Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wskazywanie wielu folderów w Lightroomie
Autor Wiadomość
edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011   Wskazywanie wielu folderów w Lightroomie

Kurcze google nie pomogło, więc zapytam tutaj.
Miałem zdjęcia zaimportowane w Lightroomie, zawsze używałem tylko Add, czyli dodawałem info o zdjęciu do katalogu Lightrooma.

Przykładowo:
lightroom wiedział że cały katalog zdjęć to j:/2011-09-20 testowe zdjęcia

przeniosłem wszystkie zdjęcia do k:/mariusz/2011-09-20 testowe zdjęcia

Jak wskazać lightroomowi całkowicie całą zmianę ścieżki do wszystkich folderów?

Da się ręcznie przerobić jakiś jeden plik np. xml który ma ścieżki ? czy też można wybrać tylko np. zmianę litery dysku?

P.S. Nie interesuje mnie zmiana dysku podpiętego (że np. z tego nowego K: zrobię sobie z powrotem J:)

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011   

Trzeba było na początku pracy założyć folder nadrzędny (np. Zdjęcia), to byś wskazał tylko nową lokalizację tego nadrzędnego i po sprawie. A tak to łatwo chyba nie będzie. Jak rozumiem wskazanie jednego brakującego folderu nie powoduje zapytania, że znalezione zostały w tym samym miejscu także pozostałe?

Że też wy w tym Windowsie ciągle musicie z literkami dysków walczyć… Mamy 2011 rok, a to dalej działa jak w Windows 95. :???:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Pewnie japko zgniłe chroni to patentem jakimś :twisted:

mozer 
bo Pentax

Ja ostatnio też miałem taki problem i rozwiązałem go następująco:

Zrobiłem synchronizację z nowym folderem i dodałem do niego jeszcze raz zdjęcia z katalogów, których LR nie widzi, ale odznaczając opcję "do not import suspected duplicates". LR zobaczył dla nich ustawienia uprzednio wykonane.
Po tej operacji skasowałem po prostu katalogi ze starych lokalizacji.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

W sytuacji ktora widac na gornym obrazku:
1. "prawy click" i wybierasz punkt "AddParent Folder"
2. clikasz w dodany "parent folder", prawy click i wybierasz "update folder location"

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

mozer, tak zapytam:
Jak to dokładnie zrobić?

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 16:09 ]
cybertoman, ??
Nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć :/

komor 
Moderator

edmun, to co proponuje mozer to poprostu ponowny import zdjęć. Jak mają zewnętrzne pliki XMP to na pewno zadziała, a jak nie to nie wiem, bo ja używam zewn. plików.
Opcja Add Parent Folder pojawia mi się, jak prawo-klikam na najbardziej zewn. folder na liście (w sensie: root-folder). U Ciebie na zrzucie widać, że zgubione foldery też są na szczycie, to powinno Ci zadziałać. Chyba, że nie działa w przypadku zagubionych folderów. :mrgreen:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

nie działa w przypadku katalogów zagubionych... :/
znowu przerzucać 200GB na stary dysk ?
kurcze.....

mozer 
bo Pentax

edmun, a nie możesz przed przerzuceniem katalogów zapisać xmp, a dopiero potem przerzucić do nowej lokalizacji i zaimportować ponownie? No chyba, że masz zapisanych więcej rzeczy niż tylko ustawienia wywołania...

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 16:57 ]
Inne rozwiązanie bez kopiowania RAWów:
- zaznaczyć te brakujące foldery i wyeksportować jako katalog do pliku
- skasować te brakujące katalogi z katalogu LR
- zaimportować nowe katalogi z katalogu "mariusz"
- zaimportować USTAWIENIA z tego utworzonego pliku z katalogiem (opcja "Replace metadata and develop settings only").
Warto odznaczyć "preserve old settings as virtual copies".

komor 
Moderator

edmun, zamiast kopiować dane na stary dysk może zmień sobie te wspaniałe windowsowe literki na takie, żeby stary dysk wrócił „na miejsce”, dodaj ten Parent Folder i dopiero potem zmień literki na docelowe. Potem będziesz musiał wskazać tylko folder docelowy i wszystkie podfoldery się znajdą.

mozer 
bo Pentax

Jeśli na brakujących folderach nie da się dodać Parent Folder, to to nie pomoże...

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Jak stary dysk "wroci" na miejsce, to to nie bedzie brakujacy folder.

komor 
Moderator

Widzę jeden problem: LR nie pozwala naraz przenieść kilku folderów w nowe miejsce. Można je zaznaczyć, chwycić myszką i przenieść w nowe miejsce, ale tylko ostatni rzeczywiście się przeniesie. Przynajmniej u mnie tak to działa. Obawiam się więc, że dołożenie Parent Folder i tak nie spowoduje, że każdego folderu z osobna nie trzeba będzie myszką i tak wziąć osobno za kark…
Zamiast więc kombinować lepiej od razu dla każdego z nich zastosować Locate Missing Folder, czy jak to się tam nazywa.

Edit: no chyba, że po zaznaczeniu wszystkich folderów polecenie Add Parent… jednak zadziała dla wszystkich razem.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Ok.. po kolei (bo się udało :D ):

Poprzednio:
Zdjęcia miałem na dysku J: w katalogu Zdjęcia
czyli przykładowy katalog to j:\zdjęcia\2011-09-20 test

Przeniosłem wszystkie katalogi na nowy dysk powiedzmy K: do katalogu Mariusz
czyli k:\mariusz\2011-09-20 test

W windowsie zmieniłem nazwę nowego dysku na J:, zmieniłem nazwę katalogu z Mariusz na zdjęcia, czyli wróciłem do stanu początkowego, zaznaczyłem wszystkie katalogi w Lightroomie za pomocą Shifta (ctrl+a nie działa :D )
Dodałem parent folder. Wyłączyłem Lightrooma, zmieniłem literę dysku na nową K:
oraz katalog Zdjęcia na Mariusz.
W Lightroomie dałem Find Missing Folder, podałem folder Mariusz, po czym Lightroom spytał się czy ma zrobić Merge. Dałem TAK i działa

mozer 
bo Pentax

edmun, myślałem, że w tym katalogu miałeś też inne podkatalogi i tylko część przeniosłeś. Tak to sprawa rzeczywiście prosta.
Ale mój sposób z importowaniem działać powinien w każdej sytuacji, bo on wykrywa istniejące już w bazie pliki i updatuje dane wywołania.

Odpowiedz do tematu