Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 17 Wrz, 2011 polećcie jakąś kartę sdhc :)
Witam,
W najbliższym czasie stanę się posiadaczem fajnego kompakta i chciałbym się dowiedzieć w jaką kartę sdhc najlepiej byłoby zainwestować. Aparat ma możliwość kręcenia filmów HD. Myślałem nad kartą 16 - 32 GB, żeby wystarczyła na dłuższą wycieczkę lub dużo zdjęć i filmów na krótszej. Czy kart klasy 10 można używać do filmów HD czy nie ma to żadnego sensu? Czy jeśli nie HD, to będzie sobie radzić z filmami w niższej rozdzielczości? Czy możecie polecić jakieś modele konkretnych producentów?
Najlepiej dwie karty, z jedną jest ryzyko że zostaniesz bez fot,
filmów jak Ci siądzie, a kupić w tym momencie nie będzie gdzie.
Lepsze mieć część zdjęć nic zero.
Zawsze w torbie mam trzy po 4GB klasa4 kingstony
Jeśli to kompakt taki po prostu, to każda karta będzie się nadawała. Warunek jest oczywiście taki że nie robisz serii w rawach. W tym przypadku zapycha się każda karta.
Ogranicz się do firm z postów powyżej ale za to z pewnego źródła, żeby były oryginały. I lepiej kup więcej kart o mniejszej pojemności. Optimum to około 4 gigabajty, maksymalnie 8 GB.
A polski GoodRam? Używam MicroSD class 4 w kamerze fullHD (oraz HD 60fps). Złego słowa nie powiem
Jeśli chodzi o GoodRam, to słyszałem wiele dobrego o ich pamięciach - od RAM po flashe. Ale karta klasy 4 ma tylko 4MB/s - więc zastanawiam się czy na pewno nagrywasz w HD czy może w jakiejś innej rozdzielczości?
[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 09:12 ]
luke130 napisał/a:
Jeśli to kompakt taki po prostu, to każda karta będzie się nadawała. Warunek jest oczywiście taki że nie robisz serii w rawach.
Jasne, jasne - ten kompakt robi chyba w serii 7 / s, więc to mogłoby być trochę dużo danych
luke130 napisał/a:
W tym przypadku zapycha się każda karta.
Ogranicz się do firm z postów powyżej ale za to z pewnego źródła, żeby były oryginały. I lepiej kup więcej kart o mniejszej pojemności. Optimum to około 4 gigabajty, maksymalnie 8 GB.
Dlaczego 4 - 8 GB?
Chodzi o awaryjność i relacje pojemności do ceny? Tzn. że lepiej mieć kilka na wszelki wypadek niż jedną? Czy może mniejsze są lepsze/szybsze?
Najlepiej dwie karty, z jedną jest ryzyko że zostaniesz bez fot,
filmów jak Ci siądzie, a kupić w tym momencie nie będzie gdzie.
Lepsze mieć część zdjęć nic zero.
Zawsze w torbie mam trzy po 4GB klasa4 kingstony
Awaryjne karty są - ale to są stare, małe 2, 4, 8 GB i wolne
Pewnie tylko w kontekście zgrywania danych na kompa, nie?
Co do wielkości HD... miałem napisać wcześniej, ale jakoś się nie złożyło...
FullHD, czyli 1920x1080 progresywny, w skrócie nazywany 1080p w aparatach jest kodowany do strumieni od około 15 do 40Mbps (bitów na sekundę). Jak uznać nawet tą największą wartość za wykładnik (a mało aparatów ma tak dobrą jakość) to wyjdzie to ok 5MB/s.
Klasy kart pamięci to właśnie szybkość ciągłego zapisu. I tak Class4 to 4MB/s a Class 10 to 10MB/s.
Czyli dla najlepszej jakości filmów 1080p (zaawansowane filmowo lustrzanki) wystarczy karta Class6. Dla mniejszych rozmiarów filmów / silniejszej kompresji w zupełności wystarczą karty Class4.
Karty tych bardziej znanych producentów gwarantują pewne parametry, czyli jak jest napisane Class6 to znaczy, że te 6MB/s wyciśnie. Gorzej z nonemami wszystkimi: opis na obudowie karty może się nijak mieć do właściwości pamięci....
Pewnie tylko w kontekście zgrywania danych na kompa, nie?
Co do wielkości HD... miałem napisać wcześniej, ale jakoś się nie złożyło...
FullHD, czyli 1920x1080 progresywny, w skrócie nazywany 1080p w aparatach jest kodowany do strumieni od około 15 do 40Mbps (bitów na sekundę). Jak uznać nawet tą największą wartość za wykładnik (a mało aparatów ma tak dobrą jakość) to wyjdzie to ok 5MB/s.
Klasy kart pamięci to właśnie szybkość ciągłego zapisu. I tak Class4 to 4MB/s a Class 10 to 10MB/s.
Czyli dla najlepszej jakości filmów 1080p (zaawansowane filmowo lustrzanki) wystarczy karta Class6. Dla mniejszych rozmiarów filmów / silniejszej kompresji w zupełności wystarczą karty Class4.
Wielkie dzięki za informację - właśnie o coś takiego mi chodziło To oczywiście pewnie zależy jeszcze od konkretnego kodeka jaki jest używany przez aparat i jego dodatkowych ustawień.
Czyli można by było podsumować tak, że jeśli kupię markową kartę - od wyżej wymienionych producentów, która będzie miała klasę 10 i dużą pojemność, to będę mógł nagrać bez większych problemów jakieś wideo.
hijax_pl napisał/a:
Karty tych bardziej znanych producentów gwarantują pewne parametry, czyli jak jest napisane Class6 to znaczy, że te 6MB/s wyciśnie. Gorzej z nonemami wszystkimi: opis na obudowie karty może się nijak mieć do właściwości pamięci....
Tylko pomiń rady o małych 4GB kartach, a już zwłaszcza jeśli chcesz nagrywać filmy 1080p. Absolutne minimum to 8GB, a optymalne karty to conajmniej 16GB. Osobiście brałbym teraz 32GB, choć wszystko zależy od tego, jaką rozdzielczość ma matryca Twojego aparatu i czy używasz RAW.
Tylko pomiń rady o małych 4GB kartach, a już zwłaszcza jeśli chcesz nagrywać filmy 1080p. Absolutne minimum to 8GB, a optymalne karty to conajmniej 16GB. Osobiście brałbym teraz 32GB, choć wszystko zależy od tego, jaką rozdzielczość ma matryca Twojego aparatu i czy używasz RAW.
Też właśnie myślałem o karcie 16 - 32 ze względu na filmy i ogólną wygodę - nie trzeba zmieniać często karty
Na początek kupiłem karte Toshiby 8GB... szybko przesiadłem się na SanDisc Extreme 16GB jak zacząłem RAWy siekać odnośnie "tośki" nie mam zastrzeżeń, ale widać że SanDisc góruje nad nią prędkością przesyłania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10