Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?
Autor Wiadomość
Smola 
Maniak

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?

Jak sprawdza sie Sigma 50 1.4 EX HSM ?

Uzytkowal ktos?

Teoretycznie to szklo pod pelna klate.

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   

Pewnie zależy kogo pytać. :) Tak ogólnie to mydło, niecelna i w ogóle brak czerwonego paska.
Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa. Zaokrąglona przysłona do f/2,8 spokojnie daje okrągłe krążki, nawet na f/4 jest ładnie. Ostrzy pewniej niż Sigma 30/1.4.

http://www.flickr.com/pho...s/sigma50mmf14/

MC 
Temu Panu już podziękujemy

komor napisał/a:
Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa.

Na kanondesce by Cię obśmieli jak norkę. O dziwo, moje doświadczenia są podobne.

nefas 
Nowy

O dziwo moja sigma 50mm też jest ostra, ładnie rozmywa tło, w miarę szybka, z celnością na małej GO potrafię nie trafić w punkt, ale to zapewne błąd operatora;)
edit: i ma niezłego back focusa naprawionego poprzez regulację w body.

maczetka 
Rozmowny

ja jakos nie mialem szczescia. z bliska miala ff, na jakichs 3 metrach trafiala, powyzej bf. w sklepie sprawdzalem na malej odleglosci (focus chart), wprowadzilem korekte w body i wydawalo sie ok. niestety po paru pstrykach na zewnatrz...

sprzedalem i ku mojemu zaskoczeniu nowy uzytkownik bardzo zadowolony.

obrazek - super, bokeh - super, ostrosc - bardzo dobra. super szkielko w zasadzie gdyby nie problem z af. te same kadry jakos wychodzily o wiele ladniejsze niz z c 50 1.4, ktorego chcialem wlasnie na ta sigme wymienic. zostal canon.

uzywalem z 5d2

bacruk 
Entuzjasta

Jak ktoś nie chce loterii z AF to niech kupi Zeissa ;)

IMO C 50/1,4 odstaje za wyjątkeim AF od S a ta odstaje obrazkiem od Z który za to nie ma AF........ Co kto lubi.

MC 

bacruk napisał/a:
Jak ktoś nie chce loterii z AF to niech kupi Zeissa

O tak! Dzięki temu mam 99% w punkt polegając tylko na potwierdzeniu ostrości.

Sunders 

[quote="komor"]Moja sprawdza się znakomicie. Ostra, szybka, celna i ładnie rozmywa./quote]
komor, jak ostrzysz?

Smola 
Maniak

Po tak merytorycznej i wyczerpujacej debacie wniosek jest jeden:

.....to se kupie ! :mrgreen:

Sunders 

Smola napisał/a:
wniosek jest jeden:

.....to se kupie !

Smola opisz swoje wrażenia po zakupie :mrgreen:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

Ja jakoś nie cierpię już z braku 50mm/1.4.
Po ostatnim testowaniu Sigm 20, 50 i 85mm najchętniej kupiłbym 20mm/1.8.

007areka
[Usunięty]

ooo.a czym ta 20 cie tak uzekla...

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

007areka napisał/a:
ooo.a czym ta 20 cie tak uzekla...

Jedno z lepszych szkiełek Sigmy, choćby pod względem ostrości na pełnym otworze. :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2011   

Sunders napisał/a:
komor, jak ostrzysz?

Głównie AF-em, najczęściej środkowym punktem ale nie tylko. Boczne wydają mi się działać sprawniej (celniej) niż w przypadku Sigmy 30/1.4.
Jakby to ująć… Nie jestem z tych, co rozpływają się w pochwałach jak jest dobrze, a wieszają totalnie psy jak jest źle, więc nie będę pisał o słynnych sigmaluksach czy innych legendarnych kisielach w rozmytym tle, ale szkiełko jest naprawdę bardzo fajne. :) Jak ktoś lubi ten typ bokeh i ma możliwość sprawdzenia sztuki przed kupnem, to polecam.
Nie wiem jak jest teraz z rozjazdem jakościowym u Sigmy, ale nowsze sztuki nie mają już tego „aksamitnego” wykończenia obudowy (które mi się bardzo podoba i moim zdaniem z wiekiem i pojawiającymi się mikrouszkodzeniami wygląda dobrze), tylko takie zwykłe gładkie, tandetnoplastikowe. Może trzeba szukać tych nowszych, gładkich, być może po sklepach krążą jeszcze starsze, których nikt nie chce wziąć, bo są mydlane albo niecelnie. Nie wiem. Ja dostałem świeżą sztukę z K-Konsult w sklepie we Wrocławiu i bez wybierania, dobierania itd. była celna i jest raczej dość ostra.

Sunders 

Wysłany: Nie 25 Wrz, 2011   

Ja w ub.r. próbowałem kilka egzemplarzy/chyba tych "starych"/ i poddałem się. W końcu kupiłem canona/też po testach ostrzenia/ z którego jestem zadowolony, chociaż bokeh u niego już nie ten co u sigmy :sad: . Może masz rację, że te nowsze egzemplarze zostały poprawione. Chyba na CB też spotkałem się z podobną sugestią :???:

Odpowiedz do tematu