Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór Canon czy Nikon
Autor Wiadomość
xkom 
Nowy
Tomasz

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   Wybór Canon czy Nikon

Witajcie, od pewnego czasu czytam wiele na forum optyczne.pl i jak chcialem Canona tak teraz mysle o nikonie. Używałem od 2lat Sony Alpha A350 i byłem zadowolony, ekran obrotowy bardzo mi sie przydaje, obiektyw zwykły 18-200. Pożyczałem jednak od znajomego pare razy Canona 500 i powiem Wam, że robi ostrzejsze zdjęcia takie jak chce takie jak potrzebuje, obiektyw takze standard dodawany do Canona (teraz nie wiem ile mm).
Zapotrzebowanie:
Fotografuje auta do sprzedaży, zależy mi by zdjęcia były ostre, czytelne, byłym także zadowolony z szerokątności by robić zdjęcia we wnętrzu auta.
Jaki mam wybrać aparat i obiektyw?

Bardzo prosze, jeżeli znajdziecie chwilkę czasu na konkretną pomoc i propozycje. Mogę wydać 3000zl ale i 7000zł jeżeli ma być znacznie lepiej. Wydaje mi się,że dobry aparat plus super obiektyw. Canon mi sie podoba i pasuje a Nikona nie znam. Obracany ekran LCD to dla mnie duże ułatwienie.
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 25 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011   

ustaw wyostrzanie w aparacie na +3 :razz:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

I zmień obiektyw :lol:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

MC napisał/a:
I zmień obiektyw :lol:
właśnie, to przede wszystkim...

xkom 
Nowy
Tomasz

Moje pytanie brzmi jaki kupić aparat lustrzankę cyfrową najchetniej z obrotowym LCD i jaki obiektyw/obiektywy by spelnialy role w zdjeciach aut wśród zieleni przyjaciele.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jeśli ma być szeroko to jakiś ultra szeroki kąt by się przydał.

pomyśl o Canonie 600D + obiektyw 10-22mm.

edit:
pytanie pomocnicze: czy 18mm to było dla Ciebie wystarczająco szeroko?

xkom 
Nowy
Tomasz

18 mm nie było szeroko niestety, na zewnątrz jeszcze ok, ale we wnętrzu auta juz za wąsko. Myślałem juz dzisiaj zamowic aparat lub komplet ale chce byście pomogli wybrac narzedzie dla mnei odpowiednie i zamawiam.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

no to jestes skazany na ultra szeroki kąt. ;)
xkom napisał/a:
Myślałem juz dzisiaj zamowic aparat lub komplet ale chce byście pomogli wybrac narzedzie dla mnei odpowiednie i zamawiam.
wybrac? za Ciebie? co najwyżej możemy doradzić, zaproponować ;) ja ze swojej strony jeszcze raz napisze, pomyśl o 600D i obiektyw 10-22. jeśli budżet na to pozwoli.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

Tyle, że 10-22 na zewnątrz "wśród zieleni", będzie raczej za szeroko, więc chyba będziesz zmuszony zakupić dwa obiektywy.

xkom 
Nowy
Tomasz

No wlasnie ma być realnie szczegolnie na zewnatrz przed autem.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

kasiakaaz napisał/a:
Tyle, że 10-22 na zewnątrz "wśród zieleni", będzie raczej za szeroko,
no ale nikt nie mowi ze tzreba go ciagle uzywac na 10mm :P ;)

priorytetem jest szeroki kąt. wiec 10-22 jest konieczne. jesli będzie potrzebne coś jeszcze to można uzupełnić zakres, jak pozwoli na to stan gotówki. choćby tanim 18-55 Is...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

xkom napisał/a:
robi ostrzejsze zdjęcia takie jak chce takie jak potrzebuje
Jesli znalazles taki aparat, ktory robi takie jak chcesz zdjecia to nad czym sie zastanawiasz?

A 15 mm Ci nie wystarczy?15-85 jest ostry i bys go polubil.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

kufel napisał/a:
priorytetem jest szeroki kąt. wiec 10-22 jest konieczne. jesli będzie potrzebne coś jeszcze to można uzupełnić zakres, jak pozwoli na to stan gotówki. choćby 18-55 Is...

O tym właśnie mówię, ponieważ jeśli xkom będzie chciał sfotografować jakieś zbliżenie samochodu/szczegóły, to na 22 wyjdzie przerysowanie :wink:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

cybertoman napisał/a:
A 15 mm Ci nie wystarczy?15-85 jest ostry i bys go polubił.
fajna propozycja.sam myślałem by to zaproponować. ale te 5mm różnicy to jednak chyba sporo.

xkom 
Nowy
Tomasz

Najbardziej odpowiadaja mi zdjęcia auta gdy robie na dużym zoomie, wtedy fajnie łapie całe auto i tak własnie robie z zewnątrz. Tak jak mowilem bylem zadowolony z Canona 500d, ale skoro moge kupić cos lepszego to modele wyżej, ale jezeli mam nic nie wykorzystac z modeli wyzej to kupie 500d i porzadny obiektyw/obiektywy.

Odpowiedz do tematu