Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Okular do ultimy 80
Autor Wiadomość
saint1978 
Nowy

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2011   Okular do ultimy 80

Witam!

Czy ktoś słyszał o możliwości dokupienia okularu do Celestrona Ultima 80?

Po przeszukaniu internetu znalałem informację o tym, że można próbować do tej lunetki
zamontować okulary do Acutera (znalałem nazwy np. MH5, ME19), ale nigdzie ich nie znalałem w sprzedaży, na pewno pasuje Baader Hyperion 8-24 mm Clickstop-Zoom (prawie w cenie lunety:)), obiła mi się też o nazwa Vixen,

czy są inne okulary Baader Hyperion (stałoogniskowe), które mogłyby pasować?,

ewentualnie czy ktoś słyszał o sposobie zamontowania okularu 1,25 do tej lunety jakimś sposobem?
jest tam gwint m35x1, może istnieją jakieś przejściówki, redukcje czy cuś takiego?

chciałbym spróbować jakiś większych powiększeń ...

podrawiam

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 26 Wrz, 2011   

Wszystko to prawda.
Hyperion zoom jest jedynym, ktory warto kupic wbrew pozorom, bo wtedy ta luneta podwaja tez swoja jakosc.

Na kompatybilnosc Okularow MH od Acutera z Ultima nie daje 100% gwarancji, bo tego nie wyprobowalem wlasnymi rekami, ale na 90% beda pasowac. Mozna je kupic w Delcie a potem zwrocic, w razie wpadki. Tu jest inny klon Ultima/Acuter, mianowicie TS i pisza, ze 35x1mm gwinta jets ten sam.
https://www.teleskop-expr...ionsmodell.html

Na dole, w polecanych okularach, sa tez Baader Gen II o ogniskowych 10, 14, 18mm (60stopni), ktore sa 1,25cala a zlaczke na celestrona maja w zestawie. To podobne parametry jak MH ale jakies wieksze te okulary. Warto zapytac w tym sklepie, na pewno wszystko wyjasnia szybko i rzetelnie.

Te wszystkie produkty ma tez Delta Optical, ale oni sie malo znaja na tym co sprzedaja. Poza cena i dostepnoscia nigdy nic wiecej sie od nich nie dowiedzialem.

Co do Vixena geoma nie wiem, nic o tym, to rzadka luneta, ale mozliwe, ze pasuja. Tyle, ze drogie.

saint1978 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011   

Witam!
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź,
Czy wiesz może czy w polskich sklepach można kupić okulary TS? bo coś nie mogę zlokalizować.

pzd.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Czw 29 Wrz, 2011   

Delta Optical jeszcze niedawno sprzedawala okulary MH, ME do lunet Acuter ale obecnie zniknely z cennika:
http://deltaoptical.pl/ce..._Skywatcher.pdf
Mozesz do nich napisac, ale nie liczylbym, ze czegos sie dowiesz. Predzej sie z Niemcami dogadasz. Okulary te widywalem tez na ebay.uk.
W Polsce Mozesz sie tez zwrocic do Astrokrak. Nie maja tych lunet w sprzedazy, ale maja asortyment Skywatcher, wiec jesli te okulary sa na rynku to je znajda albo powiedza gdzie szukac.

wdzido 
Nowy

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

Sugerowałbym zapytać w Astrokraku czy zrobią przejściówkę z m35x1 na okular 1,25". Zrobić mogą na pewno tylko pytanie czy będą mieli czas / chęć. Końcówki do okularu 1,25" dla lunety ZRT robią - koszt 125 zł, może zrobią także do Ultimy. Nie patrz w ofertę na stronie tylko wyślij maila z zapytaniem bo w AK robią też rzeczy na zamówienie których nie ma normalnie w ofercie. Kwestia dogadania.

niunio1983 
Nowy

Wysłany: Sob 03 Mar, 2012   

Witam ja swoją ultimę 80mm rozszlifowałem jej wejście na okular i mogę teraz montować każdy stałoogniskowy i zoom w standardzie 1.25cala.Jest jak w teleskopie wkładam okular dociska śróubką i tyle.

