Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011 Problem z ekspozycją w Canon 5D2, test na 18% Graycard
WItam,
Od pewnego czasu jestem użytkownikiem systemu Canona (5d2), przesiadłem się z Nikona(d300) i nie ma co ukrywać-wiele kwestii nie do końca jest taka jakbym chciał.
Zasadnicza sprawa, którą próbowałem poruszyć na forum Canona (niestety jakość i ilość odpowiedzi raczej jest marna) to kwestia poprawnej ekspozycji. Jestem prawie pewny, że mój korpus nie doświetla zdjęć o około 2/3 EV.
Najpierw zauważyłem sprawę gołym okiem, następnie zacząłem sprawdzać sprzęt na szarej karcie 18%. ZASADNICZE PYTANIE-JAK U WAS WYGLĄDA HISTOGRAM GDY SFOTOGRAFUJECIE SZARĄ KARTĘ? Peak histogramu powinien być w środku i czy u was jest?
Ustawiłem szarą kartę i sprawdziłem czy jest równo oświetlona światłomierzem sekonic. OK-jest równo. Zapisłem informację ze światłomierza.Biorę nikona, mierze w trybie spot na szarą kartę-wyniki są podobne do zewnętrznego światłomierza Sekonic , po wykonaniu zdjęcia histogram idealnie w centrum. Biorę Canon 5d2, mierzę w trybie spot i podaje zupełnie inne parametry (od Nikona i Sekonica), po wykonaniu zdjęcia histogram kumuluję się po lewej stronie (mniej więcej -2/3 EV od centrum).
Przypuszczam, że światłomierz w Canonie 5d2 działa u mnie niepoprawnie, niemniej jednak będe wdzięczny za informację jak jest u Was? Byłbym w szoku gdyby "tak było w Canonach" no ale wolę sprawdzić ponieważ serwis po wstępnych oględzinach stwierdził, że jest OK. Po moim telefonie powiedzieli, żebym wysłał kolejny raz z reklamacją. Muszę mieć jednak podstawę, że mam rację. Będę wdzięczny za informację od Was, choć dla mnie sprawa wydaje się być raczej oczywista.
ja p......., bardzo profesjonalne wypowiedzi...szkoda gadać...po co pisać takie bzdury? Co kogo obchodzi po co się zmienia system? Miałem swoje powody i tyle.Jak wszystko będzie dzialać tak jak powinno to będę zadowolony (póki co doprowadziłem AF do normy w serwisie) Jest ktoś kto posiada 5D2 i jest w stanie napisać coś konkretnego czy podobne ironiczne teksty jak wyżej?
@MC- właśnie o to słuchaj mi chodzi, żeby do takich czasów nie wracać.
Chyba w złym miejscu założyłem wątek, wiecie może jak go przenieść do działu serwis i naprawy?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011
zxturbo, jakie pytanie taka odpowiedź ..........
Jedynym z tego grona, który jest mylnie przekonany, że ma rację jest jaad75
zxturbo, zrozum reszta to robi sobie jaja a 007areka, jest malkontentem (to delikatne określenie na kogoś kto szuka winy w działaniu sprzętu )
zxturbo nikt nawet nie zapyta cię jaki pomiar, jaka scena jakie nastawy i czy może wrzucisz jakieś przykłady, bo jeżeli w trudnych sytuacjach zdajesz się na "drabinkę" to co z Tobą zrobić, zrozum nikt za Ciebie nie nauczy się korzystać z pomiaru i odpowiednio go dobierać, chociaż bez wątpienia ten z d300 wydał mi się precyzyjniejszy na punktowym i na skoncentrowanym vs. punktowy i "prawie częściowy" z canona.
"jakie pytanie taka odpowiedź" hmmm... nie bardzo rozumiem-pytanie jak najbardziej konkretne.
zawsze to samo...zawsze w pierwszych postach podają zarzuty typu "TY nie potrafisz korzystać z aparatu". Potrafię. Wszystkie kwestie techniczne podałem na początku. Zresztą nie ma najmniejszej różnicy co do trybu pracy światłomierza (spot, ważony czy matrycowy) na jednolitej powierzchni jak szara karta. Mówimy o generalnej kalibracji wbudowanego światłomierza. Ale dla mnie tak na prawdę liczy się spot.
Co mi da umiejętność korzystania z różnych pomiarów gdy działają one wadliwie? Trzeba mieć dobry punkt odniesienia. Potrafiłbyś trzymać się przepisów ruchu drogowego dotyczących prędkości gdyby twój licznik pokazywał nieprawidłową prędkość w samochodzie?
zxturbo, na tym forum trochę cierpliwości trzeba, żeby się czegoś dowiedzieć. Poczekaj trochę może ktoś będzie chętny do odpowiedzi na to konkretne pytanie...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Pią 23 Wrz, 2011
zxturbo ajakiej odpowiedzi oczekiwałeś ?
Że canon jest do bani a dokładnie pomiar w 5d2, jaad75 juz ci to napisał.
zxturbo, ja sobie radzę i jestem cholernie zadowolony a uzywam też d90, d300,d7000 i d700 ale przyznam się, że "karcie" zdjęć nie robię. W sumie skad mam wiedzieć czy nie masz jakiegoś "bocznego" oświetlenia, zresztą czy to ważne ....
zxturbo, (ale tak szczerze) zawsze kładziesz sie na środek drabinki jak dobierzesz odpowiedni pomiar ?
tacho?...brak słów. Dzieki za informacje w temacie. klasa.
Skoro podajesz jakis przyklad, to zakladam, ze ma to (lub miec ma) jakis sens. Przyklad jest nieprecyzyjny, bo licznik nie pokazuje predkosci. Domyslajac sie jednak o co Ci chodzi to wynik pomiaru predkosci auta jest zawsze zanizony a mimo tego mozna trzymac sie przepisow. Przyklad do bani. Jesli uwazasz, ze przyklad nie jest w temacie i jest bez znaczenia to po co to pisales?
Po pierwsze - swiatlomierze w aparatach niekoniecznie podaja idealne wartosci - tam sie cuda dzieja i probuja byc madrzejsze od uzytkownika.
Po drugie test nieco bez sensu. Jeszcze mi sie nie trafil aparat, ktory by naswietlal zgodnie z skalibrowanym swiatlomierzem - prawdziwego iso malo kto uzywa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10