Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sigma 10-20 na nikonie z szarego importu
Autor Wiadomość
marcinek 
Bywalec
fotografoman

Wysłany: Sro 30 Kwi, 2008   Sigma 10-20 na nikonie z szarego importu

Witam wszystkich,
Właśnie mam okazję zwiększyc deficyt budżetowy naszego kraju w handlu zagranicznym z US :-)
Upatrzyłem sobie sigmę 10-20, ale na różnych forach słychac sporo narzekań kanonierów na pracę ich korpusów ze szkłami sigmy. Głównie chodzi o jakieś dostrajanie FF/BF. I tu moje pytania:

1. Czy ktoś doświadczył jakichś problemów braku współpracy, lub kiepskiej współpracy na polu Sigma/Nikon?

2. Ponieważ nie ja kupuję to szkło, razej nie będzie szansy na przetestowanie - I tu mój kolejny strach - jak bardzo nierówne są te szkła? Jakich wad można się spodziewać?
Tu znowu opieram się głównie na narzekaniach kanonierów, że dopiero, któreśtam wypróbowane w sklepie szkło działało jak należy. Czy to jest problem dostrajalnego FF/BF czy też innych poważniejszych i nieeliminowalnych wad?

3. Czy ktoś serwisował w Polsce szkło sprowadzone z US? Nie liczę na powszechnie olewaną w krajach pasterskich "światową gwarancję" ale chodzi mi o koszty, czy w ogóle chcą takie rzeczy serwisować, stroić czyścić itd...

Reklama

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 01 Maj, 2008   

Posiadam to szklo w wersji dla Nikona - i powiem szczerze, jestem nim zachwycony. Trafilem pierwsza sztuka. Ostrosc bdb, zadnych problemow z autofocusem (inna sprawa ze przy tej glebi ostrosci to on jest srednio potrzebny:), solidne wykonanie.
Znieksztalcenia geometryczne - jesli przez rog kadru nie przechodzi prosta linia, niezauwazalne.
Winietowanie - w praktyce niezauwazalne.
Aberracja chromatyczna kontrolowana swietnie.

Sigma "od zawsze" byla mocna w zakresie szerokich zoomow, i ten obiektyw chyba to potwierdza. Nie jestem fanem marki (zle doswiadczenia z 30/1.4 i 18-50/2.8), ale w tym przypadku naprawde polecam. Radze tez obejrzec opinie uzytkownikow tutaj, na Optyczne.pl.

Co do sensownosci zakupu w Stanach i zwiazanego z nim ryzyka - zalezy ile mozna zaoszczedzic. Ale ja osobiscie akurat obiektywu (zwlaszcza Sigmy) bez sprawdzenia bym nie kupil...

Pozdrawiam,

marcinek 
Bywalec
fotografoman

Wysłany: Sob 03 Maj, 2008   

Dzięki za info....
Zamówienie już poszło, teraz czekam do przyszłego poniedziałku. Ile można zaoszczędzić? Połowę :-)
Tak więc metodą mojej żony, która widząc 50% obniżkę na ciuch kupuje go, a za zaoszczędzone pieniądze kupuje drugi, zamówiłem też nikkora 70-300 VR (ech mam dość odchudzania się na 70-200, a wakacje idą)
Co do sigmo-ryzyka... Jak zauważycie na allegro tanią sigmę z szarego importu, to będziecie wiedzieli czy mi przypadła do gustu :-) - tak czy inaczej pora odrobić lekcje z bazą obiektywów u "optycznych", pewnie przejrzę jeszcze tablekę olaieryków ..
Dzięki i życzę miłych resztek długiego weekendu.

mszczyrek 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 04 Maj, 2008   

Dwa w cenie jednego - dobry pomysl:) 70-300 ludzie bardzo sobie chwala, ja sam sie zastanawialem, ale naprawde dlugich ogniskowych uzywam rzadko, do portretu mam 85, wiec kupilem 55-20vr tak na wszelki wypadek ;) (polecam - bardzo fajny obiektywik i praktycznie za darmo, zastanawiam sie czy sie nikonowi za plastik zwraca, zwlaszcza w stanach). A Sigma popstrykalem troche wczoraj i moje zadowolenie nie maleje:)

Cropy 100%, wywolane w ACR 3.7, bez wyostrzania, korekcji CA itd. Ten z brzegu jest troche niedoswietlony - ciezko uzyskac rownomierne oswietlenie na tak duzej przestrzeni. Ogniskowa 14mm, F8.

