Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 16 Paź, 2011
Nikon D90 a może coś innego?
Autor Wiadomość
kasiaa_sc 
Nowy

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011   Nikon D90 a może coś innego?

Witam. Z góry przepraszam jeśli temat się powtarza ale nie dałam rady sprawdzić każdego tematu.
Piszę ponieważ mam dylemat. Jesteś zaawansowanym amatorem fotografii (przeczytałam sporo książek, artykułów, przeglądam zdjęcia znanych fotografów, lecz mam stosunkowo małe doświadczenie - 3 lata). Najbardziej interesuje mnie fotografa portretowa, makro, sport. Od 2.5 roku pracuje na Nikonie d3000 i 18-55. I przyszedł moment żeby zmienić sprzęt bo momentami czuje ze mi nie wystarcza.
Dużo szukałam odpowiedniego aparatu i wydaje mi się że Nikon d90 będzie dobrym wyborem. Lecz nasunął się następujący dylemat. W wielu sklepach można zakupić ten korpus w zestawie z innym standardowym obiektywem. Który zestaw polecacie najbardziej:

*nikon d90 + Nikon 18-105 VR (2720zł)

*nikon d90 + Tamron 18-200mm XR Di II LD Macro + dodatki karta Transcend 8GB i tobra Lowepro D-Res 50 AW i zapasowy akumulator oraz filtr UV Samyang HMC (3199 zł)

*nikon d90 + Simga 18-200 + dodatki karta SanDisc 8GB i torba Safe Paq Colt 55 (3222 zł)

*nikon d90 + Nikon 18-55 DX + Nikon 55-200 DX + dodatki karta kingston 4GB i torba city 100 (3249 zł)

Od razy mówię ze nie zależy mi na dodatkach typu torba, karta, filtr, statyw bo to wszystko już mam. Planuje również już od dłuższego czasu obowiązkowo zakupić nikkon 85mm 1.8 . Ogólnie rzecz biorąc mam 4500 zł do dyspozycji. Który zestaw uważacie za najlepszy wybór. A może macie jakieś całkowicie odmienne pomysły? Inne body? Inny obiektyw.

Czekam na odpowiedź
Pozdrawiam, Kasia :)

Reklama

maput 
Optyczny

Wysłany: Nie 16 Paź, 2011   

D90 + Tamron 17-50 :)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

kasiaa_sc napisał/a:
Który zestaw uważacie za najlepszy wybór

Z tych które podałaś, to ten:
kasiaa_sc napisał/a:
nikon d90 + Nikon 18-105 VR

:smile:

mozer 
bo Pentax

A ja uważam, że przejście 18-55 -> 18-105 nie ma sensu - jakość podobna.
Pytanie czego dokładnie Ci brakuje, bo nie ma obiektywów do wszystkiego.
Do makro -> Tamron 90
Do sportu -> zależy z jakiej odległości, jaki sport, jakie oświetlenie
Do portretu 85 może być czasami za ciasno - szczególnie w pomieszczeniach.

Jeśli chcesz zamienić 18-55 to imho ma sens przynajmniej na Sigmę 17-50. Wspomniany wyżej Tamron to obiektyw na 2-3 lata - potem zaczynają się z nim problemy.
Może lepiej właśnie zostać przy "kicie" i dokupić szkła do "zadań specjalnych"? :)

moronica 

Pomogła: 106 razy
Wysłany: Nie 16 Paź, 2011   Re: Nikon D90 a może coś innego?

kasiaa_sc napisał/a:
Od 2.5 roku pracuje na Nikonie d3000 i 18-55. I przyszedł moment żeby zmienić sprzęt bo momentami czuje ze mi nie wystarcza.

a co konkretnie ci nie wystarcza?

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

mozer napisał/a:
A ja uważam, że przejście 18-55 -> 18-105 nie ma sensu - jakość podobna.
mozer, chyba jesteś w dużym błędzie. Nikonowski 18-55 (bez VR) jest najgorszym obiektywem, jakim przyszło mi fotografować w życiu. To jest kompletna klapa. Trudno aby było gorzej.

Opinie o 18-105 VR są bardzo pozytywne i test to potwierdza - nie miałem go nigdy ale tak czytuję. :smile:

007areka
[Usunięty]

...jest gorszy - 18-55 canona :wink:

mozer 
bo Pentax

B o g d a n, a to przepraszam - myślałem, że chodzi o VR.

sigmiarz 
Optyczny

może czas na d7000, jak weźmiesz go to długo nie będziesz potrzebowała niczego lepszego. http://www.optyczne.pl/po...0=764&add1=1250
a dopłata nie jest duża.

Mazzi 
Początkujący

Wysłany: Pon 17 Paź, 2011   

W tej kwocie to D7000 + 18-105 VR lub (tak jak ja bym zrobił) D90 + torba + 2 stałki lub lampa lub grip - w zależności na co stawiasz :wink:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

007areka napisał/a:
...jest gorszy - 18-55 canona :wink:

Jest jeszcze gorszy. Sony 18-70.
-----

Z podanych zestawów D90 i 18-105VR, choć bardziej odpowiada mi propozycja maputa.

MC 

Baku napisał/a:
Jest jeszcze gorszy. Sony 18-70.

Jak długo używałeś?

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Krótko, ale wystarczyło by wyrobić sobie wielce niepochlebną opinię.

MC 

Używałem prawie 2 lata i nie było aż tak źle. Jak na obiektyw za 100 zł. Z tym, że kontrola jakości w jego przypadku praktycznie nie istnieje i chyba trafiłem na lepszą sztukę.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Bardzo możliwe. Na 'otarcie łez' mogę powiedzieć, że zakres kątów widzenia zaiste bardzo wygodny. Jeszcze krócej (za krótko) miałem styczność z CZ 16-80, ale tu wrażenia były diametralnie odmienne.

Odpowiedz do tematu