Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon D200 czy canon 40D
Autor Wiadomość
boozy 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Paź, 2011   nikon D200 czy canon 40D

witam,

Aktualnie posiadam C 450D + C 50/1.8 II + Tamron 17-50/2.8 + Tamron 55-200/4-5.6 + nissin Di622

Fotografia głównie klubowa.

Postanowilem zmienić body na 40D, choć ostatnio targają mną myśli czy nie zmienić na system nikona, w grę wchodzi D200 bo na lepsze body mnie nie stać + wymiana reszty na to samo(poza tamronem 55-200 - rzadko używany)

Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system. Po prostu łatwiej by się nam współpracowało przy wspólnych projektach.

Co Wy na to? Podzielcie się Swoją wiedzą.

pozdrawiam
Łukasz
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 05 Paź, 2011, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 04 Paź, 2011   

Zmiana na D200, to nienajlepszy pomysł w przypadku fotografii klubowej... CCD słabo nadają się do pracy w wysokich czułościach.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

boozy, z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
z tych dwóch body które wymieniłeś pod względem szumów na wyzszych iso lepszy jest 40d.
Trochę... :smile:

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

boozy napisał/a:
Główny powodem pomysłu na zmianę systemu jest unifikacja fotografów. Kolega z którym zawsze robię fotki posiada Nikona + wiekszy zapas akcesoriów, włącznie z fotografią studyjną. Dlatego naszło mi do głowy pytanie czy skoro zmieniam puszkę nie zrobić bardziej radykalnego kroku i zmienić cały system.
zmieniając system z tego powodu byłbyś uzależniony od tego czy akcesoria kolegi będą dostępne. szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie sytuacji w której byłbym uzależniony od kogoś pod względem dostępności akcesoriów. no chyba ze macie jakieś wspólne projekty i ułatwiałoby to Wam znacząco pracę...

jaad75 napisał/a:
Trochę... :smile:
zawsze coś :razz:

edit:
w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne.

boozy 
Nowy

czyli jednak pierwszy wybór w postaci 40D jest rozsądniejszy :grin:

Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji :?:

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
w sumie tu widać ze różnice jednak sa dość widoczne.
Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.

[ Dodano: Wto 04 Paź, 2011 22:26 ]
boozy napisał/a:
Do zdjęć studyjnych wyjdzie lepiej kupić 2 lampyu studyjne, czy takie lampy z fotocelą bedą bez problemu pracować z dwoma różnymi systemami podczas jednej sesji :?:
Lampy studyjne z zasady pracują w manualu, więc będą kompatybilne z dowolnym systemem.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Bardziej wiarygodne jest dla mnie to co widać na tych wykresach:
http://tinyurl.com/6dku5r2
Dużo bliższe temu, jak zachowują się pliki w obróbce.
racja, z ciekawości na tej stronie tez porównywałem. tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

kufel napisał/a:
tu, jeśli dobrze czytam wykres, też 40d wypada lepiej. ( dynamic range)
Bo mniej szumi na wyższym ISO. Ale przy bazowym praktycznie oba aparaty uzyskują taki sam wynik, co przekłada się na notę "Landscape"

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

hijax_pl napisał/a:
Bo mniej szumi na wyższym ISO.
właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne.

ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona ( z tego co widziałem do tej pory) jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię. natomiast u canona schodzi po łuku, dłużej zachowując podobne wyniki na niższych iso.

jaad75 
Klub Pierdzieli

kufel napisał/a:
właśnie to mam na myśli mówiąc lepiej. bo faktycznie, jak napisałeś ,przy bazowym wyniki są podobne.
Wyniki DR. Teraz sprawdź wyniki SNR18%.
kufel napisał/a:
ps. swoją droga , zauważyłem pewna prawidłowość: w matrycach nikona

Sony. :smile:
kufel napisał/a:
jakość spada proporcjonalnie, wykres tworzy linię.
I tak powinno być prawidłowo.

kufel 
Optyczny
PentaX albo śmierć!

jaad75 napisał/a:
Sony. :smile:
hehe :) no fakt...

jaad75 napisał/a:
I tak powinno być prawidłowo.
ale drugiej strony mam podobne wyniki w dłuższym zakresie ISO i jakość nie spada tak szybko. to chyba tez dobrze. :?:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Ja bym powiedział, że na niskich iso się nie poprawia za bardzo, podczas gdy na matrycach sony zależność jest liniowa (K5 właśnie tak wysoko w ocenie dynamiki wjechał...) :D

sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Sro 05 Paź, 2011   

no właśnie, po co wątek o d7000 kiedy jest k-5 :)

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 05 Paź, 2011   

sigmiarz, miałeś okazję spotkać Billa osobiście?

Odpowiedz do tematu