Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011 Pierwsza lustrzanka z kitowym obiektywem
Witam serdecznie, od pewnego czasu planuję zakup pierwszej lustrzanki, chciałbym na nią przeznaczyć tak 800-900 zł (razem z obiektywem). Sprzęt ma być przeznaczony do nauki, dlatego nie chcę później dokupować kolejnych obiektywów, wiec obiektyw który kupię z body ma być na tyle dobry, żeby spełnił moje wymagania. Nie interesuje mnie więc system, cena kolejnych obiektywów. Powiedzmy za dwa-trzy lata sprzedam taki zestawik i wtedy kupię coś pożądnedo, ale narazie nie chcę ładować w to tyle kasy... Jeśli chodzi o wymagania, to chciałbym głównie robić portrety, oraz troszkę krajobrazów. Jestem laikiem w tym temacie, ale sporo czytałem i wybrałem takie oto aukcje:
Który zestaw byłby najlepszy?
Czytałem że Olympusy mają jedne z lepszych kitowych obiektywów, dlatego rozglądam się właśnie za nimi. Chyba że macie lepsze propozycje w tej kwocie?
Znajomy ma Olympusa 510 i odradzam ten zakup. Co z tego że obiektyw bardzo dobry, skoro puszka kiepska, na wysokim ISO szum straszny, w cieniach kasza prawie jak w kompakcie, kolory też kiepskie. System 4/3 odradzam Nikon D50 to antyk, już lepiej kup coś niższej klasy, ale nowszego, matryca będzie lepsza.
Tutaj możesz porównać sobie to co najważniejsze, czyli jakość obrazu: link
Poczytaj też testy na Optyczne.pl
Jeśli masz w rodzinie lub wśród znajomych kogoś kto fotografuje i ma coś więcej niż podstawowy obiektyw, to może kup aparat tej samej marki, będziesz mógł choćby okazjonalnie podpiąć coś innego.
W kwocie którą chcesz wydać dobrym wyborem byłby Canon 450D, ewentualnie Nikon D60 (uwaga na brak silnika), D80, nieco gorszym Sony A3xx. Ale jeśli chcesz robić portrety, to aby miało to ręce i nogi niestety musisz dokupić portretówkę za ok. 400zł
MaciekNorth, D50 to antyk, a reszta wymienionych przez Ciebie nie?
D80 i D60 są trochę nowsze i mają lepszą 10mpix matrycę Poza tym co lepszego dostaniesz w tym zakresie cenowym?
hijax_pl napisał/a:
I - po raz kolejny zapytam - co z tym brakiem silnika?
Pytanie retoryczne? Wiadomo że nie będzie AF we wszystkich szkłach.
hijax_pl napisał/a:
Tak przy okazji - D40 to bardzo fajny mały aparacik.
D40x tak, D40 mniej fajny
Poleciłem tylko te aparaty które miałem w ręku, używałem i sprawdzałem z czystej ciekawości (czyt. zawiści ) czym fotografują znajomi. Ale ogólnie to temat rzeka, bo można polecić też wiele innych modeli.
To oczywiste - ale jak się zawęzi do szkieł, które amator może kupić to... nadal jest to problem? Inna sprawa, że brak AF to nie taka tragedia jak brak pomiaru światła
MaciekNorth napisał/a:
Wiadomo że nie będzie AF we wszystkich szkłach.
To oczywiste - ale jak się zawęzi do szkieł, które amator może kupić to... nadal jest to problem? Inna sprawa, że brak AF to nie taka tragedia jak brak pomiaru światła
To właśnie było coś w rodzaju ostrzeżenia przed kupnem szkła bez napędu Ja sobie radzę z koreańskim szkłem bez pomiaru światła
Ja wolałbym D40x, ze względu na większy zakres ISO, szczególnie w dół, no i zawsze lepiej mieć te 10mpix niż 6
Mam znajomego, który posiada Sony a200, ma do niego chyba ze dwa obiektywy (nie mam pojęcia jakie...).
A ten kitowy obiektyw z Nikona 18-55 jest jakiś w marę możliwy?
I jeszcze jedno, skoro d50 jest już "antykiem" to czym jest d40? chyba że to nowszy model?
To ja myślałem, że jak numerek wyższy, to model nowszy
Dobra, to w takim razie będę się rozglądał za d40, bo w tej kwocie chyba nic lepszego nie kupię... Chyba że jeszcze ma ktoś jakąś inną propozycję? A ten Canon 450D troszkę za drogi Póki co dziękuję za rady
Obiektyw kitowy 18-55 Nikona jest o niebo lepszy od kitowego 18-70 Sony, bo w tej grupie cenowej nie dostałbyś Sony z nowszym dobrym kitowym 18-55 SAM. I Sony serii A2xx nie kupuj, A3xx to dolna granica przyzwoitości. Nikon będzie raczej lepszym rozwiązaniem (to napisał użytkownik Sony ), tylko pamiętaj że są dwie wersje, D40 i D40x: porównanie
Jak uda Ci się znaleźć D60 w dobrej cenie to też się nie wahaj Poczytaj testy - linki na dole porównania.
Powtórzę jeszcze raz: D40.
Lepsza trochę jakość na wysokim ISO od D40x i D60 no i przede wszystkim super czas synchronizacji flasha - 1/500s - tego nie mają nawet profi lustra!
Do tego (w przyszłości ) 35/1.8G i np SB-400 i mamy super zestawik do portretu w plenerze.
no i przede wszystkim super czas synchronizacji flasha - 1/500s - tego nie mają nawet profi lustra!
W rzeczywistości, to jeszcze krótszy, bo z szybkim radiem synchronizuje się do końca migawki. 1/500s, to ograniczenie z lampą systemową w zwykłym trybie, jeśli dobrze pamiętam. Ale D50 też ma migawkę elektroniczną i jest nieco bardziej zaawansowany... No i jest jeszcze opcja D70s jeśli już o takich starociach mówimy... W każdym razie, ze względu na synchro D40 jest fajniejszy niż następcy z tej linii, czyli D40x i D60.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9