Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Właściwie to wszystko co możliwe ale najbardziej fotografia portretowa i pozowana. Na chwilę obecną zestaw posłuży mi do sesji zdjęciowej na studniówce a potem zainstaluje go w studiu.
Za tyle to można co najwyżej kupić jedną porządną lampę, albo komplet dwóch słabszych. Rozumiem, że tło już masz?
Lampy min 2 lub 3, wyzwalacze radiowe / kable pc, statywy oświetleniowe, zestaw kilku dyfuzorów - poczynając od parasolek aż po różne softboxy, blendy.
Przydadzą się jeszcze dodatkowo modyfikatory takie jak strumienica czy plaster miodu, ale to może też być później, jak już się wczujesz w podstawy kontroli światła.
uważasz, że np. jedną lampą nie da się osiągnąć świetnych efektów?
Wiesz.. są tacy, którzy potrafią świetne efekty i bez lampy uzyskać
Jedna lampa? Da radę. Jak się chce mieć silny kontrast. Albo i nawet nie za bardzo, wykorzystując zastane czy też blendę. Ale w studiu... co z oświetlenieniem tła?
hijax_pl, trochę żartuję, ale to wszystko zależy jakiego typu zdjęcia się wykonuje.
Nawet fotografia portretowa to szerokie pojęcie.
Oczywiście jeśli chce się być całkowicie uniwersalnym, to trzeba mieć te wszystkie "bajery"
raf7775, IMHO, pobaw się najpierw tym, co masz. Nie o więcej sprzętu tu chodzi, a o jego racjonalne wykorzystanie. Te lampy dadzą Ci wprawdzie więcej światła i możliwość podglądu rozkładu światła dzięki pilotom (chociaż przy 75W to i tak niewiele zobaczysz), ale niewiele poza tym. Mają niestandardowe mocowanie, kiepską regulację energii błysku i długi jego czas, a do tego zazwyczaj kiepską powtarzalność. Owszem są bardzo tanie (zwłaszcza biorąc pod uwagę całość zestawu), ale raczej szybko z nich "wyrośniesz" i i tak będziesz chciał je wymienić na coś lepszego... Co do jakości pozostałych elementów zestawu też mam spore wątpliwości - w tej cenie wiele się spodziewać nie można. Z całą pewnością statywy są trochę za niskie, a softboksy nieco za małe.
W dużej mierze zalezy to tez od Twoich ograniczeń finansowych ale generalnie to wydaje mi się, że aby dobrze fotografować w studiu fajnie byłoby zainwestować w 2 lampy, 1 soft, parasolka może Ci się przydać do modelowania światła. No i blenda. . Ja póki co zainwestowałam w lampę i blendę też w Quantuum i chwilowo nie mam kasy na więcej ale to taki mini-zestaw nawet do focenia w plenerze:)
Zrezygnowałem chwilowo z zestawu studyjnego, (za mało miejsca)
Zakupiłem drugą lampę błyskową i drugą dużą blendę, mam małego softboksa i parę statywów, na razie to wszystko.
raf7775, no i ok, poeksperymentuj na tym co masz, zobaczysz jakie możliwości ma taki zestaw, czego najbardziej by Ci brakowało i metoda prób i błędów ocenisz wydajność obecnego sprzętu. A takim przy dobrych pomysłach i inwencji tez można dużo zdziałac
Tło jakieś też zorganizowałem, no i jak zrobię małe przemeblowanie, to może uda się wykorzystać stałkę 50mm, bo brak miejsca to spory problem jak dla mnie.
nesse [Usunięty]
Wysłany: Pią 04 Lis, 2011
Mam pytanie... W piwnicy udało mi się wygospodarować niedużą przestrzeń na mini studio (max. 3x3 m) i zastanawiam się nad zakupem lamp błyskowych:) Na razie na celowniku mam ten zestaw:
http://fripers.pl/product...-FreePower.html
Do tej pory zdjęcia wykonywałam tylko przy świetle dziennym (ewentualnie przy papierowej lampie z Ikei;)) i nie bardzo wiem z czym się to wszystko je i byłabym bardzo wdzięczna za rady:) Zastanawiałam się również nad Quantuum PT-200.
Interesuje mnie głównie fotografia portretowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9