Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektyw 3D?
Autor Wiadomość
Krukier 
Uczestnik

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011   Obiektyw 3D?

Tak powrócił mi temat robienia zdjęć trójwymiarowych (do oglądania z okularami).
W sieci znalazłem tylko obiektywy Loreo, ale wyglądają na plastikshit...
Czy ktoś z forumowiczów korzysta z takich obiektywów? Może coś lepszego niż Loreo?

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 03 Paź, 2011   

Krukier, a to chcesz takie dynamiczne ujęcia robić, że potrzebujesz na raz oba obrazy rejestrować?

Tak - Loreo - to plasticzak, przysłona f/11 lub f/22 i ustawianie ostrości a'la kompakt. Wbrew pozorom daje całkiem fajne zdjęcia gdy robimy np z lampą błyskową. To co wkurza to brak równego "odcięcia" kadrów dla lewego i prawego oka oraz - a w zasadzie przede wszystkim - brak regulacji paralaksy.

Przy okazji powiem, że Fuji 3D W3 sprawuje się pod tym względem duuuużo lepiej.

P.S
Jakie okulary chcesz używać?

Krukier 
Uczestnik

Zastanawiam się nad fotografowaniem imprez w 3D, plenerów itp. Oczywiście poza klasycznymi fotami. Widziałem już u konkurencji taką ofertę, nawet cały album ślubny w 3D.

Okulary: Okulary anaglifowe (czerw.-cjan.)

Rejestracja "momentów" więc robienie dwóch zdjęć nie wchodzi w rachubę. Zestaw dwóch aparatów to raczej zbyt nieporęczne w zastosowaniach nie studyjnych lub artystycznych.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
Okulary anaglifowe (czerw.-cjan.)
To nie ma się co o jakość martwić - Loreo da radę ;)
Krukier napisał/a:
Zestaw dwóch aparatów to raczej zbyt nieporęczne w zastosowaniach nie studyjnych lub artystycznych.
Ale daje Ci naturalną odległość międzyoczną, czego ani loreo ani np obiektywik 3D panasa już nie.
Inna sprawa to wielkość matrycy - dlatego wspomniałem o Fujiku. Nie dość, że ma dobrze rozsunięte obiektywy, korekcję zeza to jeszcze daję sporą głębię ostrości.

Tu masz przykład fotki prosto z Loreo, bez żadnej obróbki:

A tu taki sobie pstryk z Fuji zrobiony pod okularki:

Krukier 
Uczestnik

to głupio zabrzmi ale Fuji to kompakt. Wim że jakość mozę być OK do takich zastosowań, ale obawiam się że klienci zabija mnie śmiechem na widok "profesjonalnego" sprzętu. Żeby nie było za chilę gromów na moja głowę: nie mam nic do FUJI W3, ale niestety jak cię widzą tak cię piszą. Nie chciał bym aby snuła się za mną fama "to ten co kompaktem robi" :wink: Mimo że, jak piszesz, W3 zrobi lepsze zdjęcia 3D niż D3x z Loreo...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
Żeby nie było za chilę gromów na moja głowę: nie mam nic do FUJI W3, ale niestety jak cię widzą tak cię piszą.
Niestety to prawda. Więc masz do wyboru - dzadować z Loreo i flashem, ale przynajmniej będzie to jakoś wyglądać podczas pracy albo robić porządne fotki 3D np Fuji, ale - moim zdaniem - z lepszym efektem końcowym.

Opcja trzecia to zakup Panasa G3 ze szkiełkiem 3D.

P.S.
Jest jeszcze coś o czym się zapomina...
A ) Loreo to sprzęt do robienia kadrów pionowych, a Fujik - poziomych ;)
B ) Kadrować z Loreo przymkniętym do f/22 można, ale chyba tylko na słonecznej plaży ;)

Krukier 
Uczestnik

A nie ma czegoś do nikona? Kurde, taki bum na trzeci wymiar a w fotografii lipa?
Telewizory, kina, nawet laptopy 3D a materiał zdjęciowy skąd? Z fuji? :wink: :wink: :wink:
Wiem że są niezłe kamery 3D, ale co z obrazem zatrzymanym?
Brak rynku czy producenci zaspali?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Krukier napisał/a:
A nie ma czegoś do nikona?
Loreo. ;)
Krukier napisał/a:
Kurde, taki bum na trzeci wymiar a w fotografii lipa?
No odpowiedzią na boom jest Fujik chyba - już w kolejnym swym wcieleniu :D
Krukier napisał/a:
Telewizory, kina, nawet laptopy 3D a materiał zdjęciowy skąd? Z fuji? :wink: :wink: :wink:
W Sony to sobie możesz oglądać panoramy 3d.... :zalamany:
Krukier napisał/a:
Brak rynku czy producenci zaspali?
Brak rozsądnej i zunifikowanej metody wyświetlania / prezentowania zdjęć. Sorki - ale anaglify to nie jest to... Anaglify są dobre ale do książek dla pięciolatków...

MaciekNorth 
Entuzjasta

Nowsza wersja Loreo ma regulację paralaksy: 1,5m, 2,2m, 5m, nieskończoność i przysłonę 11, 16, 22. W tym wątku wrzuciłem zdjęcie, również bez kadrowania, tak jak wyszło z puszki, tylko nieco wyostrzone. Widzę hijax_pl, że trafił Ci się trochę gorszy egzemplarz :razz: Ale powtarzalność tych obiektywów chyba żadna...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MaciekNorth, bo ja mam model sprzed paru lat, tj "3D Lens in a cap" (model 9004T) i nie do APS-C ale do FF ;)

Krukier 
Uczestnik

Jak LOREO produkuje tak jak wygląda ich witryna to nie mam pytań...
http://www.loreo.com/

MaciekNorth 
Entuzjasta

Hijax_pl, domyśliłem się jaki masz model, bo dokładnie znam ich ofertę ;) W sumie to dopiero niedawno zacząłem robić tym obiektywem, bo jak go kupiłem to po kilku samplach odłożyłem na wiele miesięcy zniechęcony jakością zdjęć i przede wszystkim niedokładnością podziału kadru. Ale po obróbce coś tam można z tego obiektywu wyciągnąć, trochę jednak lepszy niż Lomo :razz:

Krukier, pooglądaj sobie na Flickr zdjęcia z tego obiektywu, tragedii nie ma ;)

kistian 
Rozmowny
Canonier :D

Wysłany: Wto 04 Paź, 2011   

ale żeby zdjęcia oglądać w okularach :P wole tradycyjne ;P

Tutejszyn 
Optyczny

kistian napisał/a:
ale żeby zdjęcia oglądać w okularach :P wole tradycyjne ;P

Mnie też 3D bardziej męczy, niż mi się to podoba.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kistian napisał/a:
ale żeby zdjęcia oglądać w okularach
Tutejszyn napisał/a:
Mnie też 3D bardziej męczy
Hm.. taki na przykład ekranik np Fuji 3D nie wymaga okularów ani żadnego zezowania. Jedyne co trzeba to stać / trzymać w odpowiednim miejscu i.. po prostu widać.

Odpowiedz do tematu