optyczne_kings_crop2.jpg
Plik ściągnięto 4635 raz(y) 27,23 KB

opyyczne_kings_crop1.jpg
Plik ściągnięto 4632 raz(y) 63,34 KB

optyczne_kings_cale.jpg
Plik ściągnięto 4672 raz(y) 67,24 KB

marcinek 
Bywalec
fotografoman

Wysłany: Sro 14 Maj, 2008   

Dzięki za odpowiedzi.
I przyszedł finał całej sprawy: kolega poszedł do sklepu, zapytał o sigmę a pan w sklepie powiedział: "w Las Vegas są srednio 3 konferencje międzynarodowe jednocześnie więc sigmy 10-20 w całej nevadzie od ręki to nie ma..."
Skończyło się zatem na nikkorze 70-300VR :razz:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

Wysłany: Sro 14 Maj, 2008   

70-300 uzywam od jakiegos tygodnia-dwoch i bardzo sobie chwale – gratuluje zakupu. Sam kupowalem z Hong Kongu (ebayowy sprzedawca kea-photo, polecam), zaoszczedzilem przynajmniej 50£ w porownaniu z cena sklepowa w UK. Co do Sigm to z tego co slyszalem maja one czesciej problemy ze wspolpraca z Canonami niz z Nikonami – wiec chyba nie musisz sie za bardzo tym martwic.

Sam jestem nieco rozdarty pomiedzy ta Sigma a nadchodzacym Tamronem
www.dpreview.com/news/0802/08020102tamron1024.asp

fotokrak 
Uczestnik

Wysłany: Czw 29 Maj, 2008   

veenee napisał/a:
70-300 uzywam od jakiegos tygodnia-dwoch i bardzo sobie chwale – gratuluje zakupu. Sam kupowalem z Hong Kongu (ebayowy sprzedawca kea-photo, polecam), zaoszczedzilem przynajmniej 50£ w porownaniu z cena sklepowa w UK. Co do Sigm to z tego co slyszalem maja one czesciej problemy ze wspolpraca z Canonami niz z Nikonami – wiec chyba nie musisz sie za bardzo tym martwic.

Ja też mam Sigme 10-20, bardzo dobre zdjęcia pięknie pracuje, import był z Honkongu, ale od innego sprzedawcy, za to Kea faktycznie sprzedaje tanio i superexpresowa dostawa przez kuriera (24 godziny od momentu zaplaty!!)

marcinek 
Bywalec
fotografoman

Wysłany: Pią 30 Maj, 2008   

veenee napisał/a:
70-300 uzywam od jakiegos tygodnia-dwoch i bardzo sobie chwale – gratuluje zakupu. [...]

Teraz z perspektywy kilkuset klatek, mogę powiedzieć, ze 70-300 to faktycznie całkiem dobre szkło. Znaczącą lepsze niż najtańzszy 70-300G jaki miłałem wcześniej. Oczywiście pozostaje pewien niedosyt po pracy z 70-200, ale to już zupełnie inna bajka.

co do szerokich kątów to faktycznie troszkę kusi ten tamron - nie wiem tylko jak bedzie się spisywał w porownaniu z silnikiem HSM sigmy - z drugiej strony tak krótkie szkło i tak prawie ciągle pracuje w hiperfokalu...
Są jeszcze plotki o nadchodzącym DXowym nikkorze 10-24 ale wszyscy mówią ze to i tak fake zrobiony w fotoszopie:
nikon watch
Ale przecież z 16-85 też tak było a w końcu się pojawił. Może to taka samospełniająca przepowiednia?
Pewnie coś jest na rzeczy, jakieś słoiki muszą pokazać na dniach wraz z D90. A kto wie może i FXowe D10... marzenia :-)

przemek59 
Nowy

Wysłany: Pon 16 Cze, 2008   Sigma z Honk-Kongu

veenee napisał/a:

Jak funkcjonuje import z Honk-Kongu? czy sa jakieś problemy z opłatami importowymi?
Mam zamiar zamówić Sigmę 10-20.
Jeszczę podejdę do zaprzyjaźnionego sklepu Foto Jokera i przetestuję to szkło :) )

Przeczytałem wiele opinii na temat szkieł szerokokątnych i wynika z nich, że Sigma sprawdza się najlepiej.
Sprzęt Nikon D50 Nikkor 18-70 Tamron Di 90

Odpowiedz do tematu