Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax PF-65 ED A II czy to najlepsza alternatywa do 2,5 tyś
Autor Wiadomość
Winyl 
Uczestnik

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   Pentax PF-65 ED A II czy to najlepsza alternatywa do 2,5 tyś

Dziś mam Celestrona ultimę 80. Marzy mi się coś troszkę lepszego. Mam do wydania 2,5 tysiaka plus kasa na okular (na początek może jakiś Baader Hyperion, potem się pomyśli). Aperatura chyba 65 będzie optymalna na ptaszki a i w tym segmencie i cenie można się już troszkę swobodniej poruszać. Wertujące fora i kierując się szacunkiem dla marki myślę o Pentax PF-65 ED A II co o tym myślicie? Jakieś inne propozycje?

Reklama

FIFI 
Bywalec

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2011   

Możesz jeszcze pomyśleć o opticronach
http://fotozakupy.pl/lune...ga-sd-45,15132s
Podobno dobre są :razz:

Arek 
Redaktor

Winyl, Pentax jest mały, zgrabny, poręczny i dobry optycznie oraz mechanicznie. Do wad wliczyłbym brak dual-focusa oraz problematyczną współpracę z Hyperionami, które mi nie ostrzyły na nieskończoność, a wad wzroku nie mam żadnych.

Winyl 
Uczestnik

Brak dual fokusa przeżyję bez większego problemu, ale niewątpliwa zaleta w postaci wyciągu 1,25 troszkę traci jeśli jednak nie ze wszystkimi okularami współpracuje.. w takim układzie jaka sensowna i w miarę tania stałka w okolicach 10 mm do tego pentaxa na początek?

Dawid1984 
Entuzjasta

Cytat:
Możesz jeszcze pomyśleć o opticronach
http://fotozakupy.pl/lune...ga-sd-45,15132s
Podobno dobre są :razz:
Powiedział bym nawet bardzo dobre,mam wersje z ED i sobie chwale ale o już większe pieniądze
Winyl napisał/a:
Wertujące fora i kierując się szacunkiem dla marki myślę o Pentax PF-65 ED A II co o tym myślicie? Jakieś inne propozycje?
.Fajna i zgrabna lunetka,ja sam rozważałem jej zakup lecz wybrałem opticrona.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

winyl, ile masz pieniędzy na wszystko? Korpus z miernym okularem to mierny interes. Nawet tylko na początek. BTW - mały Pentax to fajna luneta, ale to nie jest aż taka rewelacja aby doń na początek byle g..no kupowac w oczekiwaniu na XW14.

Winyl 
Uczestnik

Powiedzmy że na dziś na całość chciałbym wydać nie więcej niż 3k za jakieś pół roku mógłbym się szarpnąć na jakiś przyzwoity okular potem może na drugi..ale nie chcę zbierać powiedzmy 5 tysiaków na lunetę do przyszłej jesieni..na dziś chcę właśnie taki układ - możliwie dobry korpus i okular przez który coś tam widać, a na wiosnę okular który da radość..potem może drugi..

RB 

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   

O wspólpracy Hyperionów z Pentaxami pojęcia nie mam, ale jeśli to nie działa za dobrze to kup wybrany korpus z Pentaxowskim XF12. Cóz, pola sa tylko 60 stopniowe (XW daje 70), ale olular kosztuje 550 PLN. I zły na pewno nie jest. A potem faktycznie możesz sprzedać XF i kupić XW...

Inna wersja: rozpatrz Opticrona ES 80 ED z okularem HDF x32 (HDF40809). Za całość 3400 (korpus 2660, okuklar 740) i to jest - całosciowo rozpatrując zagadnienie - zestaw IMO nie gorszy od małego Pentaxa z okularem XW (pole widzenia słabsze będzie troche słabsze - HDF'y nie osiągają pozornych pól na poziomie serii XW Pentaxa - reszta porównywalna, jasność widocznie lepsza). Istnieje też wyjście bardziej budżetowe - bierzesz ten korpus z tańszym okularem HR (40930 lub 40931 - x27 lub x34 - oba po 3 stówy) i mieścisz się poniżej 3 tysięcy (cóż, to trochę słabszy okular, ale jak się nie da inaczej to spokojnie poobserwujesz). Z Opticronem tracisz na poręczności, niestety - za to zyskujesz na średnicy.
Ceny z fotozakupy.pl (IMO niezbyt drogo)

Oczywiście istnieje też rozwiązanie typu Celestron Regal - w każdym rozmiarze (65, 80 i 100 mm) mieścisz się poniżej 3 tysięcy (z celestronowskim zoomem) Ale to jest kawał złomu (to są lunety bardzo ciężkie jak na współczesną optykę obserwacyjna - w tym hobby płaci się pieniądze za kombinacje własności optycznych z poręcznością i na poręczności Celestron wyraźnie przyoszczędził), a IMO okular jakiś i tak trzeba by dokupić, bo te zumy to one się do obserwacji całkiem udatnie nadają, ale do patrzenia dla przyjemności to juz gorzej. Z tym, że nabywszy Regala 65 ED od razu z marszu kupujesz Pentaxa XW14 i mieścisz się w 3 tysiącach. Tyle, ze zestaw wazy lekko ponad 2 kilo, co jak na 65 mm lunetę robi się deczko absurdalne. Aaa, Celestrony Regal są zupełnie inaczej zrobione niż Ultimy, tak że nie musisz się bardzo bać celestronowskiej 'badziewności'. Oczywiście - klasa wykonania chociażby Opticrona to (IMO) niestety jeszcze nie jest.

