Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 28 Wrz, 2011 Szeroki kąt dla Sony: Sigma 10-20 4-5.6 VS 10-20 3.5
Witam
Tak jak w temacie. Chciałbym nabyć szerokokątny zoom dla Sony na APS-C. Na razie swoje zainteresowanie zawęziłem do Sigmy. Jakie jest Wasze zdanie w kwestii wyboru pomiędzy nowszą i starszą wersją? Testy czytałem, ale nie rozwiały one moich wątpliwości...
I tak przede wszystkim
- czy napęd HSM dla nowszej wersji jest wart różnicy cenowej? Starsza wersją nie ma tego napędu...
- jak wygląda praca z filtrami COKIN P? Da się jakoś pogodzić ten temat w nowszej wersji obiektywu, który ma rozmiar filtra 82mm?
- czy różnica w jakości zdjęć przesądza o wyborze? jak to wygląda Waszym zdaniem? Macie jakieś doświadczenie z obiema konstrukcjami?
Przyznam, że poza zdjęciami krajobrazów, chętnie wykorzystał bym czasem ten obiektyw do zdjęć we wnętrzach, gdyż przy zoomie na 20mm i mnożniku dla APS-C w Sony daje to całkiem przyjemne 30mm... W tym przypadku lepsze światło na pewno będzie zaletą...
Dzięki za linki... poczytałem, nie wygląda to jakoś rewelacyjnie. Drażni mnie trochę ta sprawa z nierównymi rogami kadru. Wydawać by się mogło, że w szkle za takie pieniądze będzie Ok. Wiem wiem nie jest to nie wiadomo jaka kasa za szkło, ale w przypadku takiego, które dedykowane jest na APS-C, czyli w moim rozumieniu raczej dla amatorów no to lekka przesada...
ech... Dalej nie wiem...
A jakieś alternatywy mógł by ktoś polecić dla mocowania Sony? Czy jestem w tej kategorii bez szans?
i-f, o 10-20 sigmy możesz przeczytać też na tym forum. Wystarczy użyć wyszukiwarki...
i-f napisał/a:
Drażni mnie trochę ta sprawa z nierównymi rogami kadru.
Nierównomierność się zdarza - ale to jest wada, którą się albo naprawia, albo wymienia obiektyw na nowy. Niestety tak to już jest ze szkłami "kundelkami".
i-f napisał/a:
Wydawać by się mogło, że w szkle za takie pieniądze będzie Ok.
Wdepnąłeś w świat lustrzanek - te obiektywiki naprawdę nie są drogie.
i-f napisał/a:
które dedykowane jest na APS-C, czyli w moim rozumieniu raczej dla amatorów
APS-C to tylko format. Tak jak pełna średni format czy kompaktowy 1/2.3". Nie ma to nic wspólnego z "profesjonalnością"...
A odpowiadając na Twoje pytania:
i-f napisał/a:
czy napęd HSM dla nowszej wersji jest wart różnicy cenowej? Starsza wersją nie ma tego napędu...
Jest cichszy. To na pewno. Innych znaczących różnic nie zanotowałem.
i-f napisał/a:
jak wygląda praca z filtrami COKIN P? Da się jakoś pogodzić ten temat w nowszej wersji obiektywu, który ma rozmiar filtra 82mm?
Pogodzić się da, ale na 10mm będzie winietował bardzo. Wypadałby już mieć Cokina Z-PRO (filtry 100mm)
i-f napisał/a:
czy różnica w jakości zdjęć przesądza o wyborze? jak to wygląda Waszym zdaniem? Macie jakieś doświadczenie z obiema konstrukcjami?
Wersją starą bawiłem się kilka dni. Nową w zasadzie jeden dzień - różnice między nimi moim zdaniem są prawie niewidoczne. No może nowsza jest troszkę ostrzejsza na brzegach.
Lepsze światło? Zależy jak na to spojrzeć. To szkiełko w zasadzie się kupuje dla 10mm - a tu różnica jest w zasadzie kosmetyczna. Z drugiej strony przy 20mm zapewne jest takie samo jak Twoje szkło kitowe. Inna sprawa, że różnice rzędu 0,5 EV są praktycznie pomijalne (większe błędy potrafi mieć światłomierz niekorygowany).
Ja bym poprzebierał wśród starszej wersji, by znaleźć najlepszą optycznie.
Denerwuje mnie w Sigmie jeszcze jeden "drobiazg". Na ich stronie napisane jest, że obiektywy, które kupione są jedynie w głównym nurcie dystrybucji (patrz lista na ich stronie) są objęte ich pełną gwarancją
W moim przypadku musiało by się chyba skończyć na kupowaniu przez sieć, czego boje się cholernie.
