Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Praktica LLC - parę pytań
Autor Wiadomość
Mitchell 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   Praktica LLC - parę pytań

witam, od pewnego czasu uczę się fotografować analogową Prakticą LLC (model z pierwszej połowy lat 80-tych).

Standardowy obiektyw Pancolar 1,8/50mm trochę mnie ogranicza, poza tym chciałbym spróbować zdjęć po zmroku, czy chociaż przy
słabym oświetleniu, stąd parę moich pytań (będę wdzięczny nawet za krótki wykład, szukałem części tych informacji w google,

niestety bez zadowalającego rezultatu.

Jak wygląda sprawa z obiektywami zmiennoogniskowymi do tego aparatu (gwint m-42)?

(Najbardziej odpowiadałby mi obiektyw o zakresie ogniskowej 35-85mm (18-105mm byłoby w ogóle super), nie wiem jednak czy
takie w ogóle były produkowane

Trafiłem na wzmianki o zastrzeżeniach do jakości zoomów pod m-42, jednak nie znalazłem rozstrzygającej odpowiedzi - jak sprawa
wygląda w istocie?

Jakie ceny mogą mieć takie szkła i na co zwracać uwagę kupując używany sprzęt?

Dalej, kwestia fotografowania przy słabym świetle, bądź po zmroku. Czy po zaopatrzeniu się w statyw, Praktica LLC w ogóle nadaje się do takich zastosowań? (Chodzi mi głównie o jakość światłomierza) - bardzo chciałbym to wiedzieć zanim zdecyduję się na kupno
statywu.

(będę też wdzięczny za uwagi co do filmów odpowiednich do taki zadań, na co dzieńużywam standardowego kolorowego negatywu kodaka).

Jeśli aparat się nadaje to co ze statywem - czy warto szukać używanego sprzętu, czy lepiej zaopatrzyć się w nowy? Jakie powinien mieć parametry dla tego modelu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi na moje pytania i wszelkie porady związane z tymi kwestiami :)

Reklama

Imperial 
Rozmowny

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   Re: Praktica LLC - parę pytań

Mitchell napisał/a:
na co dzieńużywam standardowego kolorowego negatywu kodaka).

a co to jest standardowy negatyw kodaka?
na zdjecia nocne wazna jest tez klisza...
fuji NEOPAN 1600
Kodak Trix 400 (swiec na 800, bardzo uniwersalna klisza)
ilford DELTA 3200
a ile klisz juz wypstrykales tym aparatem?

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011   

1. Statyw i wężyk spustowy to takie "must have" nawet w dobrych warunkach oświetleniowych.
2. Pomimo małego doświadczenia w tej materii, spróbuj proszę opisać co do tej pory robiłeś, na jakiej kliszy, jak wywoływane i co najważniejsze co wg Ciebie jest nie tak ze zdjęciami.
ps. Ilforda delty 3200 nie traktowałbym jako materiał dla początkującego. Przez złą obróbkę można się strasznie zrazić do kliszy.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2011   

Posiadam LLC, oprócz tego że stosunkowo duża i krowiasta to bardzo wdzięczna pod względem mechanicznym. Dobra listkowa migawka, trzyma czasy. Niestety nie ma ręcznego podnoszenia lustra. Dysponujesz czasami do 1s a potem to już tylko bulb więc długie ekspozycje za pomocą wężyka spustowego z blokadą. Ustawianie ostrości nie będzie łatwe ze względu na brak klina ale mając zdrowe oczy można nad tym zapanować ;)
Światłomierz przypomina ten z Zenita TTL i raczej nie można na nim polegać w słabym świetle. Negatyw jednak sporo wybacza więc zawsze można robić na oko ;) szczególnie jeżeli potem będziesz to sam powiększał.
Statyw i tak Ci się przyda, najwyżej po czasie zmienisz aparat na jakiegoś Olympusa OM* czy Nikona FM*.

Nie ma za dużo zoomów na M42. Sam posiadam tylko 80-240/4 macro i ma on gwint T2. Ogólnie sporo obiektywów wychodziło na T2 ze względu na duży dystans roboczy (55mm) co umożliwiało stosowanie przejściówek na dowolny system bez żadnych soczewek itp
http://www.kipon-usa.com/...dy-adapter.html
Obiektyw podłączony do K20D przez przejściówkę PK-T2 rysuje dość przyjemnie. Tutaj nie ma rady, podłączyć i spróbować.

