Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011 wybór lustrzanki, dobre rady zawsze w cenie
Witam wszystkich, będę Wam bardzo wdzięczny za radę i pomoc w wyborze lustrzanki.
Otóż jestem posiadaczem Olympusa e-510 z obiektywem Zuiko 50-200 f/2.8-3.5 SWD, fotografuję amatorsko, dla zabawy. ( przede wszystkim podróże, dzieci, trochę sportu, krajobrazy, rodzina – wszystko amatorsko ) Choć obiektyw który posiadam jak dla mnie pierwsza klasa chciałem zmienić sprzęt na Canona. I tu stoję przed trudnym wyborem.
Canon 7D czy 600D.
Szukam aparatu na lata. Nie ma tu znaczenia że 7D jest 2 razy droższy, interesuje mnie bardzo dobry sprzęt (dający ładne i ostre zdjęcia ), łatwy w obsłudze, szybki ( ale nie koniecznie 8kl/sek) z bardzo dobrym i celnym AF. Idąc dalej w ten temat 7D nie posiada trybów tematycznych ( makro, krajobraz, portret) , posiada za to wiele innych przydatnych funkcji + 3 tryby do własnych ustawień. Czy brak trybów tematycznych to + czy – ? czy dla amatora foto jest to duże utrudnienie , czy po zrobieniu kilku zdjęć poradzi sobie bez problemu z ustawieniami M ? czy zapisanie własnych ustawień (np. portretowych ) w 7D ma się tak samo jak portret w 600D (czy w 600 te ustawienia są stałe czy zmieniają się w zależności od światła itp. )czy 7D daje możliwość robienia zdjęć panoramicznych, czarnobiałych i czy posiada jakieś filtry jak ziarnistość itp.
nie chce się też uczyć na 600D żeby w przyszłości kupić 7D, równie dobrze mogę zacząć naukę od 7-ki
tak więc 7D czy coś innego – P O M O C Y
co do obiektywu do nowego body to Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 L IS USM
dzięki i pozdrawiam
Im bardziej zaawansowany aparat tym mniej takich wodotrysków ma...
majkel3003 napisał/a:
czy dla amatora foto jest to duże utrudnienie , czy po zrobieniu kilku zdjęć poradzi sobie bez problemu z ustawieniami M ?
Oprócz trybu M są jeszcze Tv czy Av - to tryby półautomatyczne. A im szybciej sobie ktoś poradzi z trybem M tym lepiej dla niego i jego zdjęć.
majkel3003 napisał/a:
zy 7D daje możliwość robienia zdjęć panoramicznych, czarnobiałych i czy posiada jakieś filtry jak ziarnistość itp.
A od czego komputer? To co oferuje aparat to namiastka możliwości, które masz w swoim komputerze - oczywiści potrzebny jest program specjalizowany do tego, tzw: cyfrowa ciemnia.
majkel3003 napisał/a:
co do obiektywu do nowego body to Canon EF 70-300 f/4.0-5.6 L IS USM
Miałeś Zuiko 50-200 - nie potrzebowałeś nigdy szerszego kąta?
Możesz wybrać model pośredni między 7d a 600d.
A przed je wszystkim proponuję je pomacać. Przede wszystkim rozmiar i wygoda obsługi stawiają 600d mocno z tyłu.
Przynajmniej dla mnie.
ja tam nie łapię, dlaczego nie można się było nauczyć czegokolwiek poza naciskaniem guzika na E510...
A autor wątku... kup cokolwiek na co Cie stać... i na co masz ochotę. 7d do 600d ma się... średnio na jeża nijak, ale te zdjęcia które Ty chcesz nim zrobic to oba korpusy zrobia tak samo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9