Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jakie parametry optyczne powinna posiadać luneta obserwacyjna do strzelań długodystansowych na dystansie 1000 - 1500 metrow: wielkosc tarczy na taki dystans - ok. 100 x 100 cm, wielkosc "czarnego" to okrąg ok. 60 cm?
Przestrzelina ma srednice ok. 8 - 9 mm.
Luneta RACZEJ do zadań dziennych - ew. zmierzch, ale bardziej istotna jest manewrowość - przejazdy na strzelnicę - niż jasność w nocy.
Jeżeli dubluję jakiś temat już istniejący na forum to prosze o przekierowanie, ale nie znalazłem nic intersującego w tym temacie.
Raczej wersja ekonomiczna - nie mam pojecia jak wyglada cenowo półka dla takich urządzeń, wiec raczej nie bedzie to Leupold czy Swarovski
Nie może to być również totalne g.wmo, bo z odległości 1000 metrów przestrzeliny sa prawie niewidoczne, nawet w dobrych lornetkach 7x50, czy 10x50.
Będziesz miał problem ze znalezieniem takiej lunety.
Co do powiększeń lunet z zoom-em to akceptowalny obraz dają do ok połowy swojej skali, potem niby powiększenie większe ale widać mniej, bo obraz ciemnieje, traci ostrość i się rozmywa. Tz. luneta 18-60 zoom dobrego zoom-a daje tak do 30-35x.
Akraw [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Paź, 2011
Celownik bardzo fainy (raczej do wojskowego strzelania z dużych kalibrów na 1500 - 2000 m) i kosztuje tyle ile dobry celownik kosztuje ale teraz szukam lunety dla obserwatora - który powiniem posiadać większe pole widzenia.
Najprzyjemniej wygląda Twoja pierwsza propozycja Barska - jakoś nie kocham Yukona
IMHO średnica 56 mm na celowniku nadaje sie bardziej dla myśliwych na stacjonarnych stanowiskach.
... Najprzyjemniej wygląda Twoja pierwsza propozycja Barska - jakoś nie kocham Yukona ...
O ile mnie pamięć nie myli ta luneta była jeszcze nie dawno do kupienia w sklepie Sharg, teraz mają tylko małą Barske 18-36x50 zadzwoń do nich i zapytaj
myślę że w ciągu 3 tygodni sprowadzą sprzęt http://www.sharg.pl/lunet...wy-c-32_37.html
Akraw [Usunięty]
Przemiły damski głos oznajmił... "w tym roku nie bedziemy mieli nic z firmy Barska, a tej 30x90 to nigdy nie mielismy".
Raczej trzeba sprowadzić albo poprosić przyjaciela wracającego z USA
Można kupić w ich firmowym sklepie internetowym Klik tylko jest pewien problem bo przy takim zakupie gwarancja nie jest honorowana na terenie Polski...
PS. Masz pecha Kolego niedawno sprzedałem tą lunetę za 600 zł w idealnym stanie, ogólnie polecam bo jak za tą cenę obraz jest naprawdę zadziwiająco dobry a w komplecie jest statyw i fajna torba
Akraw [Usunięty]
Czy czekaja mnie niespodzianki typu VAT i cło - bo to amerykanski sklepik?
Ta Barska Gladiator przy powiększeniu 80x na 1500m da taki obraz przestrzelin na tarczy jakbyś ogladał ją gołym okiem z odleglosci 19m i to o zmroku. Tak mają zoomy, nawet te droższe.
Co można dostać w kraju od ręki, to. np. Celestrona Regal 100 F-ED, do tego okular stały np. Celestron X-Cel LX 5mm. Taki zestaw da powiększenie 108x i całkiem ostry obraz, z niewielką CA. Niestety dość ciemny, ale w słoneczny dzień starczy. Na 1000m powinieneś widzieć przestrzeliny 8-9mm. Na dalsze dystanse może być problem.
Przestrzeliny dobrze widać jak za tarczą jest jasne tło np. piasek kulochwytu.
Z ciekawości zapytam jaką amunicją Kolega strzela na takie dystanse
Chodzi mi o typ broni i amunicji, bo że własnoręcznie elaborowaną to się domyślam.
PS. Zastanawiam się jeszcze jak w celowniku March-X 8x-80x56mm jest możliwe powiekszenie 80x przy aperturze obiektywu 56 mm
Akraw [Usunięty]
Luneta jest do .308, wiec zasięg do 800 metrow max, reszta do 1500 m to zapas bo apetyt rośnie w miarę jedzenia
Niestety "apertura obiektywu" ma dla mnie za dużo sylab i jest zbyt trudnym zwrotem nawet do wymówienia
Czy czekaja mnie niespodzianki typu VAT i cło - bo to amerykanski sklepik?
Za przesyłkę ekonomiczną 2-3 tyg. zapłacisz ok. 100 $
Cło 4,2% liczone jest od ceny zakupu + koszty transportu
22% VAT liczony jest od ceny zakupu + koszty transportu + Cło
PS. Zastanawiam się jeszcze jak w celowniku March-X 8x-80x56mm jest możliwe powiększenie 80x przy aperturze obiektywu 56 mm
Mnie zastanawia co innego Koledzy Abs, RB, Kivirovi, Dawid1984, Arek wyjaśnijcie mi to jak oni to zrobili że zoom w tej lunecie ma tak niewiarygodnie szeroki zakres od 8x do 80x ?
Akraw napisał/a:
.308, wiec zasięg do 800 metrow max
Myślę że mocno nie doceniasz celności i siły rażenia naboju 7,62x51 (.308) takim pociskiem gość zabił taliba z odległości 1250 metrów używając karabinu M24 a to pewnie nie koniec jego możliwości...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10