18-105? Na pełnej klatce? No co Ty? :P

Oglądaj obiektywy w ostrym świetle, szukaj grzyba, patrz czy listki przesłony nie są zaoliwione i pracują lekko. Obiektywy M42 i T2 nie są teraz drogie, chyba że mówimy o jakichś Zeissach. Taki Pancolar potrafi być nawet drogi.

Nie wiem jaki jest Twój pogląd na sprawę ale ja bym wolał 3 stałki niż 1 zooma. Szeroki nie musi być jasny i ciężki, 50 już masz, jeszcze jakaś dość jasna 80 i już jest nieźle. Jakiś czas temu udało mi się pozyskać Jupitera 9 85/2 za troszkę ponad 100 PLN i jestem oczarowany "agresywnym" rozmyciem tła. Zrobisz jak wolisz, po prostu nie widzę sensu w szukaniu zoomów do M42 ;)

Klisze - to zależy co chcesz robić. Ja kupuję HP5 bo ją lubię. FP4+ jeżeli chcesz gładkie przejścia tonalne. Mam Adox'a CHS 25 do zadań specjalnych, do Velvii to fajnie mieć dobry światłomierz no i wołanie kosztuje. Z kolorowych negatywów C-41 najchętniej używałem Fuji ze względu na reprodukcję barw.

Miłej zabawy ;)

[ Dodano: Sro 28 Wrz, 2011 00:10 ]
Takie tam 2 sample ;)

Stałka oczywiście zamiata zoom będąc porównywalnie ostrą przy świetle większym o 3 przesłony. To też istotne ze względu na brak stabilizacji ;) Itd itp. Myślę że możesz sam przemyśleć czego potrzebujesz ;)

IMGP5746.JPG
SMC-Pentax-M 50/1.4 @ f/1.4
Plik ściągnięto 4570 raz(y) 44,35 KB

IMGP5746a.JPG
SMC-Pentax-M 50/1.4 @ f/1.4 crop 1:1
Plik ściągnięto 4550 raz(y) 72,45 KB

IMGP5749.JPG
Sun 80-240/4 macro @ ~105mm f/4
Plik ściągnięto 4564 raz(y) 47,54 KB

IMGP5749a.JPG
Sun 80-240/4 macro @ ~105mm f/4 crop 1:1
Plik ściągnięto 4555 raz(y) 85,71 KB

Mitchell 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011   

@ Imperial - kolorowy negatyw kodaka o czułości ISO 200, 36 klatek - myślałem, że to standard ;)
Ręki sobie nie dam uciąć ale wypstrykałem koło 12-14 klisz, z czego pierwsze kilka było zupełnie zepsułem (to moja pierwsza lustrzanka, nie bardzo miał mi kto pokazać co do czego, obiektyw miał uszkodzonę przesłonę ;) )

@luke130 - trochę zdjęć zabytków w swoim mieście, czy portretów na ich tle, trochę przyrody (koty, psy, łabędzie i mewy nad morzem), trochę pseudopanoram ze wzgórz, wreszcie parę razy na spotkaniach rodzinnych uwieczniałem krewnych.

Tym sprzętem można zrobić poprawne, czy dobre zdjęcia, niestety ograniczał mnie brak zoomu. Czytałem, że portrety lepiej robić dużą ogniskową, budynki również ( bo dzięki temu są mniejsze przekłamania perspektywy), do krajobrazów znów brakowało mi
szerokiego kąta.
a przy moim 50mm mogłem co najwyżej odsunąć się, albo stanąć bliżej ;)

Używałem głównie kolorowego kodaka 200, czasem FUJI film o tej samej czułości
co do wywoływania, to zdałem się na fotolab, dotąd nigdy sam nie próbowałem tego robić

Acha, czy podpowiesz mi coś odnośnie statywu (nowy czy używany? jakie parametry? z jakimi kosztami się liczyć ;) )
W razie czego będę szukał na innych forach, to chyba nie wiedza tajemna ;)

@palindrom.
To co mówisz o stałkach, potwierdza się z niektórymi opiniami na jakie trafiłem i mnie przekonuje. Trochę mnie zniechęca wizja noszenia kilku
obiektywów, ale zakładam, że zwykle będę wiedział, czego na dany wypad potrzebuję.

Dzięki za informacje, jeśli powiecie mi coś jeszcze w temacie, zamieniam się w słuch

Odpowiedz do tematu