Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 13 Sty, 2012
Światło w manualnych szkłach
Autor Wiadomość
dargry
[Usunięty]

Wysłany: Pią 07 Paź, 2011   Światło w manualnych szkłach

Witam
Mam pytanko, mam Panasa G1, chcę zakupić przejściówkę na M42 lub OM i dokupić sobie jakąś stałeczkę 50mm. Ogniskowa 50 da mi 100 mm ale co ze światłem. Czy szkło 1,8 będzie faktycznie 1,8 czy przejściówka coś zmieni?
Na ty się kompletnie nie znam. I przepraszam jeśli gdzieś już o tym było pisane, nie znalazłem w szukajce.
Pozdrawiam wszystkich

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pią 07 Paź, 2011   

dargry napisał/a:
Czy szkło 1,8 będzie faktycznie 1,8 czy przejściówka coś zmieni?
Będzie takie jak szkło ma, o ile będziesz korzystał tylko z adapterów między systemowych.

Światło się zmieni jeśli zastosujesz z jakiegoś powodu pierścienie pośrednie.

dargry
[Usunięty]

Chcę kupić adapter micro4/3 na M42 (lub Olympus OM). Czyli 1,8 pozostanie. Super, dzięki za pomoc.

Zastanawiam się jakie szkło byłoby niezłe. Analogi nie zawsze dają ostre obrazy na cyfrze.

TS
[Usunięty]

dargry napisał/a:
Analogi nie zawsze dają ostre obrazy na cyfrze.

Zwłaszcza szerokokątne słabo wypadają.

Co do Zuiko OM 50/1.8, to sprawdź na Optycznych pojedynki obiektywów.
http://www.optyczne.pl/13...Wst%C4%99p.html
Porównywali go kiedyś na E-3 do pięćdziesiątki makro ZD. Wypadł tak sobie, ale to musiała być wersja z powłokami jednowarstwowymi, MC pracuje pod światło o wiele lepiej.

Też chcę kupić przejściówkę m4/3 na OM, bo trochę tych starych Zuiko mam :) .

dargry
[Usunięty]

TS - Nie mam jeszcze określonego planu, są fajne szkła na M42, są fajne stare szkła do Nikona, do Olego OM też coś jest. Kiedyś na Olym 410 próbowałem z ruskimi, ale to była masakra. Najgorsze, że trzeba kupić, a dopiero potem okaże się co z tego wyszło. W Londynie spotkałem gościa który kręcił film GH1 ze szkłem Nikona 70-200 i coś takiego, takim starym. I według niego obraz był o wiele lepszy niż z tych najnowszych. Zobaczymy. Jakbyś kupił pierwszy to pochwal się jak to chodzi, bez względu czy będzie super czy do d...

moronica 
Temu Panu już podziękujemy

Pomogła: 106 razy

Nikon ma sporo fajnych manualnych szkiel ale nie licz, ze mozna te godne uwagi kupic za grosze. z tego co obserwuje na ebayu to jasne stalki osyluja w granicach od 400 do 500 euro, czasem cos sie pojawi w okolicach 350 ale zazwyczaj jest to dosc zajechana sztuka (jednakze zazwyczaj zajechana zewnetrznie a optyka w porzadku). to sa fajne obiektywy i warte swojej ceny. solidna budowa i brak elektroniki sprawia, ze o ile nie porysuje sie soczewek lub nie zalegnie sie w nich grzyb moga one sluzyc naprawde dlugo

jak stary 70-200 to pewnie byl to 80-200 ;)

dargry
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011   

To było raczej 70-210 czarny, jeszcze starszy od 80-200, jest taki na Allwgro, model E, a może nawet jeszcze starszy. Ciekaw jestem jakby się coś takiego sprawowało,

TS
[Usunięty]

Wysłany: Sob 08 Paź, 2011   

dargry napisał/a:
Jakbyś kupił pierwszy to pochwal się jak to chodzi

Ok, jak będę pamiętał ;) . Widzę, że Wwa, więc gdybyś Ty kupił, to mogę zabrać Zuikasy i zobaczyłbyś, czy któryś Ci pasuje.

Jasnego zooma tele nie ma w OM (góra f/4), co najwyżej stałoogniskowe.
Z tego co moim zdaniem warto wypróbować (wszystko stan prawie idealny):
300-600 zł: 50/1.4 i 1.8, 100/2.8, 135/2.8 i 3.5, 200/4
800-1200 zł: 50/1.2, 85/2, 300/4.5

dargry
[Usunięty]

Wysłany: Nie 09 Paź, 2011   

TS napisał/a:
dargry napisał/a:
Jakbyś kupił pierwszy to pochwal się jak to chodzi

Ok, jak będę pamiętał ;) . Widzę, że Wwa, więc gdybyś Ty kupił, to mogę zabrać Zuikasy i zobaczyłbyś, czy któryś Ci pasuje.

Właśnie, może jest sens kupić przejściówkę na 4/3, używałem kiedyś 40-150 3,5/4,5 był rewelacyjny, szkoda tylko, że nie ma zbyt dużo szkieł na 4/3. Patrzyłem na Nikona 35-105, jest niedrogi i ponoć dobry. Nie wiem, mam wodę z mózgu.
A jak w końcu kupię to na pewno się odezwę, warto popatrzeć i porównać.

Odpowiedz do tematu