdzielczości gdy przecież matryca ma pewną stałą swoją rozdzielczość ma jakiś ujemny skutek?
A gdy sobię napakuje rozdzielczość 20mln pixeli a mam 15 mln pixeli w matrycy aparatu to mi braknie pixel,i co będzie się obrazować w wydruku o odpowiednim formacie do rozdzielczości 20mln pixeli i tej stałej gęstości 300dpi .... czym?
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 10:07 ] siosio napisał/a:
Przy zmniejszaniu rozdzielczości od tej pierwotnej nie tracę, przy mniejszym wydruku.
Tracisz przy każdej zmianie.
Skoro tracę przy każdej zmianie to wynika z tego, że jak najmniej stratnie jest robić kilkoma aparatami, które mają różne wielkości matryc i robić na max rozdzielczości tych aparatów i później wybierać: chcę zrobić dany wydruk to biorę zdjęcia z tego aparatu, inny format wydruku, to biorę zdjęcia z kolejnego aparat... czyli taki mały absurd wkracza.....??
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 10:08 ]
Chodziło mi nie o wielkości matryc tylko pixeli na matrycach.......
[ Dodano: Czw 15 Wrz, 2011 10:28 ]
Znów źle - ilości pixeli na matrycach. W zależności od nich mamy stałe rozdzielczości i robiąc w tych rozdzielczościach mam stałe parametry na wydruki o gęstości 300dpi i w ten sposób jest jak najmniej stratnie.
siosio, podsumujmy. Kiedy większy plik zmniejszasz (czyli np. z 3000 pikseli szerokości robisz 1000 pikseli) to nie tracisz na jakości, wręcz przeciwnie, może się zmniejszyć ilość szumu, a jak się lekko wyostrzy po przeskalowaniu to obrazek wygląda co najmniej tak samo dobrze (oczywiście ma mniejszy rozmiar).
Natomiast, oczywiście, zmniejszając ilość pikseli redukujemy informację, której nie da się już odzyskać. W tym sensie obraz się „pogorsza”. Im bardziej zmniejszamy plik, tym więcej drobnych detali zniknie, które były obecne w pliku oryginalnym.
Zwiększając ilość pikseli (czyli np. robiąc z 3000 px większy obrazek 5000 px) niestety cudów nie ma. Nieistniejące detale magicznie się nie pojawią, de facto więc robimy pewnie optyczne oszustwo, które w zależności od zastosowanego algorytmu skalowania może być mniej lub bardziej widoczne. Jeśli chcemy zrobić bardzo dużą odbitkę/wydruk z niezbyt dużego pliku, to na pewno dobre przeskalowanie przyniesie lepsze rezultaty, niż użycie po prostu zbyt małego obrazka.
Panowie ! rozdzielczość matryc (czyt. megapixele) to tylko wielkość obrazka. Tu nic nie ma wspólnego ze znikaniem detali przy użyciu mniejszej rozdz. Wyjątek stanowi kadrowanie (crop) w programach graficznych - tu detal się "rozrzedzi", oczwiście nadając temu wycinkowi wielkość pierwotną oryginalego obrazka. Wycinek pozostawiając jako oryginalną wielkość będzie mieć takie same detale, tylko takie zdjęcie należałoby oglądać z lupą
Ktoś zapyta: chcę wykonać odbitkę o rozm. 3x4 m (!) Jaka musi być rozdzielczość matrycy ?
odp: może być każda matryca.
Aparatem z matrycą 2 mpix zrobiny tak dużą odbitkę przy małym myk: zmiana dpi (nie DPI). Zmiana ta musi być malejąca.
np. plakat 2x3 m ? 50 dpi.
plakat 4x6 m ? 25 dpi.
Fakt, zdjęcie będzie miało ogromne ziarno ale kto ogląda plakat z odległości 2 m ?? Taki plakat ogląda się z odległości 10 m !
Zdjęcie z 20 mpix z 300 dpi a 2 mpix z 72 dpi nieczym się nie różnią; czy to odbitka 10x15 czy oglądane na monitorze.
Zdjęcie z 20 mpix z 72 dpi a 2 mpix z 300 dpi - j.w.
Plakaty 3x4 m. np z matryc 2 mpx z zagęszczeniem na 300 dpi spowoduje rozmydlenie (bez ostrości)
Im większy plakat tym mniejsza wartość dpi.
Jeśli jest matryca 30 mpix to super ! można dać i te 300 dpi do tego plakatu tylko właśnie; kto będzie oglądać z odległości 15 cm ? A wiadomo że oglądanie nawet z odległości 2 m też nic nie widać co jest na tym plakacie
To samo dotyczy Full HD a VGA. Jeśli będą TV z 4000 K. to pewnie i trzeba będzie kupić taki .... 100 cali
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9