Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wg testu ten obiektyw ma duże winietowanie, winietowanie można niby skorygować dość znosnie, ale jak patrzyłem na zdjęcia to winietowanie nie wyglądało jakoś monstrualnie a nawet tak mi sie podobało, ale komentarze użytkowników są rózne np że łapie kurz, że jak za te cene to kiepskie wykonanie, AF lata albo takie rzeczy, prosze o wypowiedź na temat tego obiektywu:)
Witam, mam to szkło i jestem z niego bardzo zadowolony. Winiety nie zauważyłem, a przynajmniej w jakimś znaczącym stopniu. Nie zassał mi jak dotąd żadnych syfków, a mam go jakiś rok. AF działa bardzo szybko i sprawnie. Wykonanie nie jest tak pancerne jak np. przy 24-105, ale uważam, że nie można powiedzieć, żeby było kiepskie. Obiektyw podczas zmiany ogniskowej i ostrzenia nie zmienia swojej długości, jedynie przednia soczewka wsuwa się w główną konstrukcję szkła. Pierwsze wrażenie jakie miałem po wyjęciu obiektywu z pudełka, to jego mała waga. Jeżeli chcesz jakieś sampelki, to podaj namiary skrzynki. Polecam to szkło i pozdrawiam.
Używam ponad rok i kurzu jakoś nie widzę, wykonanie może nie jest takie jak w L-kach ale uważam że to dość solidne szkiełko, AF bez uwag - cicho, celnie i szybko (przy takim zakresie ogniskowych nie ma też wiele do roboty). Na dzień dzisiejszy nie zamieniłbym na żaden inny. Jedyna wada to może nie jest tak ostre jak wypadło w teście.
Takie subiektywne wrażenie nie poparte testami, jak dla mnie ostrość jest wystarczająca ale wydaje mi się że testowany na optyczne egzemplarz był nieco lepszy, jak chcesz mogę wysłać/wystawić przykładowe fotki...
Ja mam właśnie możliwość testowania tego obiektywu razem z Sigmą 10-20 i już wiem że wezmę Canona. Przede wszystkim Sigma mydli na brzegach niezależnie od przesłony, ostrość w centrum jest porównywalna. Canon lepiej pracuje pod światło, AF porównywalny. Przewagą Canona jest także lepsze światło i troszkę większy zakres ogniskowych. Winietowanie zupełnie nie potwierdza tego co jest w testach - na szczęście Szczerze mówiąc w praktyce prawie tego nie widać. Co do aberracji tutaj Sigma jest TROCHĘ lepsza, choć tez nie jest to problemem. Wykonanie też jest chyba lepsze u Sigmy choć spotkałem się z opiniami że lakier , który pokrywa obiektyw ma tendencję do ścierania. Co do kurzu w Canonie, no cóż L-ka to to nie jest i myślę że UV choć trochę rozwiąże problem. Wcześniej miałem i sprzedałem 17-85, ten jest dużo ostrzejszy co mnie niezmiernie cieszy i niebawem go nabędę co i też Tobie polecam.
Pozdrawiam.
Artur.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9