Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
No cóż... Tutaj chyba nie będzie problemów z udowodnieniem, że to plagiat. Swoją drogą, co za szują trzeba być, żeby zamiast przeprosić i położyć uszka po sobie, iść w zaparte.
Równie dobrze mogło być tak, że przyszła para młoda i powiedziała "a my mamy taki pomysł na zdjęcie". Poza tym zaraz się zacznie ustalanie jakie ujęcia są "typowe" i można je kopiować, a jakie są "oryginalne" i podlegają prawom autorskim.
Równie dobrze mogło być tak, że przyszła para młoda i powiedziała "a my mamy taki pomysł na zdjęcie".
Tak. I gdyby tak było, to zdjęcie to znalazłoby się w ich albumie i nigdzie więcej. A tutaj twórca plagiatu chwalił się nim na wystawie i na stronie WWW. Nie wierze, że siedząc w branży nie znał oryginału. Ja nie robię fotografii ślubnej, a oryginał widziałem i znałem.
Tak. I gdyby tak było, to zdjęcie to znalazłoby się w ich albumie i nigdzie więcej. A tutaj twórca plagiatu chwalił się nim na wystawie i na stronie WWW.
>
Ale niby dlaczego? Mógł z nim robić co chciał i niekoniecznie wiedzieć, że pokazuje coś podobnego do istniejącego zdjęcia.
Arek napisał/a:
Nie wierze, że siedząc w branży nie znał oryginału.
Ale mógł go nie znać. Nie ma obowiązku śledzenia "branży".
Arek napisał/a:
Ja nie robię fotografii ślubnej, a oryginał widziałem i znałem.
Ja nie. I gdyby ktoś do mnie przyszedł z takim pomysłem, czy gdyby mi taki przyszedł do głowy, to bym go wykonał i pokazywał, kompletnie bez świadomości, że ktoś tam był pierwszy.
Dokładnie tak, jak z utworami muzycznymi, bądź ich fragmentami. Czasem łatwiej uchronić się przed oskarżeniami o plagiat świadomie kopiując, niż robiąc jakiś numer kompletnie na żywioł i podświadomie używając pomysłów, które gdzieś tam kiedyś usłyszeliśmy i to niekoniecznie sobie ten fakt uzmysławiając.
Oczywiście jest duże prawdopodobieństwo, że było tak jak domniemuje autor artykułu, ale mimo wszystko nie zawsze wszystko jest takie, jakim się wydaje, więc lepiej powstrzymać się od kategorycznych osądów - szczególnie bez znajomości zdania drugiej strony.
A chwalić się mógł, chociażby z tego względu, że mu się pomysł pary zwyczajnie spodobał...
Mi się na plagiacie bardziej światło podoba - kadr zdecydowanie oryginał.
A mi się wydaje, że opatentować można konkretny projekt techniczny, a nie np. zasadę działania...
Nie, można opatentować samą ideę jeśli jest na tyle nowatorska, że na nie powstały np. konkretne projekty w oparciu o nią.
mozer, teraz się patentuje takie abstrakcje, że pisząc komercyjnie większy software można całkowicie nieświadomie złamać kilka czyichś patentów i wpuścić się na wielką minę.
Czy wiesz, że kupienie w sklepie internetowym poprzez jedno kliknięcie – też jest opatentowane? To wysoce dyskusyjne, amerykańskie sądy się tym zajmowały, Europejski Urząd Patentowy odmówił. Więcej info: http://en.wikipedia.org/wiki/1-Click
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9