Na ich stronie napisane jest, że obiektywy, które kupione są jedynie w głównym nurcie dystrybucji (patrz lista na ich stronie) są objęte ich pełną gwarancją
Po pierwsze nie w "głównym", a w "oficjalnym" prowadzonym przez K-Consult. Po drugie nie "pełną" a "rozszerzoną".
i-f napisał/a:
W moim przypadku musiało by się chyba skończyć na kupowaniu przez sieć, czego boje się cholernie.
Kupując przez sieć masz prawo zwrotu w ciągu 10 dni. Kupując w sklepie - nie masz już takiego prawa. Czego się boisz? No chyba, że mówisz o jakiejś firmie krzak - wtedy faktycznie obawy są uzasadnione.
Może faktycznie przesadzam... zwiódł mnie między innymi tekst ze strony:
"UWAGA! Kupując w nieautoryzowanym punkcie sprzedaży otrzymujesz najczęściej 1 rok gwarancji."
Wywnioskowałem z niego, że Sigma po prostu dziwnie traktuje sprzęt kupiony w zwykłym sklepie nie autoryzowanym przez nich...
Co do kupowania przez internet racja mam czas na zwrot, faktycznie można to wykorzystać... Rosną jedynie koszta zakupu, choć to i tak lepiej niż wtopa całości kwoty i brak możliwości zwrotu w zwykłym sklepie...
Jeszcze jedno mnie interesuje.... Na jednej ze stron ktoś napisał, że mechanizm HSM daje większe możliwości kalibracji / naprawy w przypadku Fron / Back Focusa czy to prawda czy kolejna zasłyszana bzdura?
jakieś alternatywy mógł by ktoś polecić dla mocowania Sony?
Tokina 11-16/2,8
i-f napisał/a:
Na jednej ze stron ktoś napisał, że mechanizm HSM daje większe możliwości kalibracji / naprawy w przypadku Fron / Back Focusa czy to prawda czy kolejna zasłyszana bzdura?
Raczej to drugie Z tego co czytałem serwis sigmy w PL względnie lepiej radzi sobie z kalibracją stałek/choć nie zawsze/, z zoomami częściej sobie nie radzi
jakieś alternatywy mógł by ktoś polecić dla mocowania Sony?
Tokina 11-16/2,8
Ta chyba nie występuje z mocowaniem do Sony?
Cytat:
i-f napisał/a:
Na jednej ze stron ktoś napisał, że mechanizm HSM daje większe możliwości kalibracji / naprawy w przypadku Fron / Back Focusa czy to prawda czy kolejna zasłyszana bzdura?
Raczej to drugie Z tego co czytałem serwis sigmy w PL względnie lepiej radzi sobie z kalibracją stałek/choć nie zawsze/, z zoomami częściej sobie nie radzi
Tam faktycznie nie znalazłem (choć ze zrozumiałych wzgledów nie czytam oryginału tylko translację na jinglisz), ale oprócz sklepów internetowych (wiarygodnośc których nie zawsze jest godna uwagi...) juz o tym gdzieniegdzie trąbili:
http://www.dpreview.com/n...okina1116mm.asp
RB, hm... moze faktycznie Tokina robi na A też. Sprawdzam z reguły na stronach producenta... Tak czy siak jeszcze nigdy nie widziałem tokiny dla Sony...
RB, hm... moze faktycznie Tokina robi na A też. Sprawdzam z reguły na stronach producenta... Tak czy siak jeszcze nigdy nie widziałem tokiny dla Sony...
Hijaksie, może faktycznie inni widzieli, używali, nawet zdjęcia zrobili za pomocą nibykorpusów z nibybagnetem. Moożna na dyxum poczytac i pooglądac:
http://www.dyxum.com/lens....8_lens561.html
To w sumie dosyć wiarygodne źródło
Nawiasem mówiąc, Tokin na bagnet A było swego czasu wcale nie tak mało. A to, ze nie interesujesz sie zbytnio bagnetem A i systemem S to w sumie nic nowego, co oczywiście w żadnym wypadku ujmy Ci nie przynosi. (Ja tez, dla przykładu, żółtymi za bardzo się nie interesuje. Nie moja liga cenowa.)
Jeśli zaś chodzi o niektórych producentów optyki z dalekiego Nipponu to już jakiś czas temu przekonałem się, ze to co jest na ich anglojęzycznej stronie (niekiedy można jeszcze zadać wcale niegłupie pytanie, na której ze stron, które moga uchodzić za stronę producenta) to niekoniecznie jest tym co można nabyć (w sensie, że nabyć można więcej...)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10