Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No to nieźle, Tokina jest chyba niezłą alternatywą, tym bardziej patrząc na jej światło... Zakres ogniskowych mniejszy, ale z drugiej strony to UWA więc kupuje się go raczej dla krótszego końca...
Mam jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem, że sigma podaje kąt widzenia dla mnożnika 1.7, w Tokinie jest to dla 1.5 więc wedle specyfikacji obiektywy mają niby ten sam kąt. Jak w praktyce wygląda różnica tego 1mm? Jest to duża przewaga na korzyść Sigmy?
Sorry za tak trywialne pytania, po prostu chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej od Ludzi, którzy mają o tym pojęcie
10mm czy to tokiny czy sigmy na Sony da ten sam kąt. Kąt widzenia zależy od ogniskowej i wielkości matrycy. A sigma podaje dla matrycy w swoich puszkach - tam crop jest właśnie 1.7x
hmmm 5 stopni po przekątnej to chyba nie jest jakaś strasznie duża różnica...
No przyznam, że Tokina (jeśli faktycznie da się ja kupić, jeśli jest dostępna) staje się także niezłą alternatywą... Ma też rozmiar filtra 77mm więc przy odrobinie szczęścia da się na nią założyć Cokina P z uchwytem w wersji Slim.
Super sprawa, dzięki wielkie. Faktycznie różnica między 10 a 11 mm jest niewielka...
[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 13:30 ]
Sunders napisał/a:
i-f napisał/a:
Tokina (jeśli faktycznie da się ja kupić, jeśli jest dostępna) staje się także niezłą alternatywą...
Na stronie fotozakupy.pl jest informacja o tym, że maja ją w magazynie i wysyłają w ciągu 24 godzin.
Tak, widziałem właśnie... Jeśli dobrze wszystko wyjdzie w przyszłym tygodniu chyba go zamówię... Jednak to światło i mniejszy rozmiar filtra to dosyć mocne argumenty tym bardziej, że trochę filtrów już mam i szkoda było by tego nie wykorzystać...
[ Dodano: Sro 05 Paź, 2011 13:27 ]
No i poszło dzisiaj zamówienie na Tokinę...
Mam nadzieję, że nie przejadę się na tym w żaden sposób
Dzięki za pomoc, postaram się też podzielić odczuciami po otrzymaniu szkła, jeśli ktoś jest tym zainteresowany
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10