Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Czw 06 Paź, 2011
Kalibrowanie monitora pod zdjęcia
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 20 Wrz, 2011   

jaad75 napisał/a:
No chyba, że gamut jest w 100% zgodny z sRGB, ale to się prawie nie zdarza.
I kalibracja jest wgrana w LUT w monitorze ;)

Reklama

dr11 
Optyczny

Monitor powinien być skalibrowany, dane kalibracji wrzucone w LUT monitora a jeśli nie jest to możliwe - w LUT karty graficznej. Następnie oprofilowany. Profil załadowany jako domyślny systemu dla tegoż urządzenia.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

hijax_pl napisał/a:
I kalibracja jest wgrana w LUT w monitorze ;)
Ale wciąż należy go jeszcze oprofilować.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
Ale wciąż należy go jeszcze oprofilować.
Tak.

mozer 
bo Pentax

Będę upierdliwy ;P - czyli wg Was jak nie mam sprzętowego kalibratora, to lepiej w ogóle nic nie robić?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
czyli wg Was jak nie mam sprzętowego kalibratora, to lepiej w ogóle nic nie robić?
Nie - albo kupić kalibrator, albo od kogoś pożyczyć albo zlecić kalibrację firmie jakiejś...

mozer 
bo Pentax

hijax_pl, to jest oczywista droga, ale moje pytanie dotyczy tego, co mogę sam zrobić softwarowo. Żeby było jaśniej - bezpłatnie ;P

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
co mogę sam zrobić softwarowo.
Niewiele...
Poprzez "niewiele" rozumiem "praktycznie nic".
mozer napisał/a:
Żeby było jaśniej - bezpłatnie ;P
Pożyczyć kalibrator od kolegi, podjechać na zlot optycznych (zawsze ktoś jest z kalibratorem ;) ) albo dogadać się z kimś na forum, kto posiada owo urządzenie...

dr11 
Optyczny

mozer, możesz próbowac. Sam kiedyś tak zrobiłem. Potem miałem trochę za dużo zdjęć do poprawy :P

mozer 
bo Pentax

Czyli te wszystkie strony z wzorcami kalibracyjnymi i opisami manipulacji gammą, jasnością, kontrastem są zupełnie bezwartościowe?
W końcu jednak ma spore znaczenie jak mam np. ustawioną jasność i kontrast w monitorze - nawet ja widzę różnicę ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

mozer napisał/a:
Czyli te wszystkie strony z wzorcami kalibracyjnymi i opisami manipulacji gammą, jasnością, kontrastem są zupełnie bezwartościowe?
No nie zupełnie - możesz przy ich pomocy ustawić w miarę poprawnie jasność i kontrast, ale nie kolor (co ma znaczenie jak masz LCD)

jaad75 
Klub Pierdzieli

mozer napisał/a:
Tak. Możesz sobie na nich czasem podejrzeć jakość swojego monitora (po kalibracji sprzętowej). Do LCD polecam to:
http://www.lagom.nl/lcd-test/
mozer napisał/a:
W końcu jednak ma spore znaczenie jak mam np. ustawioną jasność i kontrast w monitorze - nawet ja widzę różnicę ;)
Jak skalibrujesz monitor, popracujesz chwilę, a potem wyłączysz kalibrację, to dopiero się zdziwisz, na jakie gówno patrzyłeś przed kalibracją... :smile:

mozer 
bo Pentax

Pytam o to wszystko, bo z mojego amatorskiego punktu widzenia wożenie monitorów, laptopów itp. do kalibracji jest trochę przerostem formy - w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie, a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;)
A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

jaad75 napisał/a:
to dopiero się zdziwisz, na jakie gówno patrzyłeś... :smile:
Tę rzeźnię łatwo można zobaczyć używając tego obrazka: http://members.chello.pl/...eznik_lcduf.png (trzeba go oglądać w skali 100%) ;)
Na idealnie skalibrowanym monitorze powinny to być szare paski.

[ Dodano: Wto 20 Wrz, 2011 12:37 ]
mozer napisał/a:
w końcu zdjęcia robię głównie dla siebie, a fotolaby z reguły nie korzystają z profili (a na takie co korzystają mnie nie stać przy masowych odbitkach;)
A czy zwykłą atramentową drukarkę jest prościej skalibrować?

A chcesz mieć pewność, że tak jak na ekranie będziesz widział na papierze (pomijając oczywiste różnice wynikające z wyświetlania/odbijania) ?

Atramentówkę też się kalibruje ;) Tylko jak ją skalibrujesz a monitor nie - no to dopiero będzie rzeźnia... Zwykle jak już się kalibruje i profiluje to monitor lub monitor+drukarkę.

mozer 
bo Pentax

jaad75, dzięki, zapoznam się.

hijax_pl, no chcę, ale mówię, że z reguły fotolaby nie podają profili i nie mają skalibrowanych urządzeń.

Odpowiedz do tematu