Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mojej 50 1.4 nie dało się ustawić (AF) elektronicznie wiec zrobili coś co zostało nazwane zostało korektą optyczną (może odsadzili szkło lub cały obiektyw-taka jest procedura dla serwisu w przypadku większych korekt-http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1029&message=16995039) Nie twierdzę, że tak było ale to możliwe-korekcja optyczna znaczy, że coś raczej było przesuwane mechanicznie. Może układ go to wycinek sfery dla tego obiektywu. Centralny się załapał w głębi a boki nie. Wtedy wyregulowali to elektronicznie. Oczywiście to tylko teoria.
A czego mieliby mieć dość na Żytniej- że człowiek chce mieć ostry obraz. No k....ja nie wiem gdzie ty żyjesz. W niemieckim serwisie, kalibracja AF jest podobno darmowa 2 razy do roku, dodatkowo fotograf kupując sprzęt wysyła go od razy do serwisu na kalibrację AF. Jakoś nikt nie robi z tego problemu chyba, że faktycznie jest miłośnikiem mydła.
Szkoda, ze temat zszedł z głównej lini merytorycznej...
Czasami nic nie poradzisz ...
zxturbo napisał/a:
a przy okazji może wracając do właśnie tematu-czy u Was przy tych samych parametrach ekspozycji dostajecie to samo naświetlenie (histogram) przy różnych obiektywach. Oczywiście mówię o jakiejś jednolitej powierzchni.
Zrobiłem dwoma przykładowymi obiektywami dwie fotki dość jednolitej powierzchni. W trakcie zmiany obiektywów raczej warunki oświetlenia w pokoju się nie zmieniły, mimo to aparat nie ustawił identycznej wartości czasu w trybie Av. Być może zbliżenie się do płaszczyzny z obiektywem 24-70 spowodowało minimalnie mniejsze jej oświetlenie. Myslę, że jako przykład przesunięcia histogramu, nie ma to większego znaczenia.
Poniżej obrazki z pełnymi exif'ami.
EF 24-70/2.8L USM - 70mm, f/8, 1/200s
EF 70-200/4L IS USM - 200mm, f/8, 1/250s
W obydwu przypadkach histogram jest przesunięty w lewo o ok. 1/3EV, jak pisałem wcześniej.
Nie ma znaczącej różnicy pomiędzy nimi.
Ja już dawno przyjąłem, że ten typ tak ma.
Zmierzylem sobie swiatlo na tle, ustawilem na trzech aparatach podane parametry i wszedzie histogram jest gdzie indziej. Zdziwilbym sie gdyby byl w tym samym miejscu.
AM, ale jemu nie o to chodzi. OP ustawia parametry wg. światłomierza aparatu i dostaje wyniki rozbieżne z zewnętrznym Sekonikiem i różne dla różnych szkieł. Teoretycznie światłomierz aparatu powinien uwzględniać różnice w transmisji, ale nie musi już uwzględniać np. różnic dokładności przymykania przysłony.
BTW, ja mam histogram na dwóch korpusach mniej więcej w środku jeśli ekspozycja odbywa się wg wskazań wbudowanego światłomierza, ale oba niedoświetlają jeśli ustawieć ekspozycję na szarej karcie wg. L-358.
AM, ale jemu nie o to chodzi. OP ustawia parametry wg. światłomierza aparatu i dostaje wyniki rozbieżne z zewnętrznym Sekonikiem i różne dla różnych szkieł. Teoretycznie światłomierz aparatu powinien uwzględniać różnice w transmisji, ale nie musi już uwzględniać np. różnic dokładności przymykania przysłony.
A no to d3x i k5 daja mniej-wiecej na srodku. P65 nie ma swiatlomierza.
Uważam, że powinno być tak jak jest u ciebie jeżeli chodzi o wbudowany światłomierz. Zresztą podobnie jest u AM. Ja bym to nazwał standardową poprawnością.
