Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jestem w stanie zapłacić za kurs obróbki zdjęć -> nie mam czasu na szukanie w necie i palenie oczu, wole kupić książki itd.
Najlepsza to jest praktyka i samodzielne bawienie się funkcjami. A potem wyciąganie własnych wniosków. Książki też coś mogą pomóc, ale doświadczenia nie zastąpią.
Musisz się pogodzić, że nie ma prostej recepty na wszystko i nie da się nauczyć w 2 tygodnie czegoś, czego inni uczyli się latami, nawet płacąc. Łatwo jest kupić aparat, przeczytać książkę o obróbce i szukać klientów na ślubniaka. Pozostaje najważniejsze pytanie - o jakość... Ja bym nie miał tyle śmiałości.
Ciekawe pytanie, biorąc pod uwagę, że nie wiadomo czy do obróbki zdjęć kupiłeś Lightrooma czy Photoshopa. Nauka obsługi tego oprogramowania które się ma, zwykle jest skuteczniejsza.
Ten Lightroom bardziej mi się kojarzy z automatem, zrzuam fotki i pstrykam filtry gotowe etc.
To źle Ci się kojarzy. Lightroom, to połączenie Bridge i Camera Raw + dodatkowe funkcje.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 18 Paź, 2011
Basso, skoro przeglądałeś ksiązke do "nauki LR" to nie rozumiem gdzie dalej powstają watpliwości.
Photoshop jest "kombajnem do wszystkiego", lightroom jest wołarką rawów+ kilka dodatkowych funkcji, nie tylko z zakresu korekcji czy retuszu obrazu ale także zarządzania twoimi plikami etc.
Basso, ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo. Zacznij czytać te książki i wątki tematyczne na forumach ( nawet tu ). Z tego co widzę warto by było zacząć od totalnych podstaw, to nie są trudne rzeczy jak się przyłożysz w miesiąc obanglasz podstawy.
ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo
W zasadzie ja bym powiedział odwrotnie – kup LR, bo PS to będzie za dużo. Pomijając aspekt ceny (hehe…) LR pozwoli zarówno ogarnąć porządek i jak i zrobić podstawową obróbkę zdjęć, galerię WWW i takie tam. Natomiast PS-a można sensownie wykorzystać wtedy, gdy narzędzia z LR już nie wystarczają, gdy chcemy warstwy, filtry, coś więcej. Skoro autor wątku pisze:
Basso napisał/a:
w photoshopie robiłem sporo rzeczy, ale nie zabawa z obróbką zdjęć
to przynajmniej częściowo odpada argument: PS-a już znam i wiem co z fotkami można w nim zrobić.
Jak ktoś mówi, że edytował zdjęcia (powiedzmy JPGi) w PS to jednak jest to co innego co wywoływanie RAWów i korekcje zdjęć. Bo do LR to można przyrównać ACR i Bridge'a a nie całego PS.
Jeśli jednak ktoś w PS edytował RAWy to chcąc nie chcąc używał ACRa - w tym przypadku LR to jest praktycznie dokładnie to samo co ACR i jeśli mowa o uczeniu to co najwyżej obsługi LR, ale w sensie "gdzie dany suwak jest", a nie "do czego dany suwak jest".
Nie no komor, jak już sie ma szopa to LR jest potrzebny jak szóste koło u wozu, no chyba że ktoś jest totalnie zdezorganizowany i bedzie korzystał z lightrómowego układania bibliotek ale czy to jest aż tak kuszące względem tego co oferuje szop chyba nie
komor napisał/a:
Myślę, że LR kupi równie okazyjnie co PS.
a w tej samej cenie ?
jeżeli to:
komor napisał/a:
W zasadzie ja bym powiedział odwrotnie
jest odwrotnie w stosunku do mojej wypowiedzi:
kozidron napisał/a:
ja bym kupił szopa, dla Ciebie LR to będzie za dużo
to przeraza mnie twoja logika
komor, ja również Basso polecałem LR-a(ze wzgledu na koszty) ale jezeli już ma szopa to moim skromnym zdaniem tak jest lepiej. Inna kwestią jest to, że mając w posiadaniu takie narzędzie poczatek bedzie przypominał szukanie przez ślepego ciemną nocą igły w stogu siana
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10