Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2011 Nauka szybkiego ustawiania
Może mi ktoś wytłumaczyć jak można szybko ustawić czas i przysłone chcąc uzyskać odpowiednie zdiecie?Jestem początkującym,więc zanim zrobie zdięcie dziecku na spacerze zajmuje mi to sporo czasu zanim uda mi sie osiągnąć zadawalający cel.Czy powinienem najpierw ustawić przysłone a pózniej czas,czy zrobić to odwrotnie?może to wogóle beż różnicy?Często zdięcia wychodzą zbyt ciemne,czasem jasne,czy to poprostu jest tak że trenin czyni mistrza i z czasem samemu się dojdzie do szybkości i wprawy?Jesze gorzej sprawy się mają gdy próbuje zrobić zdięcie w domu na ustawieniach manualnych z użyciem lampy Proszę o jakieś wskazówki,mam nadzieję że sie nie zniechęce
jesli tryb M jest dla ciebie problematyczny to rob w trybie A - ustaw przyslone jaka ci pasuje i czas zostanie automatycznie dobrany. jesli np jest szaro buro i pochmurno to ustaw kompensacje ekspozycji na plus (sprobuj z +1EV i ewentualnie popraw na wartosc wyzsza lub nizsza). jesli np robisz zdjecia na plazy lub na sniegu w ostrym sloncu to czytalam, ze zazwyczaj lepiej pomiar swiatla wykonac na niebie bo jesli bedziesz mierzyl na piasku/sniegu to zdjecie wyjdzie niedoswietlone. albo po prostu analogicznie do sytuacji z pochmurna pogoda ustaw korekte ekspozycji na +1EV lub nawet wiecej
Ostatnio zmieniony przez moronica Czw 15 Wrz, 2011, w całości zmieniany 1 raz
jesli np robisz zdjecia na plazy lub na sniegu w ostrym sloncu to czytalam, ze zazwyczaj lepiej pomiar swiatla wykonac na niebie bo jesli bedziesz mierzyl na piasku/sniegu to zdjecie wyjdzie niedoswietlone. albo po prostu analogicznie do sytuacji z pochmurna pogoda ustaw korekte ekspozycji na -1EV lub nawet wiecej
moronica, chyba raczej na +1 EV - zwłaszcza przy punktowym pomiarze?
Tak próbuje uczyć sie na Manualu.A jak takie pomiary światła wykonać?Czy najpierw powinienem wykonac pomiary światła a póżniej ustawić przysłone do tego jaki efekt chcę uzyskać,czy zrobić to odwrotnie?
Czy najpierw powinienem wykonac pomiary światła a póżniej ustawić przysłone do tego jaki efekt chcę uzyskać,czy zrobić to odwrotnie?
Zakładając, że efekt który chcesz uzyskać w danym momencie - to jakaś tam wymyślona przez Ciebie głębia ostrości, najpierw ustaw przysłonę jednocześnie mierząc światło i dobierz odpowiedni czas. Analogicznie jeśli chcesz uzyskać efekt zamrożenia ruchu, bądź rozmycia, najpierw dobierz czas (zmierz światło), a później dobierz przysłonę. Możesz posiłkować się trybem A (pierwszy przypadek) - ustawiasz przysłonę, aparat sam dobierze czas lub S - ustawiasz czas, aparat dobiera przysłonę. To tak, w bardzo dużym uproszczeniu, ale od czegoś trzeba zacząć Warto jeszcze na początek doczytać o kompensacji ekspozycji i blokadzie ekspozycji (AEL).
Arkowal, jakim aparatem robisz zdjęcia?
hee jest to jak narazie zwykła cyfrówka canon powershot A700.Dopiero sie uczę a pod koniec roku powinienem mieć juz gotowy budżet na lustrzanke no i dopiero zacznie sie zabawa
Arkowal, pytam w kwestii wygody obsługi. Kompaktem też można robić fajne zdjęcia. Kwestia, czy możesz szybko i wygodnie "manewrować" przysłoną, czasem, ISO
No robię to,ale zanim uzyskam odpowiedni efekt sporo mi to zajmuje czasu a mojej żonie odechciewa sie pozować Nie wiem jak w takim kompakcie zrobić pomiar światła poniewaz nie ma światłomierza i robię to metoda prób i błędów,czy powinienem nauczyc sie na pamięć wartości przysłon i iso do danego światła,aby było szybciej?
Nie wiem jak w takim kompakcie zrobić pomiar światła poniewaz nie ma światłomierza i robię to metoda prób i błędów
Eeee tam - jakby nie miał światłomierza, to by nie miał trybu Auto
Ustaw sobie tryb Tv albo Av w zależności od sytuacji (co chcesz kontrolować) i co najwyżej koryguj wartość ekspozycji. Przecież zwykle warunki oświetleniowe nie zmieniają się tak drastycznie.
Arkowal napisał/a:
,czy powinienem nauczyc sie na pamięć wartości przysłon i iso do danego światła,aby było szybciej?
Możesz skorzystać z tzw reguły Sunny/16, ale moim zdaniem to zupełnie zbędne...
P.S.
Już wiesz co to jest ergonomia i dlaczego aparaty, w których możesz ustawiać czas migawki i przesłonę praktycznie w tym samym czasie kosztują tyle kasy
Czyli rozumiem że powinienem wykonac próbne zdięcie na ustawieniu Tv,Av lub np auto podejrzeć na wyświetlaczu jaki pomiar światła ustawia aparat i na tym bazować?Nie wiem jak to jest w lustrzance bo dopiero sie uczę ale w moim Power shot A700 zakres iso jest 80 100 200 400 a uzywać mogę jedynie 80 100 bo na pozostałych na zdięciach wychodzi taka kaszka
[ Dodano: Pią 16 Wrz, 2011 16:38 ]
A na czym powinienem bazować robiąc zdięcie z użyciem lampy?tez najpierw ustalić światło?Czy siłe błysku?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,58 sekundy. Zapytań do SQL: 14