Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011 Jaki zestaw filtrów HiTech Grad ND do 11-16 Tokina ?
Witam,
W tym roku wybieram się do paru ciekawych miejsc, gdzie będę miał możliwość fotografowania skalistych brzegów morskich i gór. Myślałem o zaopatrzeniu się w filtry HiTech-a, na Lee mnie nie stać, więc to chyba najlepsza alternatywa. Nie wiem natomiast jakich rozmiarów filtrów użyć, jakiego holdera, żeby to nie winietowało nawet przy 11mm 2.8.
Druga sprawa to Grad ND8 ? Soft edge ? Jakieś sugestie ? Ktoś osobiście używa ?
Co prawda mam 16mm na FF, a nie 11 mm na APS-C, ale skoro kąty podobne...
Mam Cokina Z-pro i filtry Hitecha 150mm. Holder oryginalny można przekonstruować tak by był cieki
Najczęściej używam w sumie ND 0.9 GRAD SE
Mashu [Usunięty]
Wysłany: Pią 27 Maj, 2011
A w jakich warunkach ? Tak, żebym miał obeznanie ? Pora dnia, ekspozycja, przysłona ~11 ? etc.. ?
W jakich miejscach ? Woda, plaża ? W moim przypadku będzie to skalista plaża, najczęściej, ale pory dnia różne. Holder kupię Hitech-a, żeby wszystko już grało.
Weź 0.6 i 0.9. Zawsze możesz złozyć razem jak będzie bardzo duża różnica jasności między planami i zrobić z tego 1.5.
Filtr 0.3 raczej ci sie nie przyda. Chyba, ze do drobnych korekt światła.
Jak skaliste przegi i góry - bierz soft.
Chiński holder za 15 zł możesz obciąć nożem żeby nie winietował i zostaw tylko jedną szczelinę na filter.
Ja czasami przykładam ręką filter bezpośrednio do obiektywu i focę (ale tylko jak mam na statywie).
Podłączę się może do tego tematu.
- Nie wyczytałem jaki holder nie będzie winietował na 10 mm na APSC.
- Kiedy jest sens stosować filtry o szerokości 100 mm?
- Czy odwrócony filtr szary Soft sprawdzi się również przy równym horyzoncie - np. nad morzem?
A da się tak, żeby mieć 2 sloty na 10mm?
Czy przy 10mm i soczewce 77 będzie problem z filtrem 85mm? Różnica cenowa jest jednak spora...
Domyślam się, że nad morzem lepszy będzie reversed hard, ale czy soft też się nada? byłby bardziej uniwersalny. Nie mam w ogóle doświadczenia ze slotami.
hijax_pl, podobno oryginalne holdery są beznadziejne
hijax_pl, znaczy winietował holder, tak? a sam filtr pokrywa obszar soczewki? Niby jest 8 cm zapasu... A czy regulacja ustawienia linii przejścia w pionie jest jakoś ograniczona długością 110 mm? Odczuwa się różnicę w stosunku do długości 150 mm?
Z noszeniem szkiełek nie ma problemu - z ich nabyciem są
Są w ogóle zamienniki holderowo-adapterowe do Z?
Bo jak widzę cenę holdera ponad 200 zł + 90 zł za 1 adapter...
[ Dodano: Czw 29 Wrz, 2011 10:54 ]
Na stronie Cokina to piszą, że dla 16 mm to powinien być X-PRO... :/ Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat?
Tak. Co więcej - holder 3-slotowy Hitecha (rozmiaru Cokin-P) winietuje już na 28mm na FF.
mozer napisał/a:
a sam filtr pokrywa obszar soczewki?
Tak.
mozer napisał/a:
A czy regulacja ustawienia linii przejścia w pionie jest jakoś ograniczona długością 110 mm?
No to tak na logikę - 110mm - 77mm = 36mm marginesu
mozer napisał/a:
Odczuwa się różnicę w stosunku do długości 150 mm?
Oj taaaak...
mozer napisał/a:
Są w ogóle zamienniki holderowo-adapterowe do Z?
Są, np Lee - ale ten holder kosztuje tyle co porządny kompakt
mozer napisał/a:
Bo jak widzę cenę holdera ponad 200 zł + 90 zł za 1 adapter...
Ja za holder dałem coś 170zł czy jakoś tak. Fajne w nim jest to, że można go rozebrać i złożyć wg uznania. Co do adapterów to jest dramat - chińczycy nie podrabiają
mozer napisał/a:
Na stronie Cokina to piszą, że dla 16 mm to powinien być X-PRO... :/ Ktoś się może wypowiedzieć na ten temat?
FF + 16mm + holder Cokin-Z przerobiony na 1 slotowy i jest OK.
hijax_pl, no właśnie mnie najbardziej przeraziła cena adapterów - nie mam wszystkiego na 77 mm, a oni chcą co najmniej 90 zł za głupi kawałek metalu :/
A używałeś nakręcanego na obiektyw polara z filtrami szarymi? Gdzieś wyczytałem, że przy filtrach Hi-techa polar powinien być na zewnątrz...
Przeglądałem różne strony i opinie co do winietowania są często różne, ale skoro mówisz, że nie winietuje na 16 mm to spoko
Jeszcze tak może przy okazji trochę nie w temacie, bo chyba masz Hoyę ND8 i ND400 - jak to jest u nich z winietowaniem na takich szerokich kątach? Wygląda, że one nie mają oprawek typu slim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9