Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
DoubleFlash - prośba o opinię
Autor Wiadomość
cieptem 
Nowy

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   DoubleFlash - prośba o opinię

Witam wszystkich,

Od dłuższego czasu przeglądam to forum jako najbardziej fachowe jakie znam, jednak do tej pory nie było mi dane wypowiadać się. Jestem raczej amatorem i niewiele mógłbym innym pomóc, za to sam już wiele się nauczyłem.

Mam jednak pytanie, na które nie znalazłem jeszcze odpowiedzi - dlatego pytam:

Od jakiegoś czasu obserwuję aukcje Allegro dotyczącą urządzenia o nazwie DoubleFlash
Już kilka osób go kupiło, a ostatnio cena jeszcze spadła i sam poważnie myślę o zakupie.
Czy ktoś się spotkał z tym urządzeniem i może mi pomóc podjąć decyzję.

Znalazłem już coś nt. tego urządzenia na forum nikoniarzy o tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=145686

Jednak to forum jest dla mnie bardziej wiarygodne i chciałbym poznać Waszą opinię.

Co prawda ja mam lampę NIKON SB-800, ale szukając po necie opinii znalazłem też coś na forum canona, o tutaj:
http://canon-board.info/

A w ogóle to aukcję z DobleFlashem można zobaczyć tu i jest również dla lamp Canona:
http://allegro.pl/doublef...1227379182.html

Ja lubię robić fotki w terenie gdzie czasem faktycznie brakuje mi światła a to powinno rozwiązać problem. Co Wy na to ?

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 13 Wrz, 2010   

cieptem, urządzenie znane i widziałem je parę razy (pod inną nazwą), ale nigdy nie miałem potrzeby używać... Jeśli chcesz robić zdjęcia z fleszem na stopce i dłuższym teleobiektywem, to z całą pewnością działa.

cieptem 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010   

Dzięki Jaad75. Ale czyżbyś był jedynym, który może się tu coś wypowiedzieć w tym temacie ?
A ja tak liczyłem na tych użytkowników :sad:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 24 Wrz, 2010   

cieptem, może na forum foto-przyroda zapytaj, bo to dość specyficzny sprzęt.

chessus 
Nowy

Wysłany: Wto 05 Paź, 2010   

Mam, używam, uważam że na tle całej masy wspomagaczy fotograficznych DoubleFlash jest jak dla mnie jednym z podstawowych dodatków zaraz za statywem i lampą błyskową. Proste, niedrogie urządzenie, niestety mało znane a przez to i mało doceniane u nas. Sam po lekturze paru forów kupiłem jako ciekawostkę. W tym momencie jest jednym z moich ulubionych sprzętów fotograficznych. Z doświadczenia sugerowałbym Ci wspomóc go jakimś prostym bracketem i wężykiem koniecznie z zawiasem (bardzo ułatwia precyzyjną regulację).
Nie wiem jakim sprzętem fotografujesz , ale to sprytne urządzenie pozwala w tani sposób wyciągnąć z niedrogiego amatorskiego obiektywu więcej, niż sobie mogłem wyobrazić.
Ja pierwszy ściągałem z USA, ale wtedy nie było u nas dostępnych. Drugi, do nowej lampy kupiłem niedawno na allegro. Moim zdaniem jest nawet lepszy jeśli chodzi o wygodę, bo jak porównywałem soczewki to wartość optyczna jest w obydwóch taka sama.
Może kiedyś doczekamy się testu na optyczne.pl :twisted:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 06 Paź, 2010   

chessus napisał/a:
ale to sprytne urządzenie pozwala w tani sposób wyciągnąć z niedrogiego amatorskiego obiektywu więcej, niż sobie mogłem wyobrazić.
Bez przesady... Flash extendery nie mają żadnych cudownych właściwości, po prostu skupiają wiązkę i pozwalają na błysnięcie na większe odległości - jeśli świecisz ze stopki, to wciąż jest to takie samo nieciekawe oświetlenie, a większa odległość sprawia, że światło jest jeszcze bardziej twarde...

chessus 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Paź, 2010   

A kto tu mówi o cudach?
Zasada działania jest prosta i chyba dosyć ogólnie znana. Jest to świetne urządzenie do doświetlenia obiektu, (dlatego napisałem, że pozwala wyciągnąć z obiektywu dużo więcej niż sam jest sobie w stanie poradzić).
Oczywiście, że fotografowanie z użyciem DoubleFlasha , Better Beamera czy innego Flash extendera przy braku światła zastanego , czy bardzo słabym jego natężeniu daje słabe efekty, (np. wypłaszcza obiekt) lecz jest to podobna zasada jak używanie samej lampy skierowanej na wprost przy bliskiej scenie. To jednak nie jest chyba żadną tajemnicą.
Każde urządzenie można użyć na różne sposoby i różne efekty osiągnąć. Podobnie w tym przypadku.

cieptem 
Nowy

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011   

Widzę, że chessus działa z DoubleFlashem ......

http://forum.nikoniarze.p...t=145686&page=3

Nie ma co ukrywać, że efekt jest niezły. A ja trochę zapomniałem o temacie i teraz znowu się napaliłem tym bardziej, że widzę że cena zeszła w dół ...

http://allegro.pl/doublef...1873876615.html

Temat na forum "trochę" umarł - może ktoś oprócz chessusa ma jakieś nowe opinie lub spostrzeżenia na ww. temat ?

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 26 Paź, 2011   

cieptem

Światło jak z horroru.
Soczewka Fresnela + obudowa.
Zobacz ceny Soczewek Fresnela na allegro /tych sztywnych/.
Z WIELOSTREFOWĄ MULTI ZONE mógłby być ciekawszy efekt.
Warto poeksperymentować.

cygnus 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011   "Telekonwerter" do lampy błyskowej?

W celu ROZSZERZENIA wiązki światła stosuje się do lamp błyskowych płytki rozpraszające światło, mogą być wbudowane w lampę (np. SB, Di866Pro).
Zależałoby mi na ZWIĘKSZENIU ZASIĘGU a więc zwężeniu kąta świecenia, żeby dostosować lampę do pola widzenia obiektywu o ogniskowej 200 mm. Myślę o zastosowaniu soczewki Fresnela - coś w rodzaju lupki do czytania, wielkości karty kredytowej. Czy ktoś z Forumowiczów eksperymentował z podobnym rozwiązaniu?

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011   

http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?t=12632
Najpierw przeczytaj.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 10 Lis, 2011   

Scaliłem wątki.

Odpowiedz do tematu