madibar 
Bywalec

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sro 06 Cze, 2012   

niunio1983 napisał/a:
Witam ja swoją ultimę 80mm rozszlifowałem jej wejście na okular i mogę teraz montować każdy stałoogniskowy i zoom w standardzie 1.25cala.Jest jak w teleskopie wkładam okular dociska śróubką i tyle.

mógłbyś wrzucić kilka fotek tej przeróbki,jestem ciekawa...........

mam"setkę"to bym sobie też rozszlifowała......

kivirovi 
Optyczny

A co takiego chcesz tam wkładać, ze tak radykalne srodki?

madibar 
Bywalec

hm.tak sobie myślę kivi żeby wykrzesać coś więcej z tej lunetki jakieś większe powiększenie niż 66x w standardowym zoomie.może dałoby się włożyć jakąś stałkę 5mm albo jakiś fajny zoomik taki do 1k pln?jak myślisz?

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Powiększenia rzędu 70-80 do zwykłej ultimy 80? Nie warto. Tzn. krótka, dobra stałke zakupic zawsze warto (jak ktoś lubi takie powiększenia), zawsze mozna potem do tego dokręcic jakiś godny korpus :-)

madibar 
Bywalec

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012   

do ultimy 100 bez ED.

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Cze, 2012   

dac to sie da, Puni taki ostatnio kupil. Zdaje sie, ze teleskopy, astrozakupy to sprowadzaja... Zdaje sie, ze wybrał Baader Geniune II, sa tez oryginaly Acuter.
Ale tak jak pisze RB bez ED to nie ma co sie pchac na wieksze powiekszenia. Raczej na małe szerokokątne.
Poza tym zoom warto wymienic, choc zapewne sadzisz, ze zoom juz masz i nowy nie da Ci przeciez wiecej niz 66x wiec po co... to jestes w wielkim bledzie. Zoom Hyperion to jest inny swiat, choc aberracja nadal moze popsuc wrazenia.

Misiek59 
Nowy

Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   okular do Ultimy 100

kivirovi. Jestem co raz bliżej decyzji zakupu Baader Hiperion 8-24 do Ultimy 100. Męczy mnie w tej lunecie aberracja, słaba jakość obrazu powyżej x30 i kłopoty z ostrością na większych powiększeniach. Czy nowy okular mógłby jakoś znacząco pomóc?

kivirovi 
Optyczny

Wysłany: Wto 17 Lip, 2012   

jakość obrazu się poprawi, ostrośc sie poprawi, dodatkowo jasność sie zwiekszy i wzrośnie też pole widzenia, z takiego sobie na bardzo komfortowe.
Ale aberracja może nawet stać się przez to bardziej wyraźna. AC można ukryć zakładając filtr Baader semi-apo, niestety kosztuje 200zł i ma gwint 1,25" więc wymagałby przeróbek żeby go założyć do Ultimy.

Jesli chcesz kiedys przejsc na ED to warto o Hyperionie pomyśleć. Robiłem taką prowizoryczną przekładkę okularu DO Titanium (który jest moim zdaniem Hyperionem) do Regala i efekt był bardzo pozytywny, lepszy niz z oryginalnym. Bo jesli wymiana Ultimy to najtańszy jest Regal 100, a i to niestety 2700zł... Jeśli nie bedziesz zmieniał korpusu dłuższy czas to chyba raczej warto kupic nawet 2 stałki: 20-30x (tu będzie pięknie) i 40-50x (tu będzie ładny obraz z obwódkami) a jedną najwyżej zwrócić.

Misiek59 
Nowy

Wysłany: Sro 18 Lip, 2012   

Dzięki za odpowiedź. Jak rozumiem te stałki potrzebują gwintu 1,25" - gdzie można pytać o przeróbkę Ultimy 100 w ten sposób.

Odpowiedz do tematu