Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
A200?
Autor Wiadomość
Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   A200?

Zbliżają się wakacje i czas najwyższy zaopatrzyć się w sprzęt foto. Przymierzałem się do tego od dłuższego czasu i... nie wiem co teraz. mam do wydania max 2000zł. pech chciał że zachorowałem i to dosyć poważnie (miesięczne leczenie ok. 300zł :cry: ) i nie mogę sobie pozwolić w chwili obecnej na przekroczenie tej kwoty. Zastanawiam się nad A200. nie jestem absolutnie fanem sonolty :razz: ale... mieści sie w tej kwocie i jeszcze zostaje cos na ew. lampę błyskową. Czy to sony to naprawde taki szit? :wink:

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 28 Kwi, 2008   

Jesli porownasz go do D300 albo A700 to tak. Ale w rzeczywistosci niczym nie odbiega od aparatow w tym przedziale cenowym (o ile nie jest dla Ciebie niezbedne wstepne podnoszenie lustrza i GO).

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

No podgląd GO jednak mógłby być ale bez niego przeżyje;) do sony przekonuje mnie to, że jest chyba największy w tym przedziale cenowym. a ja chłop prawie 2 metry i dłonie też mam dosyć spore... :wink:

MC 

Ja go mialem w rekach i musze przyznac, ze mnie nie zachwycil. Ale z drugiej strony przyzwyczailem sie juz do aparatu z zupelnie innego przedzialu cenowego...
A200 ma swoje wady, ale za obecna cene nie jest zly.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

ehh. problem jest natomiast z obiektywem:/ ten sal 1870 jakością niestety nie grzeszy:/ a nic taniego do tego nie dokupię... (canon ma przyzwoitą 50-kę w niskiej cenie...)

MC 

Nie jest szczytem marzen, to fakt :mrgreen: Ale jakos przez prawie rok nim sobie radzilem i bylo ok. Moze trafil mi sie jakis "wybitny" egzemplarz? Oczywiscie nie ma go co porobnywac do CZ, ale kosztuje grosze.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

no wlaśnie.... więc czym by zastąpić tego kita? no i oczywiście co jeszcze oprocz tego sony możnaby wziąść po uwagę (chodzi mi o body)...

MC 

Dobrym rozwiazaniem jest A300, ktorym ma LV i odchylany wyswietlacz. Zalezy co kto lubi.
Ja bym bardziej pozostal przy A200 i kupil zamiast kita np. Tamrona 17-50. To solidne szklo.

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

dla mnie LV jest trochę jak 5 koło u wozu. owszem rozumiem że sie przydaje ale mi nie straszne jest leżenie na trawie:P a co do tamrona to faktycznie bardzo fajny jest tylko w tej chwili brakuje mi budżetu...

MC 

Wiec w tym przypadku kup sobie A200 z kitem za 1700zl. Pozostale pieniadze schowaj co skarpety :mrgreen: i jak sobie dozbierasz to zamien na Tamrona. Przynajmniej nie bedzie Ci szkoda wywalic tak taniego obiektywu jak kupisz lepszy :wink:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

taniego jak taniego. w centrum sony na prawie 700 zł jest wyceniony :shock:

MC 

Hehe, oni tam prawie zawsze maja takie fajne ceny...
Sprawdz w cyfrowe.pl:
A200+kit=1735zl
A200 body=1639zl

Mi roznica w cenie wychodzi 96zl :mrgreen:

Ostegolectric 
Rozmowny
Co za system

nio tak. bo pewnie wiecej to warte nie jest;) no ale jesli nie sony... to co? tak czy inaczej licze na to ze do końca tego roku uda mi się odłożyć na jakiś zamiennik kita.

MC 

W podobnej cenie masz 400D z kitem (ponoc rownie beznadziejny). Troche drozszy jest Nikon D60. Ewentualnie Olek E510+kit.

Monastor 
Optyczny

To może Canon 350D? Obecnie do dostania za 1400 zł, z tym że tutaj za obiektyw trzeba by zapłacić kolejne 1300. Tak czy inaczej trzeba by zbierać pieniądze dłużej.
Natomiast kit Canona jest słabiutki.
Aparat też już najnowszy nie jest, choć całkiem dobry.

Może warto się zastanowić nad Canonem 400D. W nim masz już na przykład wstępne podnoszenie lustra i podgląd GO. Nie ma co prawda live view, ale jak sam wspomniałeś, podobnie jak ja, nie widzisz potrzeby używania tej funkcji. Z 400-tki Canona wyciśniesz też zdjęcia lepszej jakości. Jedyne czego może brakować względem Sony A200 to stabilizacja.
Tutaj też niestety musiałbyś się na początek zadowolić kitowym obiektywem. Skoro i tak po jakimś czasie zamierzasz dokonać wyboru szkła, to chyba obojętne czy tymczasowy obiektyw będzie przeciętny czy kiepski. (piszę tutaj o perspektywie dozbierania wspomnianej przez MC)

Osobiście preferowałbym docelowo zestaw Canon 400D + Tamron 17-50 F/2.8 niż Sony A200 z tym samym obiektywem.

Poza tym poza kitowym szkiełkiem możesz kupić sobie wspomnianą 50-tkę. To nieco ponad 300 zł, a zdjęcia potrafią wyjść miodne ;-)

Kitowa optyka najlepsza jest chyba u olympusa. E-510 może być warty rozpatrzenia jeśli nie zamierzasz wymieniać obiektywu. Tutaj jakość zdjęć będzie gorsza niż w 400D, przynajmniej jeśli chodzi o osiągi matrycy. Lepszy obiektyw naturalnie powinien dać nieco lepsze fotki.

D60 odradzam, ale tylko ze względu na to, że jest gorszy od Canona. Oferuje mniejsze możliwości, a system jest bardzo podobny (obydwa, czyli Canon i Nikon lepsze niż Sony pod względem szklarni i akcesoriów). Jest warty rozpatrzenia pod kątem rychłej przesiadki na D300, ale i tak zamiast niego brałbym u Nikona D70s lub D80 jako pierwszy aparat.

Odpowiedz do tematu