Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie rozumie pewnego sformułowania. otóż w nocy w oczach człowieka mamy większe źrenice, zatem potrzebna jest nam lornetka z dużym obiektywem by więcej wpadało do niego światła. Dzieki tym wszystkim uzyskujemy w lornetce większą źrenicę wyjściową, W słoneczny dzien natomiast źrenice naszego oka maleją zatem nie wykorzystalibyśmy wtedy całości światła jakie chciałoby do nas przepłynąć. Moje nie zrozumienie polega na:
W starszym wieku czlowiek którego źrenice osiągają nie więcej jak 5 mm, nie powinien posiadać lornetek z dużym obiektywem?
Pytanie 2:
Dlaczego wciąż twierdzimy ze w wiekszych obiektywach widzimy jaśniejszy obraz, skoro w teorii istnieje dokładna granica wielkosci strumienia swiatla jaki przepuszcza źrenica naszego oka. np. Skoro w lor. 7 x50 mamy 7mm źrenicy wyj. Czy mając lor. 7 x100 jesteśmy wstanie zobaczyć jaśniejszy obraz?
jeżeli lornetka ma stalą źrenice wyjściowa a człowiek zmienna od 1 do 7 czyz lornetka o 8 mm zr.wyj,nie jest stworzona dla ludzi? A powyżej 5mm, nie dla osob po 40 roku życia?
Czy ja oby nie mieszam pojęcia źrenicy wyj. z jasnością obrazu?
Jezeli tak to oznaczało by to wpadanie obojętnie jakiej jasności swiatla do oka jednak ciagle o stałej średnicy strumienia swiatla. Jednak czyz w nocy nie używamy lornetek z większa źrenica wyjściowa by również jasniej widziec?
Dziekuje i pozdrawiam.
Nie konstruuje się lornetek ze źrenicą wyjściową większą niż 7 mm (z małymi wyjątkami). Dlatego lormetka 7x100 nie istnieje i nikt jej nie zrobi. Przy powiększeniu 7x największe obiektywy mają 50 mm, przy 8x już 56 mm, przy 9x dochodzimy do 63 mm, a przy 10x do 70 mm. We wszystkich tych lornetkach jasność powierzchniowa obrazu jest taka sama i maksymalna jaką można uzyskać. Wraz ze wzrostem średnicy
obiektywu łapie się więcej światła i dlatego prze lornetki o większym obiektywie więcej widać.
Dzięki Arku.
Moja nie wiedza wychodzi na jaw Będę musiał postudiować coś o jasnośći powierzchniowej obrazu. Z tą źrenicą oka człowieka nie bardo mam jasne ...ile może przyjąć tego światła i jak zareagować. Niby wiem że jak 7mm w nocy u młodego to 7mm w lornetce, , a jak w słoneczny dzień to nawet 1mm w oku. Nawet wiem że 4mm w oku, to normalny dzień, jednak ...jednak coś jeszcze mi nie pasuje zespalając to wszystko w całość. Coś mi się wydaje że zbyt bardzo łączę żrenicę wyjściową lornetki ze średnicą jej obiektywu. Sory muszę postudiować, a czasu nie bardzo
Dzięki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10