Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowy czy używany ?
Autor Wiadomość
MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 10 Paź, 2011   

mozer, absolutnie się z Tobą nie zgodzę. Zgodnie z ustawą domniemywa się, że niezgodność towaru istniała w chwili jego wydania jeśli nie minęło 6 miesięcy. Potem wymaga się, aby to konsument wykazał, iż towar był niezgodny z umową. Gdzie tu brak precyzji?

Reklama

chase1 
Nowy

hijax_pl napisał/a:
chase1 napisał/a:
moze samochód ?
A wczytywałeś się kiedyś w warunki gwarancji? Polecam np przeanalizować słynne 7-lat Kii ;)

Szczerze ? o 7 latach kia nie czytalem - ale warunki gw. kilku innych producentow roznych rzeczy owszem - i to nie raz.
podawalem wczesniej jako przyklad rame rowerowa - bo jezdzenie to moje hobby
a jako ze bawilem sie w ten sport do niedawna dosc intensywnie - to nie raz juz mialem "okazje" cos reklamowac.
niektorzy producenci czesci komputerowych uwzgledniaja reklamacje nawet po okresie gwarancyjnym dbajac o dobre imie firmy
czesto reklamowalem przedmioty noszace ewidentne znamiona uszkodzen mechanicznych i niemal zawsze konczyly sie one dla mnie pozytywnie. (niemal - raz mialem wypalona dziure w pcb plyty glownej - i tego mi nie uznali :) - choc sklep nie oponowal gdy poprosilem ich o wyslanie do producenta)

ok - zakonczmy temat dlaczego tak a nie inaczej bo to nie ma sensu i nic nie zmienimy

hijax_pl napisał/a:
chase1 napisał/a:
dlaczego sam nikon daje na jedne aparaty 2 lata, a na inne rok.
A dlaczego Nikon w GB daje 2-lata na wszystko a w PL 1-rok, a 2 się pojawiają podczas promocji?...

ok - zatem - gdzie jeszcze poza uk nikon daje dluzsza gwarancje ?
w dk jest rok.

mozer 
bo Pentax

MC, np. w tym ile czasu ma sprzedawca na naprawę, w jaki sposób dokona ten naprawy itp. Jak kiedyś mnie to interesowało to znalazłem więcej takich elementów, ale teraz ich nie pamiętam.

Poza nieprecyzyjnością nie uważam za sensowne żebym to ja musiał po 15 miesiącach na własny koszt wynajmować rzeczoznawcę. Ryzyko sprzedaży wadliwego sprzętu powinien ponosić sprzedawca.

MC 

Ależ ponosi on ryzyko cały czas. I tak pierwszych 6 miesięcy stanowi przełamanie zasady udowadniania twierdzeń przez osobę wywodzącą z nich skutki prawne.

Co do sposobu naprawy - zgodnie z żądaniem konsumenta. Tu nie ma wątpliwości.

mozer 
bo Pentax

Zwróciłem się z reklamacją z prośbą o rozwiązanie umowy na zakup sprzętu ze względu na wadliwe działanie, a sklep mi odpowiedział, że sprzętu nie mogą ani wymienić, ani przyjąć z powrotem, a tylko go naprawić. Kto ma rację?

(w ciągu 6 miesięcy od zakupu)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

przyjmowanie i oddawanie kasy nie jest oczywiste (trzeba wyczerpać inne możliwości).
jeżeli mieli na składzie ten model (czyli wymiana była możliwa) miałeś prawo zażądać wymiany.

mozer 
bo Pentax

Pewnie mieli, ale powiedzieli, że nie wymienią.
Rzecznik powiedział mi, że mają prawo doprowadzić sprzęt do stanu zgodnego z umową, czyli go naprawić.

chase1 
Nowy

ghost napisał/a:
przyjmowanie i oddawanie kasy nie jest oczywiste (trzeba wyczerpać inne możliwości).
jeżeli mieli na składzie ten model (czyli wymiana była możliwa) miałeś prawo zażądać wymiany.

nie jest to takie oczywiste - sprzet przyjmowany jest na reklamacje i to serwis producenta - przedstawicieel serwisu decyduje o wymianie badz naprawie (z pominieciem sklepu) - nie ma mowy o wymianie na nowy w sklepie a tym bardziej zwrocie $ - w koncu ten ktory zwracasz jest uzywany.

MC 

Rozwiązać umowy nie możesz.

Możesz żądać naprawy lub wydania nowego sprzętu. Jednak wybór należy w tej kwestii do Ciebie.

mozer 
bo Pentax

MC, źle się wyraziłem - za pierwszym razem chciałem wymienić na nowy - powiedzieli, że mogą tylko naprawić. Dopiero po dwóch nieudanych naprawach chciałem rozwiązać umowę.

MC 

Trzeba było natychmiast, konsekwentnie żądać wymiany na nowy. To ich obowiązek.

mozer 
bo Pentax

No cóż, jaki sklep, takie traktowanie klienta...

W końcu naprawiłem bezpośrednio w Canonie, bo sklep nie potrafił nawet poprawnie przekazać opisu usterki.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 11 Paź, 2011   

chase1 napisał/a:
mysle ze wybor padnie na d5100 lub d90 - po pracy poszukam gdzie w poznaniu / okolicach mozna je kupic i za ile

Większość osób poleca d90, co zrozumiałe ze względu na lepszą ergonomię tego korpusu. Jednak gdyby to o mnie chodziło, i o moje pieniądze, a zakup d7000 nie wchodziłby w rachubę, to jednak d5100 wziąłbym poważnie pod rozwagę.
D5100 to amatorska puszka i przystosowana jest do amatorskiego pstrykania. Niektórych udogodnień brak (druga rolka, górny lcd), ale w sytuacji gdy najczęściej ma się czas na kadr, a nawet jak nie wyjdzie to można poprawić, jest to do przeżycia.
Natomiast matryca w d5100 to już zupełnie inna bajka. Możliwości jakie daje przy obróbce RAWów są na tyle kuszące (np. możliwość uratowania pozornie całkiem spapranego zdjęcia, z miejsca do którego już nie wrócimy), że byłbym w stanie chyba nawet poświęcić udogodnienia korpusu semi-pro (d90). Jeden warunek: zapominamy o tym, że istnieją jpegi. Jak masz pstrykać jpegi, to szkoda poświęcać wygody d90.

chase1 
Nowy

w sumie to nie wiem jeszcze czy beda to jpeg'i czy rawy... pewnie jpeg - nie sadze ze byl czas na obrabianie fotek.
choc z 2 strony - maja to byc zdjecia glownie ruchomych obiektow - i tu podobno d90 jest lepszy ze wzgledu na jakas funkcje zwiazana ze sledzeniem przy af ? (chyba nic nie pomylilem :P )

co do ergonomii - mi pasuje d90 - ale do 5100 bym sie przyzwyczail - natomiast na 100% raz na jakis czas aparatem bedzie sie bawila kobieta - ktora jak wiadomo dlonie ma mniejsze i pewnie zarowno ze wzgledu na wygode trzymania jak i wage pewnie wolala by d5100.
do 5100 przyciaga mnie takze poza matryca, takze nowszy procesor obrazu.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Można robić jpegi i rawy jednocześnie. Kiedyś tak robiłem, ale później i tak wszystkie jpegi z aparatu kasowałem, bo wolałem rawy wywołać w LR.

Odpowiedz do tematu