Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 21 Wrz, 2011 "Duza " lorneta do astro i samolotow.Prosze o suge
Witam.Swego czasu mialem zamiar zakupic cos ciekawego do obserwacji nocnego nieba i ew. samolotow.Ale z powodu przesuniecia finansow na inne wydatki, odlozylem temat na dluzszy czas.Teraz wracam do sprawy.Czy koledzy Z Forum zasugerowaliby najlepszy wybor dla okularnika z duzymi minusami, ktory bedzie obserwowal nocne niebo w warunkach w miare ciemnego osiedla ( balkon) , oraz swietnych terenow do obserwacji poza miastem.Moje osobiste typy - od najtanszych opcji :
1. Celestron SkyMaster 25x100 , pow 1100 pln
2.WO 22x70 , ok 3000 pln
3.Fujinon 16x70 FMT SX , ok 3000
Co sadzicie o produktach Vixen rowniez o mocniejszych parametrach ? Podobno made in Japan ?
Cos innego niz modele z 3 powyzszych pozycji ?
Jak wskazane modele beda sie sprawdzac przy obserwacji obiektow astronomicznych ?
Czy czasem nie sa za slabe do obserwacji samolotow na wysokosciach ok 10 000 m , lub nizszych ? - mam na mysli zaobserwowanie szczeglow a nie tylko mdlej sylwetki .
Lornetki sa dla mnie najlepsza opcja ze wzgledu na mobilnosc - nie posiadam auta ,lecz czy warto rowniez rozwazyc ewentualny zakup teleskopu ( do 3 tys pewnie bedzie kilka ciekawych modeli ) , a ktory to teleskop swietnie poradzi sobie z ciemnym niebem, samolotami w sporym zblizeniu jak i dalszymi obiektami atro ?
Serdecznie pozdrawiam,klaniam sie nisko .
K
Takie powiększenia mimo wszystko ciut małe do obserwacji samolotów... ot rozpoznać linię ... a i tak zależy czy samolot jest w zenicie czy bardziej na horyzoncie.... ja raz w zenicie linię rozpoznałem moją ósemką , ale sam nie wiem czy to ta linia... po za tym było to bardzo niewygodne .
Z teleskopów może refraktory z kątówką 45 st. bo nie dają odwróconego obrazu tylko taki jak z lunety
Ale tu wyraźnie wspomniano o samolotach i szczegółach
Oczywiście musi być statyw . A tak do lornetek to wspominam o :
Garret 30x100
Już dwa razy większe powiększenie niż to wyżej. Z tego co napisałeś to owszem WO i Fujinon będą dobre bo to już klasa wysoka, ale powiększenie nie to
cóż...........
szczegóły.....tzn.czy chodzi o rysy twarzy pilotów???
coś za coś,albo kiepski obraz b.wielokrotnie powiększony,albo powiększony o w miarę rozsądnych parametrach,
w pewnym momencie kończą się możliwości lornetek.
Duża apertura to duża aberacja.
Może lepiej popytać Lunetowców,jak by nie było specjalistów od dużych powiększeń.
Dziek wszystkim .
Oczywiscie rysy pilotow to lekkie przejaskrawienie.
Odczytac nazwe lini lotnicznej...to chyba raczej nie na lornetke ?:-)
Widzialem piekne kadry samolotow na wysokosciach, ale byly strzelane z wykorzystaniem teleskopow.
Generalnie jak mniemam lornetki sa za slabe na tego typu obserwacje, przynajmniej te w rozsadnych cenach - oprocz tego,ze widac " jaki tam z grubsza ksztal samolotu "
A np piersienie Saturne tez chyba odpadaja ?;-)
Teleskop piekna sprawa, ale nie mam mozliwosci transport kilkunasty kg na tereny zielone.
Lornetka to pewien kompromis.
K
[ Dodano: Sro 21 Wrz, 2011 21:42 ]
Ten model Garetta wyglada imponujaco .Calkiem ciekawa opcja .
15x w lornetce,pokaż Ci kilka szczegółów konstrukcji samolotu lecącego 11000m na Twoją głową,kolorystykę kadłuba po której rozpoznasz linię dostrzeżesz przez np.10x50
zarys pierścieni Saturna również dostrzeżesz przez 10x50.
30x100 nie da Ci więcej niż 15x70 jeżeli chodzi o mobilność i jakość obrazu.
ja też lubię sprzęt który mogę zabrać ze sobą wszędzie i zawsze,proponuję Ci,więc 15 lub 16x70.
Markę wybierz sobie sam.
Przybliżenie to nie wszystko przerabiałem to z Pentaxem 20x60. Porównałem z WO 10x50 i powiem szczerze że obraz z WO zdecydowanie był lepszy właśnie w tej lornetce nie wspomnę o polu widzenia. Jakość optyki znacznie przewyższała Pentaxa dzięki temu zobaczyłem wiele szczegółów których wcześniej nie miałem możliwości dojrzeć. Jeśli fundusze Ci pozwolą zdecydowanie polecam Fujinon 16x70 FMT SX.
Chyba kolega raczy żartować.......................
Proponuje najpierw kupić ,przetestować ,a potem doradzać mądrze ,a nie głupio jak powyżej.Pomiędzy 15x70 a 30x100 jest przepaść . Powiem więcej -przepaśc jest również między 30x100 a kronosem 26x70 który jest tak wychwalany jako sprzet swietnie nadający się do astro czy RNAV tylko nie wiem za co -chyba za zółty ,brudny i ciemny obraz .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9