Swoja drogą dzisiaj nie trzeba 5 tysięcy aby mieć sprzęt o świetnych możliwościach. 4100 starczy :-)
http://shop.lanius-books....ay-82-ed2-.html

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Pentax 65ed tez mi sie bardzo podoba i poluje na nia od dluzszego czasu. Ale moim zdaniem jak sie juz wejdzie na poziom ed to okular jest wazniejszy niz korpus. Wiec radzilbym na nim nie oszczedzac. Wszystkim, ktorzy maja stara lunete ed zalecalbym wymiane okularu a wtedy obraz odzyskuje blask.
Mnie Hyperion 21 nie ostrzyl na nieskonczonosc z Regalem 100mm wiec to moze byc ogolny problem Hyperionow z niektorymi lunetami. Pentax XW lub starsze XL to bardzo dobre ale drogie okulary. Interesujace sa okulary explore scientific, sa zreszta wodoszczelne, moze w ten kierunek pojsc...
Jesli zas interesuje cie Hyperion, to moze DO titanium, moim zdaniem ta mala lunetka ed ma Hyperiona na pokladzie i jest wzglednie tania.
ZenRay z linku RB to bardzo interesujaca propozycja. Nie wiedzialem jej, ale rzeczywiscie trudno znalezc cos zlego o niej w sieci. Jest bardzo lekka i trudno mi uwierzec, ze to wylacznie zaleta. Jesli rozmiary 82mm jej nie dyskwalifikuja do twoich celow to warto wziac ja pod uwage.

Arek 
Redaktor

Ja polecę za to lantany LVW Vixena o polu 65 stopnia. Mam model 13 mm i świetnie współpracuje z Pentaxem 80ED. Wahałem się między nim, a Pentaxem XF 12 mm - oba pracowały fajnie, ale trochę
większe pole Vixena przeważyło.

RB 

Jest jeszcze możliwośc zakupu używanego Pentaxa XL14. Też 65 stopniowe pole. Gdzieś niedawno przemknął taki używany za 7 stów. Problem w tym, że trzeba zapolowac :-( . IMO zbudowany 'wygodniej' od Vixena (wysuwalna wygodna muszla oczna, pozwalająca nieźle i na dłużej oprzeć oko na lunecie :-) , w Vixenie masz wywijalna i zdejmowalną - a to w terenie nie to samo, optycznie różnic nie będzie).

Dawid1984 
Entuzjasta

RB napisał/a:
rozpatrz Opticrona ES 80 ED z okularem HDF x32 (HDF40809). Za całość 3400 (korpus 2660, okuklar 740) i to jest - całosciowo rozpatrując zagadnienie - zestaw IMO nie gorszy od małego Pentaxa z okularem XW
Mam dokładnie ten zestaw i sobie chwale ,jeśli myślisz o digiscopingu to chyba będzie lepszym pomysłem opticron .Poza tym opticron posiada więcej dodatków do digiscopingu .Jedyna wada tego sprzętu to dość spora waga całego zestawu wielkość zresztą tez nie mała.Myślałeś w ogole o digiscopingu? Cz luneta ma być tylko do patrzenia .

Winyl 
Uczestnik

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   

Prawde mowiac (przepraszam serdecznie za brak polskich liter - moj tel ma z nimi problemy, a tylko taka mozliwosc dostepu do neta dzis mam) o digiscopingu po doswiadczeniach z ultima80 nawet nie myslalem, ale jesli takie zdjecia mialyby sens chocby dokumentacyjny to bardzo milo byloby podpiac moje nikonowskie lustro pod przyszla lunete:) Namieszaliscie mi panowie okropnie - pozytywnie naturalnie:) Prawde mowiac bylem prawie zdecydowany na malego pentaxa, ale teraz to juz zupelnie nie wiem co zrobic. Przy hiperionie naturalnie w zaden sposob sie nie upieram, strzelilem akurat ta nazwa chodzilo mi bardziej o klase cenowa niz o konkretnego producenta. Co gorsze majac doswiadczenia z ultima 80 mialem ochote na cos troszke mniejszego, ale po kolejnym (po raz kolejny kolejnym;)) rozwazeniu za i przeciw wcale nie jestem przekonany czy nie myslec jednak o jakiejs 80..ech osiolkowi w zlobie dano..;)

RB 

Digiscoping z lunetami tej pólki ma sens. Tylko że nie z lustrzanką :-) To akurat najbardziej upierdliwe i frustrujące połaczenie dla dokumentalisty.
weź opticrona z hDF x32, duperele do digiscopingu do niego dokupisz łatwo. 8 cm zreszta jest nie do przecenienia w digi.

Dawid1984 
Entuzjasta

Winyl napisał/a:
o digiscopingu po doswiadczeniach z ultima80 nawet nie myslalem,
Jeśli chodzi o opticrona to spójrz na link z mojej stopki ,takie wychodzi mniej więcej video co do zdjęć jest już gorzej ale na prawdę daje rade.Ta osiemdziesiątka opticrona ED to dobra inwestycja ,no chyba ze masz jeszcze więcej pieniędzy na lepsza lunetę.
RB napisał/a:
Digiscoping z lunetami tej pólki ma sens. Tylko że nie z lustrzanką :-)
Dokładnie.
RB napisał/a:
weź opticrona z hDF x32, duperele do digiscopingu do niego dokupisz łatwo. 8 cm zreszta jest nie do przecenienia w digi.

Ja tak zrobiłem i polecam za te pieniądze.

Odpowiedz do tematu