Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Kilka modeli pod ciemne niebo.
Autor Wiadomość
key108 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011   Kilka modeli pod ciemne niebo.

Witam.
Mam pewien dylemat - mam zamiar zakupic dobra lornetke do astro/samolotow ( ok 3000 pln ) , ale jednoczesnie zastanawia mnie , czy przyszlosciowo wiekszej frajdy z obserwacji nieba nie da jakis tele.Glownie dosyc ciemny balkon ( peryferyjne osiedle ) i bardzo dobre warunki na lonie natury. Raczej opcja mobilna - do max 20 kg.Nie mam auta , ale mam dosyc niezly dojazd na tereny zielone i z dwiema walizkami po 10 kg dam sobie rade :-) .
Prosilbym o jakies sugestie dotyczaca zakupu pierwszego tele.
Na jednej ze stron sprzedawcy znalazlem kilka produktow, ktore uznalem za warte rozwazenia .Raczej bez szczegolnych preferencji jesli chodzi o obserwacje takich czy innych "cial niebieskich " .
1.Meade ETX - 90 , PE - MAK/UHTC/Autostar/Montaz
2.Teleskop SW MAK 127 - EQ - 3-2
3.Tuba SW MAK 150/1800
4.Celestron NexStar 5 SE , 125/1250 GoTo
Wszystkie pozycje do ok. 3000 pln , lub nieco wiecej.Niektore wersje modeli sa dostepne w wersach mocniejszych i ostatecznie moge nagiac budzet do ok 4 000 pln.
Czy montaz Dobsona nadaje sie na instalowanie "na ziemi' - bo ' trojnogi' sa jednak zdecydowanie poreczniejsza opcja?
Serdeczne dzieki, pozdrawiam.
K

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011   

1. za mały i za ciemny
2. fajny (sam posiadam), ale z Twoim budżetem i możliwościami można więcej
3. ciemny
4. ciekawy, ale sam bym go nie kupił

W 3000-4000 zł możesz pomyśleć o składanym dobsonie z GoTo:
http://deltaoptical.pl/bl...goto,d2012.html

Oczywiście pod warunkiem, że zmieścisz go na balkonie. Jeśli masz duży balkon można pójść w jeszcze większą średnicę kosztem GoTo.

key108 
Nowy

Dzieki za szybka odpowiedz .Jak montaz Dobsona sprawuje sie w terenie? mam na mysli stabilnosc ustawienia , przy takim czy inny podlozu.U mnie wchodza w gre plaski piasczysty teren, plaski trawiasty , lub wersja lesno - crossowa :-) . Przy montazu Dobsona oberwacje prowadzi sie na stojaco, czy wrecz odwrotnie ?
Pozdro
K

Arek 
Redaktor

key108, dobson daje radę w terenie. Do 8 cali warto wyposażyć się w stołeczek, na który można usiąść przy prowadzeniu obserwacji poza okolicami zenitu.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Arek, dobson do samolotow? Ja wiem, ze do astro apertura sie liczy, ale z obrazem calkowicie odwroconym (prawo/lewo i gora/dol) nie da sie nawet namierzyc kolujacego samolotu! Jesli samoloty to nie pomylka, to o Newtonie mozesz MZ zapomniec.

Troche sie katadrioptykami intersuje do obserwacji dziennych, sam mam C5 co jest w zasadzie twoja opcja 4. Widzialem ETX90, SW 102 i powiem tak: Samolotowo to jest sprzet lepszy niz Newton, ale jednak chyba nieoptymalny. Cats maja mala glebie ostrosci a to bardzo przeszkadza w znalezieniu obiektu zanim zniknie z pola widzenia. Poza tym wszystkie wskazane nie maja zlaczki pryzmatycznej 45 stopni, wiec dadza obraz odwrocony gora dol. Zakup to niewielki wydatek, 200-300zl. Dalej, maki beda mialy wyciag tylko 1,25" wiec minimalne powiekszenie bedzie duze (40-50x?) Do obserwacji nieba z balkonu chyba jednak katadrioptyk najlepszy, ale tu polegalbym raczej na opinii Arka.

Ja bym z telepow proponowal krotki refraktor ed lub apo. Najlepszy jaki jest na rynku to chyba TeleVue 85 (drogo!) ale to jest swiatlosilny refraktor i chyba swiatlo lamp ulicznych moze powaznie szkodzic. Jesli pojdziesz w wieksza srednice, co ma swoje uzasadnienie to mysle ze mozesz sie zmiescic w semi-apo 110mm. Na obrazie nie tracisz wiele. Duze oczywiscie ladnie wyglada na papierze i statywie, ale celuje sie tym trudno w ruchome obiekty...
Podopcja w bardziej terenowej obudowie to luneta ED o srednicy 80-100mm. Bardziej terenowa, mniej gwiazdowa.

Najlepsza opcja to moim zdaniem jednak duza lornetka i zuraw. To w zasadzie refraktory swiatlosilne tylko ze 2 na raz, ale ze stalym powiekszeniam. Tu tez stac cie na klase bardzo wysoka: Steiner Observer 25x80, Garrett/TS nawet 110mm moze Fujinon. Inna podopcja: lornetka z wymiennymi i katowymi okularami. Jesli pierwsze sa dla ciebie gwiazdy to 90stopni, jesli samoloty wazniejsze, to 45 stopni. Tu najlepsze firmy to Miauchi, TS 100mm, 88mm i 70mm. Wtedy masz wymienne okulary, patrzenie pod katem, tansza stabilizacje na statywie, za cene mniejszej apertury. Twoj wybor.
Ja korzystam z TS z Monachium ale sa tez inni dystrybutorzy:
http://www.teleskop-expre...---60-90mm.html
maja tez wieksze ale poza moim zasiegiem :)

EDIT: czy chcesz kupic 1 czy 2 przyrzady? Jesli 1 to jestem za lorneta z wymiennymi okularami. Zdjecia da sie robic w projekcji okularowej.
Ostatnio zmieniony przez kivirovi Sro 28 Wrz, 2011, w całości zmieniany 2 razy  

key108 
Nowy

Dzieki za wpis.Co do samolotow , to mialem na mysli lornetke.W kwestii teleskopu oczywiscie przewazaja parametry i konstrukcja najbardziej optymalna w kwestii obserwacji nocnego nieba :-) i tutaj swiadomie wybieram lepsza uzytecznosc w astro niz do obserwacji samolotow.Ale na necie widzialem filmy i zdjecia przelotow zaobserwowanych na Dobsonach i wyglada to calkiem niezle.Co do samego montazu , dobson jest nieco mniej poreczny/mobilny - jednak trojnog latwiej zapakowac , no i sama tuba tez spora , choc w wersjach skladanych/ z pretami nieco lepsza w transporcie.
Pozdro
K

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011   

kivirovi, ja zrozumiałem, że lornetka będzie do samolotów, a teleskop do astro, stąd doradzałem tylko do astro.

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011   

Ja wlasnie odwrotnie, ze chodzi o 1 :roll:

Odpowiedz do tematu