Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 10 Paź, 2011 Dodatek do aparatu jako prezent
Witam
Mam siostrę, która jest zapalonym fotografem od paru lat, jest jeszcze młodą osobą (16 lat) i posiada od niedawna aparat Sony Alfa 230. Z racji że zbliżają się jej urodziny chciałbym sprezentować jej coś co byłoby dla niej przydatne np. statyw czy coś w tym stylu. Jestem totalnie zielony i nie wiem co będzie pasować więc może akurat państwo pomogą mi kupić coś co będzie w granicach kwoty 50-150 zł. Proszę o sugestie i jeśli tylko znajdziecie chwilę wolnego czasu podesłanie linku do produktu ze strony producenta lub allegro.
Jakiś filterek, przejściówka na M42 lub M44 (otwarcie drogi do tanich obiektywów manualnych), a jak juz trochę więcej kasy by było to jakaś (nawet najprostsza) pięćdziesiątka.
Witam,
Proponuję dwie rzeczy bardzo przydatne dzięki, której będzie mogła robić zdjęcia nocne i portrety własne itp. Pierwsza to: wężyk spustowy (majlepiej 3metry). Druga to statyw, zmieścisz się w 150zł z dwoma rzeczami. Pozdrawiam
Brindson [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Paź, 2011
@moronica
Za bardzo się nie znam, zdjęcia które widziałem to ujęcie miast, budynków, ale także parków i samej natury. Czasami zdarza się że robi zdjęcia w ruchu dla swoich koleżanek, tzn tak by wyglądały naturalnie. Nie znam się na tym staram sobie przypomnieć co widziałem na jej zdjęciach. Mam nadzieję że pomogłem.
@jotes i @three_monkeys
Brzmi bardzo ciekawie. Chyba zdecydowałbym się na statyw i wężyk spustowy o którym mowa. Byłby to chyba trafny początek gadżetów do jej aparatu. Powiedzcie mi proszę czy musi być odpowiednio dobrany sprzęt (nie znam się na tym naprawdę) - chodzi głównie czy aparaty różnią się czymś i jeśli chciałbym kupić statyw to musi mieć jakiś łącznik dobrze dopasowany by aparat się na nim trzymał? Czy moglibyście polecić jakiś, który jest na allegro?
Pozdrawiam i naprawdę serdecznie dziękuje za pomoc!
statywu za ta cene bym nie kupowala, bedzie plastikowy i niestabilny
przy tego rodzaju fotografii faktycznie przydalaby sie jakas jasna 50tka. widze na ebayu sporo obiektywow minolta o swietle 1.7 po 30pare euro ale nie orientuje sie ile w praktyce sa warte
statywu za ta cene bym nie kupowala, bedzie plastikowy i niestabilny
przy tego rodzaju fotografii faktycznie przydalaby sie jakas jasna 50tka. widze na ebayu sporo obiektywow minolta o swietle 1.7 po 30pare euro ale nie orientuje sie ile w praktyce sa warte
to raczej trupki. sprawna minolta 50 f/1.7 to kwestia 400zł.
sensowny polar (zakładając że na 18-55) na 55mm.
pilocik ma sens tylko ze statywem.
Brindson [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Paź, 2011
Hmm podchodzą państwo do tego bardzo profesjonalnie - dziękuje.
@mozer
Siostra jest w posiadaniu tylko aparatu na który sama bardzo długo oszczędzała, dlatego też zależy mi by jej pomóc w pasji która się zrodziła już parę lat temu kiedy jako dzieciak biegała z plastikowymi aparatami. Naprawdę pochłonęła ją ta fotografia z czego osobiście bardzo się cieszę bo nie jest to jedynie "słomiany zapał" a coś większego, a w dodatku rozwija się w jakiejś dziedzinie.
Filtr polaryzacyjny (przed chwilą googlowałem) jest bardzo fajny, jak chyba wszystko o czym państwo piszą. Zależy mi również na tym byście pomogli mi z wyborem marki i modelu żebym nie kupił czegoś złego, ale rozumiem najpierw kategorie produktu, a później sam produkt.
Generalnie jeśli pokazalibyście konkretną ofertę z np. allegro polecając jakiś konkretny przedmiot chociażby statyw i nawet kiedy by lekko przewyższał cenę 150 zł to bym zastanowił się nawet czy nie dołożyć w końcu zależy mi na tym by sprzęt który będzie używać służył jej jak najdłużej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10