Dziwne jest jednak to-jak ja ustawię parametry zgodnie z Sekonic'iem to dostaje totalne prześwietlenie +2EV(nie mam akurat teraz przy sobie szerej karty i sfotografowałem białą ścianę, pewnie tu chodzi o to, że odbija więcej światła niż 18%, ale zmieniłem kopułkę w Sekonicu na pomiar odbitego, paramtery wprowadzone do korpusu też dają prześwietlenie ale już delikatne o 1/3, 1/2 EV). Pytanie czemu u mnie prześwietlenie a u ciebie niedoświetla. Kierunek trochę nie ten.
Dziwne jest jednak to-jak ja ustawię parametry zgodnie z Sekonic'iem to dostaje totalne prześwietlenie +2EV(nie mam akurat teraz przy sobie szerej karty i sfotografowałem białą ścianę,
Nie no, tak akurat powinno być - przecież mierzysz padające, czyli biała ściana będzie biala, a czarna czarna...
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 2011 00:46 ]
zxturbo napisał/a:
ale zmieniłem kopułkę w Sekonicu na pomiar odbitego
Teoretycznie światłomierz aparatu powinien uwzględniać różnice w transmisji
Moim zdaniem nie: powinien, tylko: musi i nie ma innego wyjścia. Bo przecież widzi światło już po przejściu przez obiektyw, czyli nawet jak transmisja będzie tylko 50% to światłomierz zobaczy odpowiednio mniej światła i pomiar to uwzględni.
komor, nie tak prosto - spot owszem ma na tyle wąski zakres pracy, że nie powinno to mieć znaczenia, natomiast np. centralnie ważony/matrycowy będzie mierzył światło na winietującej pełnej dziurze, podczas gdy to winietowanie będzie miało znikomy wpływ na ekspozycję z przymkniętą przysłoną. Mówiąc o transmisji nie miałem na myśli tylko kwestii strat na granicach powietrze-szkło, ale również wpływ winietowania wlaśnie, czyli po prostu T-stops w relacji do F-stops.
[ Dodano: Pon 26 Wrz, 2011 01:31 ]
zxturbo napisał/a:
kopułka sekonic na dole pod światlomierzem
To jest nasadka do płaskich powierzchni, ale wciąż do mierzenia padającego. Do odbitego musisz mieć spota - takiego jak zalinkowałem (1 stopień), albo wersję z 5-cio stopniowym kątem widzenia.
Moim zdaniem nie: powinien, tylko: musi i nie ma innego wyjścia. Bo przecież widzi światło już po przejściu przez obiektyw, czyli nawet jak transmisja będzie tylko 50% to światłomierz zobaczy odpowiednio mniej światła i pomiar to uwzględni.
Jednym słowem stąd bierze się różnica w parametrach naświetlania dla różnych obiektywów? Parę postów wcześniej Bogdan wrzucił dwa zdjęcia (ten sam powiedzmy kadr, tryb AV, aparat dobrał inny czas). Dostał powiedzmy "ten sam histogram". Jeżeli różnice w transmisji mają taki wpływ to sprawdzanie histogramów w trybie M i przepinanie obiektywów nie ma sensu (oczywiście jeżeli parametry są stałe)
jaad75, od początku była mowa o spocie, żeby uniknąć wpływu winiety, a użyłeś słowa transmisja, które mi się z winietą nie kojarzy.
zxturbo napisał/a:
Jednym słowem stąd bierze się różnica w parametrach naświetlania dla różnych obiektywów?
Wątpię. Różnice w transmisji między współczesnymi obiektywami nie są rzędu takiego, żeby w przeliczeniu na EV dawały takie zauważalne zmiany. W zdjęciach Bogdana następuje zmiana ogniskowej czyli zmiana kadru, którym nie jest jednolita powierzchnia. Może to mieć wpływ na wyliczenie średniej szarości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10