Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Bawiłem się trochę tą lunetką i jestem pozytywnie zaskoczony nawet z tym zoomikiem ale miałbym pytanie ( pewnie do Arka ) ;
- czy będzie tam pasował jakiś bezgwintowy okular 1,25" ? Arek pisłał, że spróbuje tam założyć Pentaxa XW 5mm. Może nie celował bym w Pentaxa ale jeśli dałoby się tam faktycznie używać 1.25" to jest duży wybór.
Mogłem tylko bezpośrednio porównać do Acutera 65 (bez ED) z podobnym zoomem i w takim "porównaniu" od kąta widzenia okularu, ostrości, wielkości aberacji Delta jest wyraźnie lepsza. Jest też praktycznie 2x droższa i bardzo mi się spodobała.
Oj przydałby się test lunet -> to takie moje noworoczne życzenie (może Arek się wreszcie zlituje:)
P.S. Arku mogę Ci podesłać do testów Opitcrona HR 80mm (stary model) z okularem Wx30 i zoom Opticrona HDF zoom T x24-x72 oraz lunetę Samyanga 80mm z jego standardowym zoom-em x20-60.
Pozdr. WENTYL
Oj przydałby się test lunet -> to takie moje noworoczne życzenie (może Arek się wreszcie zlituje:)
P.S. Arku mogę Ci podesłać do testów Opitcrona HR 80mm (stary model) z okularem Wx30 i zoom Opticrona HDF zoom T x24-x72 oraz lunetę Samyanga 80mm z jego standardowym zoom-em x20-60.
Pozdr. WENTYL
Ze względu na dużą ilość kombinacji luneta/okular byłoby to wyzwanie nie lada... i każdemu pasował by inny układ np: 80 mm ze stałką 30mm innemu 100 mm z szerokim xw 5mm itd itp a są jeszcze zoomy i to dużo.
Odnowię temat, bo chce ją kupic i mam pytanie jaka jest w tej lunecie aberracja chromatyczna.
Czy oprócz obserwacji przyrodniczych i samolotów nada się do astronomii przy większym powiększeniu? Np. do oglądania Jowisza i Saturna? Czy za ciemna?
Podobnej wielkości Pronto 66/400 (które nie było ED) używałem z powodzeniem do poglądowych obserwacji planet. Więc nie sądzę żeby tutaj był problem. Powiększenia na poziomie 80 razy ta luneta powinna obsłużyć bez problemu.
Dziękuję za odpowiedź. Aby uzyskać powiększenie 80x, to bym musiał dokupić okular i to nie jest problem. Problemem jest nietypowe gniazdo okularu, bo stosowanie owijek, to jakaś partyzantka.
Moje pytanie o aberracje dotyczyło gotowego zestawu tej lunety, czyli powiększenia do 45x.
To chyba lepsze rozwiązanie, ale tak patrzę na tego Celestrona 65 i obok widzę Regala 80 F-ED.
Do tego jednak potrzebny stalowy statyw i dobra głowica.
To chyba lepsze rozwiązanie, ale tak patrzę na tego Celestrona 65 i obok widzę Regala 80 F-ED.
Do tego jednak potrzebny stalowy statyw i dobra głowica.
No sorry, ale do każdej lunety, nawet do tej lekkiej DO to tez jest potrzebny jaki taki statyw i dobra głowica. Po prostu inaczej to Ty się podczas obserwacji męczysz z jakąś badziewną podpórką i tyle. Tyle, ze nie za bardzo rozumiem czemu miałby to być statyw stalowy
Jak jesteś bardzo ekstrawagancki i jestes fanem redukcji drgań to może drewniany Berlebach... ale włókno węglowe, siakieś tam włokna bazaltowe lub zwykłe aluminium wystarczy
Moja luneta+okular wazy tyle ile to DO i stoi na powaznej Frocie (nawet trochę zbyt solidnej) z dość poważna głowicą. Ja sadzę, ze z racji ogólno pojetej przyjemności uzytkowania głowica minimum to coś w rodzaju Manfrotto 128rc. A nogi... cóż, ja tam się na chińskich nowościach nie znam dlatego skaluje wszystko do frotek, bo one są względnie tanie i względnie dobrze zrobione. W tej frotkowej skali poniżej czegoś w rodzaju Manfrotto 190 bym nie schodził. Do Regala 80 to nawet raczej do większego 055 bym się sklaniał (moje patrzydło na tym stoi, stabilne to jak cholera, trwałe też). Tyle, ze cos takiego to albo waży, albo kosztuje.
Jesli myslisz o wymianie okularu, to rzeczywiscie Regal bedzie chyba lepszy, ale z jego zooma to pozytek jest maly, przy zoomowaniu obraz sie zaciemnia. Pisalem w sprawie F-ED kiedys do Celestrona i napisali, ze polecaja do niego Celestron x-cell, ale Axiom tez bedzie dzialać.
Mysle, ze ten okular w Titanium to Baader Hyperion mark III (Plano Zoom w USA) i z tego wzgledu wolalbym ja jednak niz Regal. Podobna luneta do Titanium byla sprzedawana w Stanach jako Promaster Elite. Tu jest test lunet 1,25", 65mm, na ptakach:
http://www.birdforum.net/...celestron+regal http://www.birdphotograph...threadid=147180
Guliwer, ja rozumiem pociag do liliputow, ale mysle, ze powinienes wziac od razu 100mm, inaczej umrzesz na zgryzote
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9