Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Domyślne kolekcje w Smart Collections - w Recently Modified pojawiają się automatem zdjęcia edytowane od ostatniego uruchomienia LR.
Nożesz, nie ma u mnie takiego czegoś. Czy Ty masz jedną bazę zdjęć od wersji 1 do obecnej? Może to jest coś, co się pojawia przy zakładaniu nowej bazy, od którejś wersji LR. Moja baza założona była jeszcze w wersji 1 i nie mam nigdzie nic takiego jak Recently Modified.
W górnej części mam takie coś:
przy czym pozycje typu Added By Previous Export pojawiają się i znikają dynamicznie, np. zamiast tej pozycji pojawia się czasem coś z błędami, duplikatami itd.
W dolnej części, przy Collections nie mam nic automatycznego, jedyne co widzę, to przy tworzeniu nowej Smart Collection jest przydatna opcja:
jaad75 napisał/a:
Poza tym, można wpisać sobie odpowiednie słowo kluczowe dla gotowych zdjęć, flagę, kolor itp.
No to oczywiście stosuję. Standardowo w folderze z danej sesji/dnia używam flagi Pick do oznaczenia zdjęć, które uważam za warte pokazania/pozostawienia. Potem filtrem łatwo wyświetlić sobie tylko zdjęcia wybrane.
hijax_pl, nie wiem jak to nazwać - w sensie, że masz kilka różnych wersji ustawień suwaków dla jednego pliku. Pytam się, bo mam obawy przy synchronizacji baz między różnymi komputerami
Sprawdziłem - nie. W pliku XMP są dane - zapisane w formacie XML - tylko źródłowego zdjęcia. Wszelkie dodatkowe kopie wirtualne są (chyba) tylko w pliku lrcat.
Jeśli masz na myśli popup-menu znajdujące się bezpośrednio nad filmem to nic z tego, tam, poza ostatnimi folderami mam powtórkę tego, co pojawia się w zakładce Catalog, której zrzut ekranowy wrzuciłem powyżej.
hijax_pl napisał/a:
To stwórz sobie dodatkową kolekcję wg takiego wzorca
Dzięki, ale tyle też umiem. Lepiej powiedz mi czemu u mnie nie ma tego Recently Modified, które mają inni.
No dobra poświęciłem się i sprawdziłem. To jest kwestia ciągnięcia jednej bazy od wersji 1 programu. Założyłem sobie właśnie nową pustą bazę (katalog) i w niej pojawia się już co trzeba:
Przy czym przepis na Recently Modified jest właśnie taki, jak podał Hijax, czyli magii nie ma, po prostu ostatnie dwa dni pokazuje, bez względu na to, kiedy tak naprawdę „recently” pracowaliśmy.
Przy czym przepis na Recently Modified jest właśnie taki, jak podał Hijax, czyli magii nie ma, po prostu ostatnie dwa dni pokazuje, bez względu na to, kiedy tak naprawdę „recently” pracowaliśmy.
Nie no, pokazuje tyle ile sobie ustawimy...
hijax_pl napisał/a:
To tak samo jak te wszystkie własne presety - tworzysz nową bazę i nie masz ich...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10